Du nyter et stykke vellagret Entrecôte med et snev av dårlig samvittighet sier du, fordi noen har fortalt deg at det går ut over ozonlaget? Glem det. Spis kjøtt med god samvittighet! Det er deg vel fortjent.

Vi vet at kveg og storfe trenger masse areal for å kunne beite fritt. God dyrevelferd koster mye resurser, men vi har både plass og råd til å drive fram godt kjøtt til norske forbrukere. Norge har ikke flere innbyggere enn at det utgjør noe større fare for jordas klima.

Storfekjøttprodusenter med et høyt klimaavtrykk slipper ut 105 kilo CO₂ per 100 gram produsert kjøtt, og bruker 370 kvadratmeter landjord. Det er 12 og 50 ganger høyere enn for de produsentene med de minste klimaavtrykkene.

Forskning.no

På verdensbasis vil det se annerledes ut, om eksempelvis USA lot være å produsere kjøtt på samme måte som i dag. Men sammenligner vi hva som er best for klima, bør vi spise gress og grønnsaker alle sammen, det er heldigvis utopi. Vi må sørge for å ha flyskam og tanke for miljøet på riktige grunnlag.

Les gjerne: På menyen – steker du biffen riktig?

At Kari og Ola Nordmann steker seg en biff hver på lørdagskvelden, er ikke der skosålen trykker mest, for å være litt flåsete. Sørg for å være smart i hverdagen på ting du ellers bruker, som kan være miljøbevisste tiltak.

Kjør kollektivt, sykle til jobben, fly litt mindre, spar strøm og bruk litt mindre vann når du dusjer, så har du god samvittighet for miljøet – hver eneste dag. Biffen og kjøttpålegg gir deg god næring du behøver for å klare deg gjennom en kald og tøff vinter.

Spis kjøtt med god samvittighet!
Foto: Adelia Rosalinda – Pixabay

Spis kjøtt med god samvittighet!

For AS Norge går det nemlig ikke særlig bra, når vi ser på klimagassutslipp totalt sett. I 2018 økte utslippet med 0,4%. Norsk politikere sover altså i timen, og det er særlig i sektorene vegtrafikk, luftfart, motor-redskaper, sjøfart og fiske som drar opp det samlede utslippet, ifølge SSB.

Hva norske forbrukere gjør på kjøkkenet og putter i munnen, har ikke det helt store utfallet. Du kan mao. putte i deg det du ønsker, uten at ozonlaget blir påvirket nevneverdig. Det er større tiltak som er betydelig viktigere for miljøet som bør komme foran.

Næringsrik og korteist mat er viktig for oss. Vi bør selvsagt vite hvor maten kommer fra og ikke innbille oss at biffen kommer fra kjøledisken på Kiwi. En Entrecôte er faktisk fra et dyr som er slaktet for at mennesker skal få middag. Grisen slaktes også, for at du skal få ribbe på julaften – den kommer ikke fra en fabrikk, den har vært hos en levende gris først.

Det er politikerens ansvar å gi forbrukerne god nok informasjon om hva som er bærekraftig matproduksjon, som ivaretar god helse, men også miljøet, både på kort og lang sikt.

Norske bønder vet hva de driver med, selvsagt ønsker de å selge sine produkter, men også ta vare på miljøet. Både for å opprettholde sine inntekter, men samtidig ha gode kår for dyrene sine, som igjen gir kvalitet på kjøttet de selger.

Kjøper du kortreist og lokale råvarer, er du med på å gjøre deg selv, miljøet og det lokale næringslivet fornøyd. Vi må ikke stikke hode i jorda og tro på alt som står på trykk, vi må tørre å tenke selv. Sterke krefter forsøker deg til å spise tang og tare fordi de vil ha pengene dine. Ikke tro på det.

Vi vil gå så langt som å oppfordre norske forbrukere til å faktisk spise kjøtt, i hvert fall én til to ganger per uke. Fordi det er himmelsk godt og sunt.

Lest? Matkjedene lurer deg!

Tilbereder man biffen riktig, ut i fra ønsket farge, rød, rosa eller grå, og sørger for at den får hvile lenge nok, er biff populært på de fleste bord. Griller man biffen, får den også en annen struktur og kjøttet smaker enda bedre.

Men kjøtt er så mye mer enn biff. Stroganoff-gryte, som visst skal komme fra det russiske kjøkken, er en type rett det kanskje spises for lite av her hjemme.

Du kan bruke biff fra vilt, oksekjøtt eller høyrygg som er kokt et par timer. Spe ut litt av kjøtt-kraften (ca 1 dl) som blandes i grytaStek kjøttet litt etter litt, mens du legger i 1 hakket løk. 

Legg kjøttet (800 g – 1 kilo) i en kasserolle, stek rikelig med champignoner eller annen sopp, hakk opp en paprika, 1 lite glass tomatpure, litt smør, salt og pepper, 1 boks lettrømme eller Creme Fraiche. Smak til med revet muskatnøtt, noen bruker også sylteagurk og litt revet ost på toppen. Serveres ofte med potetmos til.

Kjøp deg en real biff og nyt den med en flaske god rødvin. Den er dessverre ikke norskprodusert, men kanskje italiensk. Pytt, du har fortjent den også.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Solskjær mot Liverpool – rått parti?

Manchester United mot Liverpool er normalt et topp-oppgjør, kanskje det største og viktigste i England. Mellom de to mestvinnende lagene...

Lukk