Sprø svor på ribba og vellykket julefest med alle de nærmeste rundt bordet. Det er tradisjonsrik jul for mange nordmenn. Heldigvis ser det ut til at vi kan få en tilnærmet normal jul, tross alt i dette annerledes året 2020. Vi som elsker juletradisjoner vet å sette pris på det aller viktigste. Nemlig gjestene.

Sprø svor på ribba og vellykket julefest for de aller fleste, men ikke alle. Sprø svor, harde pakker og nok brennevin på bordet er kanskje viktigere, for andre igjen. Vi er 5,3 millioner nordmenn i dette landet som har våre håp og forventninger for julen. Noen større for andre enn seg selv.

Lest? Blogginnleggene du ikke trodde var mulig

Barna som gruer seg

Dessverre er det ganske mange norske barn som gruer seg til jul. Av ulike grunner er det mange barn som ikke har god grunn til å glede seg. Årsakene er mange. Dårlig familie økonomi, vold, overgrep, mishandling og flere typer omsorgssvikt er dessverre vanlig i mange norske hjem. Og de barna som opplever dette, får det enda verre i julen. Fordi det er skolefri og man er bare hjemme. Med overgriperen, den som slår eller roper og skriker.

Julen er på mange måter barna høytid framfor noen. Men så blir det langt fra slik det kanskje burde ha vært for noen.

Sprø svor på ribba og vellykket julefest

Da er det ganske trist å tenke på at barn som fortjener trygghet, fine gaver og en vellykket julefest, opplever det stikk motsatte. Å heller oppleve frykt og utrygghet framfor omsorg og foreldre som oppriktig bryr seg, framfor å bare være til stede i barnas liv. Du skjønner forskjellen?

Tenk hvilken skade det gjør på barnesinnet, den forskjellen. Å legge seg med en klump i magen fordi man ikke vet hvilken forfatning man finner foreldrene – dagen derpå. Mot det å våkne med julestemning, i et trygt, pyntet og harmonisk hjem.

Om du vet om barn eller unge som går julehøytiden i mote med en klump i magen, bør du ta grep. Vi har et felles ansvar å varsle Barnevernet, om vi tror det foregår noe i et hjem, som kan være utfordrende for barna. Det er faktisk bedre å ringe én gang for mye enn én for lite.

Krevende jul

Julen 2020 er nok mer krevende for de aller fleste nordmenn grunnet pandemien som gir oss en rekke restriksjoner.

Kanskje får man ikke reise hjem til sine nære og kjære? Kanskje må man sitte i karantene gjennom julen? Kanskje har man ingen å feire jul med? Og kanskje er det selve julehøytiden som gjør at livet blir vondt og vanskelig. Det er nemlig slik for mange. At høytiden forsterker følelsene våre.

Savnet blir forsterket, følelsene blir tydeligere og vi kjenner alt så mye bedre enn ellers i året. Julehøytiden er den tiden på året det forventes av oss, at vi skal være glade og fornøyde, men det motsatte skjer for noen. Kanskje nettopp derfor. Vi klarer ikke alltid ta inn over oss alle inntrykk.

Vi stresser med mat, gaver, vasking, pynting og alt det som hører til i julen. Uten å tenke over hva som egentlig er det viktigste.

Sprø svor på ribba og vellykket julefest

Tradisjoner

Julen, festen og måltidene handler også om tradisjoner – var det vellykket i fjor og året før, bør du forsøke å huske rutinene og gjøre alt på samme måte i år også. Er du sjef på kjøkkenet i julen, ikke la deg påvirke av ytre krefter, men her har du noen få hint om hvordan middagen kan tilberedes.

Sprø svor på ribba og vellykket julefest, er de viktigste tradisjonene for mange nordmenn. Å la jula bli bra for barna også, bør være et overordnet mål for alle voksne. Skal juletradisjonene holdes i hevd gjennom generasjoner, bør den bli så vellykket for så mange som mulig. Da blir det minnerike opplevelser på tvers av generasjonene.

Tradisjoner handler like mye om menneskene som om maten, drikken, festen og alt det andre. La det være åpent for storfamilien, hvem som skal holde julefesten, la den gå på omgang og skap gode juletradisjoner sammen. Det er det som er meningen med julehøytiden, foruten det kristne budskapet.

Juleribbe

Er du skikkelig lat, får du faktisk slakteren til å rute ribba for deg før du tar den med deg hjem. Noen av kjedene har faktisk ferdig rutete, krydret og klar – fersk ribbe i disken. På den måten sparer du endel jobb med middagen julaften, om du vil. Skal du krydre selv, bruk mer salt enn pepper, og gnu dette inn i kjøttet, gjerne et par dager før bruk.

Husk at ribben kan bli sur, om den pakkes opp for tidlig. Den tåler neppe mer enn tre døgn i kjøleskapet før den havner på varmen. Gode forberedelser og god tid til alt som skal tilberedes, er helt avgjørende for sprø svor på ribba og en vellykket julefest.

Skal du ha norsk gris, bør du faktisk rydde plass i fryseren og kjøpe juleribba, snarest. Stengte grenser gir høyt kjøpepress på gode norske råvarer. Så berg julemiddagen i tide – den som kan.

Lykke til med julefesten.

Vargas

Pin It on Pinterest

vargas12.com