9. september vinner Høyre valget og Erna Solberg blir ny statsminister i Norge. Vårt demokrati betyr at du og jeg kan være med å bestemme hvordan vi vil ha det i Norge til tross for at Erna flytter inn i statsministerboligen.

– Nå er det bare noen timer igjen til å bestemme deg for hvilket parti du skal gi din stemme på. Spenningen for årets valg er allerede utløst, det betyr ikke at din stemme ikke er viktig. Du kan påvirke valget i din retning ved å bruke din rett, din mulighet og din plikt til å bestemme hvem som skal styre landet.

Det blir aldri løyet så mye som før valget, under krigen og etter jakten.

Vår styreform er demokratiet, folkestyret. Landet vårt skal styres av innbyggerne, og styringen skjer først og fremst på den måten at vi kommer til orde gjennom offentlig debatt og gjennom stemmegiving ved valg. Vi har lett for å tro på det selvinnlysende i at demokrati er den beste måten å styre et land på.

Politikere har mye makt, du kan påvirke hvilke politikere som skal styre der du bor.

– Vi har lett for å tro at når en demokratisk styreform er innført, så er den sikret en gang for alle. Dette stemmer ikke, det viser verdenshistorien. Demokratiet må pleies, holdes ved like og utvikles slik at det tilpasser seg samfunnsendringer. Til dette kreves deltakelse fra mange av innbyggerne, helst alle.

Om du er førstegangsvelger, voksen, godt voksen, eldre eller gammel. Det er all grunn til å sette krav til politikerne, fordi de former din framtid. Trenger din skole opp-pussing, vann i bassenget i svømmehallen, eller sykkelsti til og fra skolen? Da er det politikerne som avgjør om du får det der du bor.

Du har fortsatt litt tid til å sette deg inn i hva hvert enkelt parti har på sin agenda og i sitt partiprogram.

– Det er ingen selvfølge at du finner et parti som har alle poster som passer akkurat for deg, det er det få som finner. Derimot kan du finne det politiske partiet som snakker ditt språk best, som har flest saker som påvirker din hverdag i positiv retning. Norge er ikke tjent med at det største «politiske partiet» er hjemmesitterne.

Kloke mennesker tar del i samfunnet og bruker stemmeretten, de mindre kloke lar være.

Uansett hvilket parti du finner, brukt stemmeretten til ditt eget beste.

Stem, stem, stem!

 

Vargas

 

Foto: commons.wikimedia.org

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Sett av tid til sex- ikke lange avhandlinger, men en liten kjappis

Du som ikke har nok timer i døgnet, og er så sliten at du sovner før pizzaen eller tacoen er...

I dag kan Drillos epoke være over

Norge møter Kypros i en avgjørende VM-kvalifiseringskamp, Ullevål vil ikke være fullt, publikum har resignert for lenge siden. Mulig har...

Lukk