Stieg Larssons Millenium-trilogi fortsetter. Dessverre er det ikke den svenske forfatteren selv som kommer med den fjerde bok om Lisbeth Salander. Men det er utvilsomt hans Millenium-trilogi som forlenges med en fjerde bok. “Det som inte dödar oss.”

Stieg Larssons Millenium-trilogi fortsetter...

Ført i pennen av David Lagercrantz, med velsignelse og i oppdrag fra Larssons far og bror. En bok med så store forventninger, så store at manus på den fjerde boken har vært skrevet i all hemmelighet og på en PC uten internett-kobling, i fare for å ikke bli hacket, eller fratatt deler av innholdet.

Boken er allerede forhåndssolgt og skal oversettes til  40 land.  Men slett ikke uten kontroverser. Mange i den litterære-eliteklasse oppfordrer faktisk lesere og Larssons fan verden over, om å la være å kjøpe boka.

Stieg Larssons Millenium-trilogi fortsetter…

Stieg Larsson ville neppe ha sett hans verk bli gjenstand for spekulasjoner, og skrevet uten hans samtykke. Hvem ville vel det, etter sin død? Man kommer ikke unna det faktum at Larssons familie vil melke Stiegs imperium for det det er verdt av penger, og det er utvilsomt mer å hente.

Om det er en etisk riktig avgjørelse er vel heller tvilsomt.

– Fordi det er nemlig Eva Gabrielsson, Stiegs samboer da han plutselig faller om og dør i parets leilighet i Stockholm 9. november 2004. Som sitter på det materiale som Stieg jobbet med, den fjerde boken om Lisbeth Salander.

– Ingvar Ambjørnsen, en av mange norske forfattere med sterke meninger om det faktum, at en hvem-som-helst-forfatter, pisser på en av de mest selgende forfattere gjennom tidenes grav. Og med loven i hånd.

For det er selvsagt godkjent av rettighetshaverne, Stieg Larssons bror og far. Ellers ville det ha vært ikke noe annet enn en patetisk og grådig hendelse, som ville ha havnet i retten.

Det som inte dödar oss” kommer torsdag 27. august, og den vil bli solgt i million-opplag verden over. Mange mener det burde den slett ikke ha gjort.

Millenium bøkene, som senere ble til filmene med dyktige og flotte, Noomi Rapace i hovedrollen som hackeren “Lisbeth Salander,” er Stieg Larssons imperium. I 2008, verdens med solgte forfatter, fire år etter hans død.

Ambjørnsen setter fokus på pengejaget fra forlag og den gjenværende familie. Prisen er død, men gullet lever. Det finnes altså ingen grenser for hva noen er villig til å gjøre for penger.

David Lagercrantzs videreføring av Stieg Larssons imperium – er der frekk nok, til å låne de ekte heltene i Mikael Blomkvist og den anorektiske elskerinnen hans. På oppgave av de grådige slektningene.

Hadde Stieg Larsson og Eva Gabrielsson brukt ti minutter på å skrive en samboerkontrakt, der det tydelig framgikk at hun fikk alt, eller deler av hans voksende imperium. Ville ikke denne mye omtalte boka kommet ut. Garantert.

Da ville vi kanskje ha sett mye av det den fjerde boka faktisk handler om, og skrevet at forfatteren selv. Og kanskje ferdigstilt av Eva Gabrielsson, som levde sammen med den svenske forfatteren i mer enn 30 år.

Ikke en innleid jypling som tror han kan komme her og leke “Stieg Larsson”.

Om du velger å kjøpe boka, legg det på minne, at denne delene av eventyret om “Lisbeth Salander,” ikke er skapt av hennes skaper.

Visste du forresten at Stieg Larsson, rett før sin død – avslørte at Lisbeth Salander egentlig skulle være en mann?

Vargas

Pin It on Pinterest

vargas12.com