Styrtrike eiere kjøper tradisjonsrik Premier League-klubb med enorm fanbase. Mike Ashley, den britiske forretningsmannen har endelig solgt klubben han har herjet med siden 2007. Og siden har han vært upopulær av hardcore fansen i nord-England.

Mike Ashley fikk kontroll over klubben, da han fikk lov til å kjøpe Sir John Halls førti prosent av aksjene i Newcastle United Football Club. En eier som verken har lyttet til fansen eller forsøkt å gjøre klubben motstandsdyktig. Verken sportslig eller finansielt. En av de mest kontroversielle trekkene han har gjort, var å gi golf-kompis, Alan Pardew, en 8-års kontrakt som manager for klubben.

Mohammed Bin Salam

Nå er det kun formaliteter som står igjen før salget er et faktum.

Et salg som slett ikke blir sett på som bare positivt. Spør man de salget er viktigst for, nemlig fansen. Som mener at de nye eierne er verre enn den forrige. Kanskje fordi det er den forhatte sjeiken, Mohammed Bin Salam. Som er like rik som navnet hans tilsier. En ekte prins. Saudia Arabias kronprins.

Lest? Slik spilles Premier League-sesongen ferdig

Da er det lett å stille seg logiske spørsmål. Hvorfor er ikke fansen på Tyneside, langt nord i England, happy over et oppkjøp som gjør klubben deres styrtrike? Sannsynligvis fordi dette er en fyr med svært få skrupler.

En mann som sannsynligvis har liv på samvittigheten.

Mohammed Bin Salman representerer TPIF (The Public Investment Funds) i et land som fortsatt pisker folk i gatene. I Saudi Arabia er hvem som helst fritt vilt og kan bli straffet uten noen form for lov og orden. Og det henrettes folk i landet fortsatt – over en lav sko. Selvsagt et styresett ingen i vesten kan gå god for, i hvert fall ikke i demokratiske, men akk så konservative England.

Amanda Staveley

Derfor kan det komme høylytte protester fra mange, før dette kjøpet og salget går i orden. Det er ingen tvil om pengene bak konsortiumet TPIF, men det er moralen som ligger bak. Kan man virkelig lukke øynene for et regime i et land, som så til de grader gir faen i menneskerettigheter og innbyggernes ve og vel? Neppe.

Men la oss si at kronprinsen må be om nåde, slutte å drepe folk for å ikke gå riktig kledd eller titte på naboen. Og om det blir en enighet om et eierskifte. Da kan det nemlig være en kvinne som trår fram i lyset, som en representant på eiersiden.

Smellvakre og styrtrike, Amanda Staveley (47) som har forsøkt å kjøpe Newcastle United, lenge.

Styrtrike eiere kjøper tradisjonsrik Premier League-klubb
Amanda Staveley blir én av flere eiere i Newcastle United Foto: Business Insider

Newcastle United are prepared to make Mauricio Pochettino one of the best-paid managers in the world, should the impending takeover go through.

DailyMail

Amanda Staveley har gjort seg rik gjennom sitt selskap, PCP Capital Partners. Hun har nese for god business, var hjernen bak sjeik Mansours kjøp av Manchester City og har rike venner over hele kloden. Både rike og kongelige.

PCP Capital Partners

Selskapet CFG som eies av sjeik Mansour, som er endel av kongefamilien i Abu Dhabi, ble oppnevnt i 2014. Seks år etter at fotballklubben, Manchester City ble kjøpt opp. Amanda Staveleys ektemann, Mehrdad Ghodoussi skal være nær venn av sjeiken i City. Araberne kommer.

PCP Capital Partners kjøper 10 prosent av Newcastle når salget er komplett. Amanda Staveley har en rekke ganger vært å se på mektige St. James’ Park og vil utvilsomt være å se på VIP-tribunen. Så snart fotballen ruller igjen og hun er endel av eier-teamet. Hennes formue skal være på to milliarder kroner.

Det sies om flotte Amanda Staveley at hun har sjarm og sluhet som en diplomat og hjernen til en atomfysiker. Med et tiltalende utseende i tillegg, glir hun inn i de fleste avtaler med signerte kontrakter – når det måtte passe seg. En viktig faktor når man skal kjøpe store fotballklubber fra grådige eiere.

Newcastle United Football Club vil koste konsortiumet 4 milliarder kroner. Kronprinsen og The Public Investment Funds kjøper 80 prosent av aksjene. Amanda Staveley kjøper 10 prosent av aksjene, og brødrene David og Simon Reuben de siste ti.

Mauricio Pochettino

Med et storlag som Newcastle United i overskriftene med nye eiere, vil det alltid komme rykter. Spillere linkes til og fra, nåværende manager i Steve Bruce blir ikke funnet god nok, ny mann inn – og så videre. Så også med den tradisjonsrike klubben med de hvite og sorte stripene.

The Magpies“, skjærene, har en stolt tradisjon og var ikke langt unna å vinne ligaen med selveste Kevin Keegan som manager. Sesongen var 1995/1996 og skjærene ledet ligaen med 12 poeng, før Manchester United og Fergie tok de igjen og vant.

St. James’ Park er blant de få stadionene på balløya som har lange ventelister på sesongkort foran hver sesong. Her er det sitteplasser nok til en middels stor norsk by. 56.000 tilskuere og det er fullt til hver kamp. Og slik har det vært i mange år, til tross for en eier som har gitt like mye faen, som Erna Solberg gir i Moss Lufthavn Rygge.

Mauricio Pochettino, argentineren som ble sparket i Tottenham skal være ønsket som sjef for nye Newcastle United. Han blir den tredje rikeste manageren i verden, med en årslønn på drøyt 200 millioner kroner – om avtalen blir gjennomført.

Wilfried Zaha i Crystal Palace skal være linket som en av flere spillere mot nord og til Newcastle.

Med dette helvetes coronaviruset herjende over landegrensene fortsatt. Sitter man med absintenes på syvende uken og lurer på om det er noe vits med noe som helst mer.

Hva er livet uten fotball?

Ingen vet når Premier League, om noen gang, kommer tilbake. Hold på pengene dine. De kan bli mye verdt.

Vargas

Pin It on Pinterest