Ofte er det de samme bildene som blir brukt om det handler, om sex, kreft, ferie eller trening. Bildene er av kvinner med lite klær, på bildene er det bare bikinien som har endret farve siden sist gang det ble brukt. 

Papiravisene selger stadig mindre aviser, det er nettavisene som har tatt over, og de fleste får stadig et større antall lesere. Positive nyheter, sol og halvnakne kvinner som oser sex vil alltid selge flere aviser.

Det som står inne i avisen ser ut til å være mindre viktig, antall sider med annonser blir stadig flere og det journalistiske innholdet ser ut til å være mangelvare i de fleste papiravisene. Noen velger å ha med et helge-billag i sin lørdagsutgave. Dessverre så er også dette altfor ofte fullt av reklame, store bilder og minimalt med god tekst.

Man kan mistenke avisene for å leve av annonsene, ikke det gode journalistiske innholdet.

Ekte journalister skal lukte øl og sigaretter rett etter lunsj.

Kåre Valebrokk

Er det umoralsk, suspekt og på grensen til spekulativt av desken i de største tabloidene å bruke slike førstesider? Jeg mener det er trist at de samme bildene brukes gang på gang. Aviser bør ha langt mer tekst enn bilder,de bildene på førstesiden må ikke være så store at de ødelegger for et journalistisk godt arbeide.

Dagbladets illustrasjonsmage (Nimble)

Foto: Nimble/ NRK.no

Dessverre så er de fleste tabloidene, med Dagbladet i spissen mer og mer lik de verste ukebladene av den kulørte presse, der med «Se og Hør» som den ledende stjerne. Nyheter av den art man finner i denne type tidsskrifter selger langt mer enn fakta om krigen i Syria og nasjonal politikk f.eks.

– Bilder ha mye å si, både for aviser, blader, magasiner, nettaviser og bloggere. Men er det riktig å ha halvnakne kvinner som et blikkfang for det aller meste? Selvsagt ikke, men så lenge det er den sexy kvinnen som er nøkkelen til å selge flere aviser så er den hun som blir brukt. En halvnaken mann vil ikke selge like mye.

Dagbladet hadde i snitt to lettkledde kvinner ukentlig på forsida i 2012, dobbelt så mange som VG som hadde et snitt på like under ei lettkledd dame i uka. Hele 103 av Dagbladets 360 forsider inneholdt minst et bilde av ei dame med lite klær på seg.

Før i tiden, da ekte journalister gjorde et ekte stykke arbeid, da bokstavene, ordene og det som stod i mellom ordene var minst like viktig som bildene, da var det virkelig verdt å kjøpe en avis. Ikke nå lenger.

Nå for tiden, etter Internettets start for noen få tiår siden- bruker mange journalister tiden sin på å lese artikler fra andre nettsteder, gjerne fra de mest leste internasjonale nettavisene, for så skrive om disse til norsk med bruk av egne bilder. Ikke bilder de har produsert selv, men bilde de har kjøpt på nettsteder som selger slikt.

Antallet lettkledde menn var ganske mye lavere både hos VG og Dagbladet. Til sammen var det 39 av dem på tabloidenes forsider i 2012. Og stort sett kom de halvnakne mennene i følge med ei dame.

Kan det komme av at svært få kvinner bruker tid og penger på å lese aviser? Siden halvnakne menn ikke selger like godt?

Kilde: NRK.no

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Tone Damli tilbake fra LA og på bloggen sin

Tone Damli har ligget lavt etter noen hektiske uker med svensk slagerfestivaldeltagelse, bruddet med Aksel Hennie og i alle medier...

Dette er de to Boston-maraton terroristene

Foto: FBI Amerikansk politi advarer om at dette er svært farlige mennesker som er bevæpnet, og at de blir jaget...

Lukk