Sverigeturen er mindre lønnsom enn tidligere. Det er ikke bare fordi også Sverige har økt priser på nesten alle typer dagligvarer som vi har gjort i Norge. Det er mye fordi den norske krona faller mye i verdi, veldig raskt. I skrivende stund må vi betale 104 koner for 100 svenske, da blir det brått litt dyrere å handle i Sverige.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Handler du i Sverige for å spare penger?

Billig på Systembolaget

På Systembolaget er det fortsatt mye å spare sammenlignet på det norske Vinmonopolet, grunnet skyhøye avgifter på alkohol. En flaske IPA, den ekte Brooklyn IPA 0,33 ltr. koster fortsatt 19,90 på Systembolaget, samme flaske på en pub i Norge, koster 136,90 for 0,33 ltr. fra tap.

Les også: Ingen penger til sommerferien? Les!

Selvsagt kan man ikke sammenligne priser på polet mot restaurant-bransjen.

Siden utelivsbransjen opererer med en helt annen avanse enn butikkene. Men det er altså hårreisende forskjeller på polet mot Systembolaget fortsatt. Her er det mye penger og spare om du skal ha øl, sprit eller vin i sommer.

Kjøttdeig som lenge har kostet 69,90 og karbonadedeig, som lenge har kostet 89,90 i Sverige, koster nå betydelig mer. Men mot norske priser sparer du penger på så og si all type kjøtt, særlig kylling.

Ifølge SSB dro nordmenn på mer enn dobbelt så mange turer over grensa for å handle første kvartal i fjor sammenlignet med i år

NRK.no
Sverigeturen er mindre lønnsom enn tidligere

Kjøttdeig, eller Nötfars som svenskene kaller det er dyrt i Sverige Foto: Vargas12.com

Svak krone

Det er mye som har innvirkninger på svak norsk krone, som aldri har vært svakere. Årsaken er blant annet at norsk økonomi er liten sammenlignet med andre nasjoner. Krig og uro påvirker all økonomi og det urolig i Europa nå.

Les også: Fortsatt mye billigere i Sverige

Alt utenfor Norge blir dyrere for oss å handle med norske kroner.

Kronekursen påvirkes av mange ulike forhold og ofte er disse forholdene tett koblet til hverandre. Kronen påvirkes av tilstanden i norsk økonomi, men også av norsk økonomi i forhold til økonomien i andre land

E24.no

Euroen er dyr, dollaren er også på all time high, og å ta turen til Danmark eller Frankrike bør du la være. Om du ikke har veldig mye penger. Valuta-handlerne skyr den norske kronen som pesten, det er stor risk for dem når tidene er urolige.

Fordelene ligger hos bedrifter i Norge som eksporterer varer til utlandet.

Sverigeturen er mindre lønnsom enn tidligere, men det er fortsatt lønnsomt å ta turen om du skal handle mye. Særlig er røyk, snus, tobakk, alkohol, kjøtt, brus, sjokolade, meieriprodukter rimeligere, sammen med en hel rekke andre dagligvarer.

Utvalg

Utvalget i svenske kjøpesenter er fortsatt langt bedre enn i de norske, dessverre. Hva årsaken er vet ikke vi, men det er en kjensgjerning at man må på Meny eller de større kjøpesentrene med ferskvaredisk – for å finne bra utvalg.

Da tenker vi ikke bare på kjøtt, men ost, fisk og andre gode råvarer som mange nordmenn gjerne betale litt mer for å få tak i. Dette finner man i Sverige allerede på Nordby kjøpesenter (her er det ikke Systembolag) og særlig i Strömstad.

Billigkjedene Rema, Kiwi og COOP Extra har kjedelig utvalg av middagsretter.

Metervis med frossenpizza og ultraprossesert ferdigretter så langt øye kan se. Det er rett og slett respektløst mot norske forbrukere. Ferskvaredisken kostet for mye penger og er ikke å se i norske butikker mer. Med unntak av Meny.

Sverigeturen er mindre lønnsom enn tidligere, men utvalget er så mye bedre at det er verdt turen – hver eneste gang. Dessuten sparer man mye penger for hver hundrelapp man handler for, til tross for dårlig kurs.

Harry-handelen lenge leve.

Vargas

Pin It on Pinterest