Svindlet på nettet? Ikke du vel? Du møter en hyggelig og kjekk mann via internett, på en god og velkjent datingside som en venninne av deg har gått god for, er kilden. Mannen framstår som sympatisk, har ingen barn, men han ticker alle boksene for hvordan drømmemannen skal være. Dere har til og med flørtet på telefon, tre helger på rad.

At han bor i USA synes du bare er spennende.

Lest? Kjøper du julegaver på kreditt?

At han har fått deg til å ringe synes du ikke gjør noe. Så dyrt kan det vel ikke være, har du tenkt. Du liker tross alt å sitte å bli overøst med komplimenter og pene ord – dessuten har han lovet å komme til Norge, så snart han har penger nok. Du er blitt advart mot å sende penger til mennesker du ikke kjenner via nettet. Men tanken har slått deg, dessuten så har dere gjennom snart to måneder blitt skikkelig godt kjent. Du ville sjekke svaret og spurte ham, om han ville ta i mot pengene dine.

Overraskelsen var derfor stor da han nektet å ta i mot penger til flybilletter. I første omgang, helt til han la fram et forslag om at dere heller skulle reise sammen og møtes på Hawaii. Om du bare sendte penger skulle han ordne med billetter og hotellopphold. Prislapp 47.000 kroner.

Hadde du overført pengene til amerikaneren? Sannsynligvis, om du hadde de samme følelsene som kvinnen i dette eksemplet. Det er nemlig følelser, forhåpninger og drømmer som får oss til å ikke tenke rasjonelt, særlig når det er nettopp det vi burde ha gjort.

Svindlet på nettet? Ikke du vel?
Nettsvindel Foto: Vi over 60

Dessverre er det mange enslige, kanskje også naive nordmenn som gjør det og blir lurt. Sender store summer ut av landet, penger de aldri ser igjen, men dessverre ikke den potensielle kjæresten heller. I 2016 sendte 181 nordmenn i gjennomsnitt, hele 1,13 millioner kroner ut av landet, til svindlere som de aldri får kloa i.

Svindlet på nettet? Ikke du vel?

Overslag frå Økokrim tilseier at det stort sett er godt vaksne nordmenn som let seg lure. I 2015 sendte 209 norske kvinner og menn over 280 millionar kroner ut av sine bankkontoar til svindlarar i utlandet. I 2016 vart 181 nordmenn lurt for minst 205 millionar kroner. Dette var i hovudsak «datingsvindel» saman med nokre «arvebedrageri».

Kripos.no

Svindel via internett har blitt et stort samfunnsproblem som det er svært vanskelig å bekjempe, fordi pengetransaksjonene i seg selv ikke er ulovlige. Nordmenn med sommerfugler i magen på jakt etter den rette, med store summer i banken er et yndet objekt for tusenvis av svindlere fra hele verden. Noen få uker med nitidig kontakt kan være nok – så er store summer overført til en bank ett eller annet sted, hvor noen gleder seg over pengene. Og ler hele veien til banken. Selvsagt en person med god kjennskap til forholdene og økonomien i Norge.

Lest? Økonomi – du er lettlurt du!

Tilbake sitter en norsk mann på jakt etter en kvinne, og håp om én å dele livet med, eller en kvinne som ønsket seg en mann å ha selskap av på sine eldre dager. Ensomhet gjør mange naive og kanskje desperate, de tror gjerne det beste i mennesker de kommer i kontakt med, problemet er altså at det være ren ondskap, svindel og lureri.

Gjør deg selv og din privatøkonomi en tjeneste; lev etter en trygg regel, overfør aldri penger til mennesker du ikke kjenner eller aldri har møtt. Stol kun på de du kjenner og sørg for at pengene dine forblir på konto, i fond, investert i eiendom eller aksjer.

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Ikke rør meg!

Kvinner i alle aldre, kjendiser, forfattere, journalister, skuespillere, artister, ukjente og anonyme har valgt å fortelle om det. Den gang...

Adventskalenderen i NRK – en gammel kjenning

Ikke et øye var tørt, da Selma endelig fant julenissen, sin egen bestefar i fjorårets julekalender i den fantastiske serien,...

Lukk