De fleste menn liker frodige damer. Og I Norge ser det ut til at det er bare å vrake og velge for begge kjønn- Nordmenn er jevnt over fete-

Så om du er overvektig bør du tenke på egen helse framfor å være en favoritt for det motsatte kjønn- Det er ikke tøft å dø for tidlig pga fedme heller… det er opp til deg!

Nesten sytti prosent av nordmenn er overvektige. Mest alarmerende er utviklinga blant folk i trettiåra, viser ny forsking fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag(HUNT).

Det er opp til hver og en om man vil være overvektig eller ikke. Hvis man gjør hva man kan for å gå ned noen få kilo så ser man fort en stor helsegevinst på både kort og lang sikt- Daglig mosjon i minimum en time for alle over 30 år burde vært innbakt i den daglige rutine- hele året.

Da hadde mange mennesker fått en bedre hverdag, helsevesenet hadde spart mange millioner kroner, og nesten alle som var i fare for å utvikle diabetes 2 http://www.bayerdiabetes.no/no/Diabetes-Care/Hva-er-diabetes/Diabetes-Type-2.aspx kunne la være å tenke på insulin sprøyten. Spesielt hvis man var flink med kostholdet i tillegg til regelmessig mosjon.

En av fire i 30-åra sliter nemlig ikke lenger bare med overvekt, men med fedme.

 

En ny feit generasjon

 

Steinar Krokstad, daglig leder i HUNT, er også bekymra for at det nå kan komme en feit ny generasjon.

– Det er unger nå som vokser opp i hjem der det er en kultur for overvektighet. Det kan også øke sjansen for at hele generasjonen blir overvektig, sier Krokstad.

Han innser at det kan være vanskelig å bli kvitt de mange ekstra kiloene.

– Du blir gående med overvekta eller fedmen i mange år. Det øker risikoen for diabetes og andre komplikasjoner betydelig, sier han.

 

Arne Espen Dillan ønsker ikke at lille Matias skal arve pappas overvekt. Han har prøvd å gå ned før, men gått opp igjen.

– Jeg vil bli gammel – jeg har ikke tenkt å dø som femtiåring, og bank i bordet, jeg ikke fått diabetes enda.

– Hvis vi som er litt overvektige tar av noen kilo forlenger vi faktisk levetida vår. Det er motivasjon for meg.

Men forskerne tror nesten ikke fedmeepidemien lar seg stanse.

– Det er utfordrende, for vi ser i andre populasjoner som endrer livsstil fort at dette kan tilta voldsomme dimensjoner, sier Krokstad-

– Store deler av befolkninga kan få fedme, og langt over flertallet kan få diabetes. Det tyder på at det er ingen grense og vi må begynne å ta tak, sier Krokstad.

Det er nettopp det Arne Espen Dillan gjør. Han tar tak i seg sjøl, igjen.

– Jeg tror nok at jeg har ordnet meg mer realistiske mål nå. Kommer jeg ned på 115 kilo i første omgang er jeg kjempefornøyd.

La ditt nyttårsforsett være at du skal spise mindre sukker, mindre porsjoner middag og mosjonerer minimum en time hver dag, så ofte du kan. Så øker du livskvaliteten din betraktelig, og du forlenger levetiden din med mange år. Det bør være motivasjon nok for de fleste.

 

Lykke til!

 

Vargas

Kilde

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_trondelag/1.7386053

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
ADVARSEL- GET leverer ikke som lovet

  Jeg advarer alle som har tenkt på å bli GET -kunde om å la være, og jeg anbefaler alle...

E.coli bakterien dreper

    Igjen er barn blitt smittet av den svært alvorlige bakterien som i verste tilfelle kan føre til døden-...

Lukk