Syv kriterier for å leve lenge, ville i vår bok være betydelig annerledes enn det fagfolk mener er bra for kropp og sjel. Det kommer jo an på hvem man spør. Hva er det gode liv, hva er det å ha et godt og rikt liv sammen med mennesker av betydning for deg? Vi er så forskjellig og vil få ulike svar på det spørsmålet – hva er å leve godt og lenge?

Vi kunne ha svart: “Fest, mat, øl, vin, sex, fotball og reising. Eller reisning, alt etter som. Mot ekspertenes råd helle veien.

Livet er som en kommode, ikke sant? Det er ofte skuff på skuff. Men det kan vi altså gjøre mye med selv. Derfor er det viktig å vite hva som gjør oss motstandsdyktige mot alderdommen. Det er neppe for mye alkohol og for mye usunn mat. Det er det som gjør oss lykkelige der og da, som gir noen av oss dårlig samvittighet for helsa, i timene og dagene etterpå. Da er festen neppe verdt det.

God hukommelse kommer ikke av seg selv

Visst du forresten at man kan styrke hukommelsen gjennom hele livet ved å spise sundt og trene nok? Det er ikke mye poeng i å sitt med sudoku og kryssord som hjernetrim når du er sytti år. Om du gav mer eller mindre faen i hukommelsen, fram til i dag. Det er faktisk hva du forer hjernen din med fra tidlig alder, som gjør hva du husker, og at du husker bedre – når du blir eldre.

Syv kriterier for å leve lenge, behøver ikke nødvendigvis være disse vi ramser opp her. For deg, og for andre, kan det være helt andre ting som gir deg et verdig liv. Som vi var inne på innledningsvis. Man skal leve som man selv ønsker. Det kan bli for kjedelig å leve et A4-liv med en trist mal, som ikke gir rom for noen utskeielser. Enig?

Forskere mener å vite at det er en stor sammenheng mellom sunne matvaner, regelmessig trening og fysisk aktivitet i ung alder. Og mot demens når man blir eldre. For å oppnå god hukommelse gjennom livet, bør man sørge for å ha mentale utfordringer. Sosial aktivitet og bruke sansene ofte. Alle sansene.

Så til det kjedeligste, men som ekspertene ser på som aller viktigst. Unngå fedme og farlig magefett, unngå for høyt kolesterol, og selvsagt stumpe røyken. Dette er helt avgjørende for å opprettholde muligheten for god hukommelse gjennom livet. Å bo for lenge alene, ufrivillig, er heller ikke særlig bra for helsa eller hukommelsen.

Dropp alkoholen

Så enda litt mer kjedelig. Beklager, men dette har faktisk dokumentert virkning på hukommelsen, ifølge lege, Andreas Engvik.

Du bør styre unna alkohol. (Faen og!) Sundt og riktig kosthold så tidlig i livet som mulig, og du bør unngå stress og sørge for å ha nok søvn per døgn. (7 – 8 timer) God hukommelse kommer altså ikke av seg selv, man skal leve så “kjedelig” som mulig i matveien. Trene regelmessig og utfordre deg selv mentalt – så ofte du kan.

Så mye slit for hukommelsen, altså. Du kan selvsagt velge å ta deg et glass rødvin og heller glemme litt av og til, enig?

Så til de syv punktene i livet som gjør deg urgammel og samtidig kunne leve godt. Dessverre er det ingen garantier for noen av oss. Du kan jo gå ut døra hjemme og få en meteoritt i hodet og alt er slutt. Bli smittet av et virus fra Kina og dø av det, eller bli kjørt ned av fulle russ. Livet har uransakelig veier for oss alle.

Kanskje er det greit vi ikke vet hva morgendagen bringer?

Syv kriterier for å leve lenge, men vi har ikke sagt det er særlig spennende, heller tvert i mot!

  • Stumpe røyken
  • Følg helsemyndighetenes vaksinasjonsråd
  • Ha venner rundt deg – vær sosial og bruk dine relasjoner til menensker som gjør deg godt
  • Vær aktiv, vær ute, gå turer, gjerne sammen med andre – Reis mye og bevege deg, hver dag
  • Hold deg til Middelhavskost
  • Nok søvn avgjør i stor grad hvor lenge man lever, og for mye søvn er like skadelig som for lite
  • Livsstil og gener henger sammen – velg en sunn livsstil og du vil påvirke genene i riktig retning ved å bli gammel

På vår vei gjennom livet, der vi er sånn ca halvveis, om vi tar i litt. Har vi til gode å møte mennesker som ikke vil leve lengst mulig. Det ligger i menneskets natur å ønske å overleve. Enten det er pandemi, sykdom eller andre trusler mot vår eksistens.

Vi har både lest og hørt historier om mennesker som har kjempet seg tilbake til livet. Til tross for å ha vært mer død enn levende. Over tid. Det er mulig å kjempe for livet helt til det er over. Det er kanskje en mager trøst.

Du kan bli hundre år gammel

Vår aller største frykt er naturlig nok å bli alvorlig syk, så syk at vi kan dø av det. Coronaviruset har per dato tatt livet av nær 200.000 mennesker. Hvor tallet ender vet vi ikke. Det kan bli fryktelig stygge tall. Dessverre. Kanskje så mange som 1 million.

Om vi selv ikke blir rammet, frykter vi at mennesker som står oss nær skal bli syke og døende. I disse dager er det mange som har mistet en mor, en far, en bestemor eller oldeforeldre. Det er de eldre som rammes, det er de eldre som dør først.

Med fasit i hånden kan du nå gå ut i vårsolen å vite at du sannsynligvis blir hundre år gammel, om du selv ønsker det.

Da er det som kjent visse kriterier som skal til. Du bør unngå viruset, meteoritter og fulle russ. Deretter sette deg rolig ned midt i båten, og løse IQ-oppgaver på høyt nivå. Ta med en god venn, god niste, gjerne salat, med litt nøtter. Vaksinere deg i tide, gå raskt forbi tobakkskiosken på hjørnet, samt Vinmonopolet, og legge deg tidlig for å få nok søvn.

Verre er det ikke.

Kilde: Aftenposten og Ole Petter Hjelle / Treningslege

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Å bevisst drepe et annet menneske …

Å bevisst drepe et annet menneske er sikkert ikke enkelt. Hundrevis av nordmenn har liv på samvittigheten. Noen vet vi...

Lukk