[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5po4Bf3jDVA[/youtube]

«Til Ungdommen» er en film som tok en markant og dramatisk vending da bomben og skuddene falt. Denne filmen er viktig for den gir et ærlig og synlig innblikk i hvordan de unge selv opplevde det som skjedd 22. juli 2011 og hvordan de levde i tiden før.

Filmen følger fire politisk engasjerte ungdommer fra sommeren 2009 til høsten 2011. Fire unge som vil noe, som tør si hva de mener om det samfunnet vi lever i, som vil gjøre verden til et bedre sted.

– Hovedårsaken til den enorme oppmerksomheten rundt Kari Anne Moes politiske dokumentar grunner i terrorangrepet 22. juli. Dokumentaren begynte innspilling allerede i 2009, da regissøren valgte ut de fire politisk aktive ungdommene.

– Vi som satt sjokkert, vantro og skremt og så at hele Oslo var omgjort til en krigssone, som litt senere var vitne til at Statsministeren bekreftet skyitng på Utøya, kan ikke sette oss inn i det helvete de unge selv gikk gjennom.

– De som var så uheldig å være på verdens fineste sted da terroristen kom med sitt arsenal, hadde to valg. Løpe ut i det svarte og iskalde vannet, eller bli skutt. Heldigvis klarte mange å redde seg ved å svømme over til fastlandet eller gjemme seg til politiet endelig kom.

69 mennesker ble allikevel drept på Utøya, og 8 av bomben i Regjeringskvartalet.

Filmen til Ungdommen kan for mange bli svært følelsesfylt, sterk og voldsom, men kanskje også fin på en måte som gir trøst. Den viser det gode samholdet blant de unge som trøstet hverandre.

– Ungdommer av 2012 vil ha en ballast svært få andre vil ha. Disse vil ha en god grunn til å forbli politisk aktiv, nemlig for å påvirke det samfunnet de er en del av, og unngå at ondskapsfulle, patetiske idioter som Anders Behring Brevik får sjansen til å ødelegge det.

– Man skal vokte seg vel for at ikke hatet skal boble over, men det er ikke fritt for at det er svært mange unge som sitter med et brennende hat de så gjerne skulle fått ut. Ved å gjøre det motsatte av det terroristen ønsket, vil det være ren medisin for mange unge og berørte etter 22. juli.

– Ved å styrke demokratiet, det norske frie samfunnet og vise neste kjærlighet og et glødende politisk engasjement vil terroristen snart bli glemt, og de gode minnene fra de som gikk bort vil bestå.

På en måte er filmen «Til Ungdommen» ungdommens eget manifest- en dokumentar til skrekk og advarsel for framtiden og et dokument de politiske ungdommene vil jobbe ut i fra.

– Filmen vil sette følelsene i sving for alle som ser den, det ryktes at også journalister på før-premieren gråt. Du bør være mentalt forberedt og kanskje helst se den sammen med familie, venner eller andre du trives sammen med.

Ideen bak dokumentaren, som egentlig skulle hete Braveheart, var regissør Moes ønske om å portrettere den norske ungdomspolitikken.

Selv om filmen ble dramatisk forandret 22. juli, føler hun fortsatt at fokuset ligger i politikken.

De fire ungdommene du følger i filmen er Henrik Wangberg, Johanne Butenschøn Lindheim, Sana El Morabit og Haakon Veum.

Regi er ved Kari Anne Moe.

Kilde: vargas12.com

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Linni Meister tar over for Aulie i «Skal vi danse»

Marianne Aulie, kanskje minst like kjent for rumpa si, som sine "Klovne"-malerier. Har valgt å trekke seg fra TV2s flaggskip "Skal vi...

Ståle Solbakken kjøper halve Frankrike

Wolverhamptons norske manager, Ståle Solbakken har hatt to travle måneder som sjef på ærverdige Molineux Stadium. Nå ser han endelig...

Lukk