Tabuer rundt gutter, kropp og trening. Jenter har vært i fokus i mer enn tredve år. Særlig etter at fenomenet, sosiale medier kom på banen, med internettet, har jentene vært i fokus. Hva med guttene, deres fokus på kropp, helse, trening og kosthold?

Anonymisert og temaet drukner i ‘selfies’ fra selvopptatte jenter. Hvorfor?

Lest? Hæ?! Er du ikke vellykket sier du? 

En hver tolvåring eller fjortenåring har sett seg selv i speilet og fordømt de helvetes kvisene i det kvisete, kvisetryne når puberteten blomstret som mest. Hos begge kjønn har det vært slik, men oftest hos gutter. Vi har vel alle vært der. Krisen ble neppe større enn nettopp da. Skulle på fest, men ble hjemme fordi kvisene hadde tatt kommandoen. Tabuer rundt gutter, kropp og trening.

SKAM i spissen

Du ser de på treningssentrene, gutter i tenårene, flekse muskler, stønne å bære seg, studere de stadig større musklene, der de håper på at så mange som mulig både ser og hører dem. Det å vise fram en kropp man er stolt over, starter tidlig i livet og slutter sent.

NRK.no med særlig SKAM i spissen, har satt fokus på gutter og unge menns vanskelige periode i livet. Da voksenlivet skal påbegynnes, følelsene henger uten på kroppen, man vet ikke helt om følelsene går for jentene eller guttene eller bare en diger Big Mac. NRKs nye serie ‘Blank vil kunne sette fokuset, enda mer på hva litt eldre ungdommer – gjør i sitt liv.

Tabuer rundt gutter, kropp og trening
Isak og Even, forbilder for en hel generasjon Foto: NRK.no

Temaene kropp, helse, forelskelse, skole, foreldre, sykdom, kåthet, festing, trening og det jævla maset om kropp, skjønnhet og utseende – ser ut til å leve videre hos begge kjønn. Også etter passerte tjue. Dessverre sitter de fleste guttene og unge mennene på sidelinjen når debatten går.

Tabuer rundt gutter, kropp og trening

Spiseforstyrrelser, kviser, trening og kosthold og utseende forøvrig, er temaer de unge alltid vil være opptatt av, men guttene snakker ikke om det, ikke engang med andre gutter og venner. Her havner heller temaet på sex og fyll, hvem de har ligget med, hvem de ønsker å ligge med og hvem som er mest pop av Messi og Ronaldo – er ofte diskusjonstema. Og selvsagt hvilke PC-spill som er mest ‘in‘ for tiden.

Lest? Sondre Justad står fram som bifil

Hvorfor tør ikke guttene, etter den fantastiske ‘Even og Isak’- sesongen i SKAM, å snakke mer om kropp og følelser? Når endelig et par står fram som forelsket, kåte og homofile – burde det ha sparket opp låste dører, for en hel generasjon, enda det åpenbart er fiksjon i en TV-serie. Burde den populære serien hatt slagkraft nok. Men dessverre ble det dørgende stille etter at NRK la ned SKAM.

Blank

Foreløpig er det ingen markerte mannlige hovedroller i den nye serien ‘Blank‘, men det betyr ikke at alle norske unge gutter og menn bør bure seg inne av den grunn. Her bør jentene flyttes til side, slik at guttene får oppmerksomheten over på seg en stakket stund. Det være seg i skolen, blant kompisene, blant konfirmantene eller på treningsfeltet.

Som alltid finnes det unntak. Sondre “Nu Har Du Mæ” Justad, artisten fra Henningsvær, som nylig brukte Anne Lindmo og beste sendetid på NRK, til å fortelle at han kan bli forelsket i gutter og jenter. Også her burde mang en unggutt, kjent litt ekstra etter i rognposen, om dette var riktig tid og sted å komme ut av skapet. Tiden er faktisk inne.

Reis opp, stå opp for dere selv, fortell hva dere ønsker med livet deres, stå fram som bifil, homofil, tjukkas eller kjekkas. Nå er det på tide å stå å tisse, gutter. Vekk med puselankene og fram med brystet.

Kilde: NRK.no 

Vargas

Pin It on Pinterest

vargas12.com
Les også vår forrige artikkel
Real Madrid – et moderne Cuplag

Real Madrid - et moderne Cuplag. Real Madrid har vært et fascinerende syn denne sesongen. I hjemlig liga har de...

Lukk