Tåler du renteøkning? Din privatøkonomi, kan fort få seg noen skudd for baugen om rentene stiger. Boliglånet er for de fleste den største utgiftsposten, og en liten justering på rentene kan få store konsekvenser.

Lest? Din privatøkonomi kan bli bedre … 

Rentene på boliglån har vært rekordlave i lang tid, men snart er festen over. I følge Norges bank, vil boliglånsrentene stige utover i 2018. Er du forberedt.

Med unntak av finanskrisen i 2007-2008, har styringsrenten falt jevnt og trutt siden 1991 og fram til i dag. Du burde kunne ha lagt unna en real buffer, til tøffere rentedager, som alle vet kommer.

Tåler du renteøkning?

Har du gjort økonomiske forberedelser med pengene dine med å sette av reserver ved sparing, takler du flere prosent med renteøkning, har du dermed trang økonomi i dag, kan morgendagen bli tøff.

Tåler du renteøkning?

Din privatøkonomi er helt avgjørende hvordan livet blir. Har du god og trygg økonomi, vil du kunne planlegge reiser, kjøpe ny bil, hytte eller større bolig. Bankene liker kunder med solid økonomi, men du får rett og slett ikke lån om du har dårlig råd, for lav inntekt eller betalingsanmerkninger.

For norsk økonomi, er ikke en renteøkning nødvendigvis negativt.

Tvert i mot, er det mer et signal på at ting går bedre enn på lenge for AS Norge, kronekursen styrker seg mot annen valuta, oljeprisen stiger og ekspertene tro på økt vekst – sammenlignet med norsk økonomi for 2017.

I en fersk undersøkelse, gjort av Nordea, er særlig unge mennesker fra 18-25 år mer urolig for sin privatøkonomi for 2018. Da er det ikke lagt til grunn hvordan de unge bruker pengene sine, men hvordan norsk økonomi påvirker den enkeltes økonomi.

Heldigvis kan man legge ting til rette for at privatøkonomien blir best mulig, det kan kan man ved noen enkle grep. Da er det viktig at man vet hvilke utgifter som kommer gjennom et helt år. Setter man opp et budsjett, hvor både pluss og minus er ført opp, er man bedre rustet til å takle uforutsette utgifter – fordi sparing er endel av et budsjett.

Lest: Bankene tjener enorme beløp på din latskap – du betaler mer enn du må!

Hva du betaler i boliglånsrente, er faktisk svært viktig. Du betaler kanskje mer enn du bør, da må du ta kontakt med banken din, for å få bedre betalingsbetingelser. Å betale mer enn man må, er som å kaste penger ut av vinduet.

Banken kommer ikke til deg med et bedre tilbud enn det du har i dag, du må gå til banken og forlange lavere renter. Jo større oversikt og jo bedre økonomi du har – jo større sjanse er det for at du får bedre betingelser.

Din privatøkonomi er ditt ansvar, jo mer du setter deg inn i hvordan du kan spare penger på enkle grep, jo mindre behøver du å tjene for å få bedre råd. Det er helt opp til deg.

For deg spiller det neppe noen rolle at norsk økonomi går så det griner, hvis din personlige økonomi stuper. Det er det bare du som kan forhindre.

Vargas

Pin It on Pinterest

vargas12.com