Taper penger på lojalitet til banken din, fordi banken er kynisk. Banken er ikke din venn, selv om du ser deg selv som avhengig av å få boliglån. Du har et ess i ermet som du kanskje ikke benytter deg av. Om du ikke får en god rente nå, vil de kommende renteoppgangene bli svært dyre. Nå haster det.

Bergenet lesetid: 5 minutes

Kontakt banken

Banken skal først og fremst tjene penger på alle kundene sine. Det bryr ikke at du ikke skal få et tilbud du kan leve med. Har du egen bolig, eiendom eller leilighet, så bør du presse banken skikkelig for de beste betingelsene. Da bør du først og fremst vite hva du skal kreve.

Sett deg inn i hvordan rentenivået er på markedsrentene på boliglån der du bor. Ring og snakk med de bankene du mener kan gi deg et godt tilbud. Vit hvor mye lån du har, hva huset ditt er verdt og hva du kan være villig til å betale i lån. En telefon til riktig bank kan spare deg for mange tusen kroner i året.

Lest? Kan ikke kvinner gi økonomiske råd?

Boliglånsrenten er historisk lav, men det er signaler om at rentene skal opp både én og to ganger i løpet av året. Har du et lån på tre millioner kroner, så vil du merke det på lommeboka når rentene stiger. Presser du banken allerede i dag, vil du kunne betale mindre i samme periode. Du hr egentlig ikke råd til å la være å ta den telefon, har du vel?

Taper penger på lojalitet til banken

Bankene elsker din lojalitet og vil gjøre mye for å beholde deg som kunde, men vær edruelig når du stiller krav. Bankene ønsker ikke å tape penger, og kan ikke gi deg lavere rente enn det banken kan tåle. Men de fleste bankene har ofte gode margariner og vil la deg få bedre betingelser på lånet, om du ikke har stilt dette kravet på en stund.

Budsjett 

Taper penger på lojalitet til banken er dumt og unødvendig. Mange er ofte mer lojal til banken enn til partneren sin eller fotballaget sitt. Det blir litt feil. Du kan med enkle grep få bedre økonomi ved å kreve de beste betingelsene. Du bør si det rett ut til kontaktpersonen i banken: “Ingen bedre betingelser? Ok, da bytter jeg bank.”

Våre beste tips for en bedre privatøkonomi, er å sette opp et budsjett for en hel måned. På den måten har alle i familien en oversikt over hvilke penger som er tilgjengelig. Har man en felles økonomi, der man tar for seg konto for konto, en for regninger, en for mat og annet forbruk og en siste for boliglån – vil man ha full kontroll og god oversikt. 

Hemmeligheten ligger i det selvfølgelige, å overholde dette budsjettet. Hver måned.

Å vite hva som er husstandens totale inntekt og hva som er de samlede utgifter, er ikke like selvfølgelig for alle. Dette bør du vite for å ha orden på privatøkonomien. Det er faktisk enklere enn du tror, spesielt om begge i husstanden har fast inntekt og man vet hvilke avtaler og tjenester man betaler for.

Ditt ansvar

Taper penger på lojalitet til banken er ditt eget ansvar. Alle bankene har lov til å forsøke å tjene mest mulig på hver eneste kunde de har. Det er jobben deres, det. Ditt ansvar for din egen økonomi, er å følge med på markedet. Setter Norges bank ned styringsrentene, skal de enkelte bankene følge etter. Gjør de ikke det, bør du gi beskjed.

Begynner du å regne litt på hva du kan spare på å få bedre betingelser, vil du kanskje bli overrasket. Dette er penger som går direkte til deg og din lommebok. Sørg for å alltid ha de aller beste betingelsene på dine lån. Ellers er det bankene som tar de ekstra kronene. Det er det vel neppe verdt?

Stiller du krav til banken om å få bedre betingelser og banken sier nei. Bør du allerede ha tatt kontakt med en konkurrerende bank, for å vite hva de kan tilby deg. Er det et bedre tilbud, det er det nemlig veldig ofte, bytter du bare bank. Dette fikser den nye banken for deg – du behøver kun å signere lånedokumentene.

Taper penger på lojalitet til banken, er et typisk norsk fenomen, tror vi. Naivitet, dumskap eller latskap?

Spar penger

Se for deg budsjettet ditt med alle postene nedover XL-arket, den største posten er utvilsomt boliglånet. Det er ikke uvanlig at man betaler alt fra 6000 til 25.000 per måned i boliglån, alt etter som. Da bør man forstå at det er penger å spare på lavest mulig boliglånsrente.

Din bolig er kanskje verdt mer enn du tror, ta kontakt med en eiendomsmegler eller takstmann, få en ny verdivurdering på boligen. (koster mellom 1000 og 2000 kroner) Blir taksten av boligen høyere, (det blir den veldig ofte) så har du et verdibevis som du leverer din bank, for bedre lånebetingelser. På den måten får du lavere rente på din bolig, som igjen gir deg bedre råd.

Når folk tar opp et boliglån, så krever banken at det etableres pant i boligen som sikkerhet. Det betyr ganske enkelt at dersom banken ikke skulle få innbetalt månedlige terminbeløp som avtalt, så har banken krav på å få pengene tilbake ved et eventuelt tvangssalg av boligen. 

Banken bærer derfor minimalt med risiko, med tanke på å tape penger dersom lånet blir misligholdt. Når i tillegg boligverdien har steget i de siste 20 årene, vil heller ikke banken risikere at lånet overstiger verdien på boligen. 

Lav risiko for banken gjør at de kan låne ut penger til en lav rente. Men det er ditt ansvar å spare penger.

Vargas

Pin It on Pinterest