Stadig fler tar seg en velfortjent fridag, ofte på fredag. I følge Statistisk sentralbyrå (SSB) så er det fler og fler av oss som velger å jobbe mindre eller tar helt fri den siste arbeidsdagen i uka. 

Andelen menn som jobber fredager, har gått ned fra 66 prosent i 2000 til 56 prosent ti år senere. Blant de menn som har jobbet på fredager, var arbeidstiden 40 minutter kortere i 2010 enn i 2000. Derimot var det liten forandring for resten av arbeidsuken både når det gjelder andel som var på jobb, og arbeidstid.

Også kvinner jobber mindre på fredager enn de gjør resten av uken, men tiden de bruker på arbeid på fredager, er ikke redusert i samme grad som for menn.

Mange nordmenn har bedre økonomi enn på lenge, vi har hytte på fjellet, båt på vannet og en iboende higen etter å ta en lang-helg i København, Barcelona eller Hafjell.

Stadig fler nordmenn kjøper bolig i syden, da er det litt lite med en helgetur, man avspaserer eller tar ut fri på fredag for å forlenge helgen.

Foto: Copyright Fotograf Morten Pettersen

– Mange nordmenn synes fritid er viktigere enn noe annet, tid med familie, venner og reise kan ikke måle seg opp mot mer penger. Vi jobber stadig mindre for å heller bruke tiden til andre ting.

Sannsynligheten er stor for at vi ser 4 dagers arbeidsuke engang i framtiden.

Tidsbruskundersøkelsen 2010 viser at det er noen flere som tilbringer tid på hytte/landsted eller andre steder på fredager enn det var ved millennium-skiftet.

  Men det mest fremtredende er at de som faktisk reiser på hytta en fredag, bruker opp mot fire timer mer på hytta eller landstedet denne dagen enn i 2000.

Dette kan henge sammen med den økte tendensen til kortere arbeidstid på fredager og kan også forklare endringen i tiden vi bruker til andre fritidsaktiviteter samme ukedag.

For noen er fredagen ganske så «hellig». Det er den dagen man kan nyte et glass vin ekstra, god mat, underholdning på TV og kos med familie, ofte et annet sted enn hjemme om mulig.

Bruker du å ta deg fri på hele eller deler av fredagen?

Kilde: SSB.no

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
17-åring sterkere enn de fleste menn, løfter 105 kg i markløft!

17 år gamle Suzsnne fra Bergen er sterkere i de fleste andre jenter på samme alder. Suzanne Svanevik er bare 152 centimeter...

Farmen- Frieri, fest og kjefting- nå blir det action

Noen av de eldste kvinnene på gården lurer seg unna jobben med å klare ukes-oppdraget. Det blir de stilt til veggs...

Lukk