The Big Bang- Da ALT ble til. Greier du å se for deg og forstå hvor stort universet er? Det er ikke lett, og selv om vi mennesker forstår at det er stort der ute. Så er det veldig mye større enn hva de aller fleste forstår.

Menneskehjernen er ikke større enn en kokosnøtt, og det er ikke sikkert den er skapt til å forstå alt. Det er selvsagt ikke størrelsen på hjernen som forteller hvor høy IQ eller menneskehjernens kapasitet.

Noen forskere er så smarte at de har klart å regne ut hvor stort universet er og ca hvor gammelt det er. Universet er 13.7 milliarder år gammelt.

Og da skjedde det som er blitt til vårt univers, vårt solsystem og vår lille galakse kalt Melkeveien.

Alt ble skapt i en enorm eksplosjon, og alt ble skapt i menneskehetens viktigste øyeblikk- Fra det BIG BANG og fram til i dag, så har universet utvidet seg, og det gjør det fortsatt.

– Vi stammer i fra apene, og apene var her, før oss. Homo Sapiens er mennesket. Våre stamfedre klatret i trærne for noen millioner år siden, så fant noen kloke hoder ut at man kunne gå på to ben.

Foto: University of Chicago

En av menneskehetens mest intelligente heter Stephen Hawking http://www.hawking.org.uk/

– Han er fysiker og matematiker. Han leter etter de svar menneskene har spurt seg i millioner av år. Hvorfor er vi her? Og hvordan ble universet til? Hva var her før det var noe univers? Hva er det som finnes langt der ute, utenfor universet?

Stephen Hawkin har funnet mange svar, men ikke alle.

– Er vi alene i universet? Er mennesker de eneste levende intelligente skapninger i det enorme universet? Ganske sikkert ikke. Det er sannsynlig at det kan være planeter så lik jorden- med oksygen og vann som viktige kilder for mulig liv.

Tror du det finnes intelligent form for liv der ute i det enorme verdensrommet?

Universet - hva består det egentlig av?
Universet som det vil framstå om en billion år Foto: NRK.no

– Enten vil universet ekspandere og utvide seg i all fremtid. Eller så vil utviklingen stoppe, og universet trekkes sammen og galakser og stjerner bryter sammen, og universet blir en komprimert og varm tilstand.

Snart vil det lande mennesker på Mars. Dette er et av svært mange eksperiment som bunner ut i at Nasa og andre forskere vil vite mest mulig om universets opprinnelse.

“Curiosity” – Den 2, 7 meter lange roboten har fått sitt endelige utseende. Nå er alle deler på plass. På seks brede hjul vil den kunne gjøre unna opptil 90 meter i timen og ta seg over 75 centimeter høye hindre. Planen er at roboten skal kjøre rundt på naboplaneten i minst ett Mars-år, som er knappe to år på jorda.

Curiosity ( nysgjerrig) Foto: NASA gov

Rom-teleskopet “Hubble” har funnet en ny galakse  kalt UDFj-39546284, består av blå stjerner og eksisterte 480 millioner år etter Big Bang.

Galaksen er så liten at den utgjør kun én prosent av vår egen galakse, Melkeveien.

Nasa-sjef Charles Bolden er stolt over den siste oppdagelsen.

– Nasa fortsetter å nå nye høyder, og den siste oppdagelsen vil gi oss større forståelse for universet. Vi kunne bare drømme om å ta slike bilder da vi sendte opp Hubble for mer en 20 år siden.

Relativitetsteorien: Ifølge teorien oppstår rom, tid og materie sammen og rommet har siden ekspandert. Ikke lett å skjønne, men de som har forsket på dette i mange år, påstår at universet fortsetter å utvide seg og krummes tilbake til seg selv.

Man har i de senere år prøvd å nærme seg tidspunktet null; starten på det hele. Densiteten og temperaturen øker da til ufattelige verdier, men allikevel kan forholdene beskrives, om enn meget usikkert, med moderne fysikk. Helt tilbake til startøyeblikket er det ikke mulig å komme.

Einsteins generelle relativitetsteori er ikke  lenger gyldig under slike ekstreme betingelser. Skal vi ha håp om å forstå tilblivelse-øyeblikket, må vi ha en gyldig kvanteteori for gravitasjon. Det har vi ikke ennå.

Tilblivelse-øyeblikket? Foto: Time.com

Tilblivelse-øyeblikket. Det er menneskehetens største øyeblikk, men også en av de største gåtene.

Og her er den sterkeste teorien blant de som gjorde lekser og studerte mens du og jeg sprang etter det motsatte kjønn, eller kanskje begge deler:

Den foretrukne modellen for hva som skjedde i det første øyeblikket av universets historie er nå den følgende: Ved et eller annet tidspunkt mellom plancktiden og det såkalte Grand Unified Theory tidspunktet (GUT-tiden) 10-35s har universet gått inn i en tilstand dominert av vakuumenergi med ufattelig stor energitetthet.

Den frastøtende gravitasjonen til vakuumenergien forårsaket en gigantisk kosmisk eksplosjon. Denne ekstremt tidlige perioden kalles inflasjonsperioden og varte bare i 10-33s Big Bang kan være denne vakuumekesplosjonen. Universets nåværende ekspansjon er restene etter denne voldsomme eksplosjonen.

Det betyr at universet som vår planet Tellus er en bitteliten del av er resultatet av en enorm eksplosjon, den største i sitt slag. Så langt…

Mange spørsmål står selvsagt ubesvart. Dette er bare menneskehjernens teorier. De smartestes teorier.

Det er ikke mange hundre årene siden vi mennesker trodde solen var en Gud, Månen en gul ost, og Jorden en flat pannekake. Vi har kommet mye lengre og bare på de siste 50 årene har vitenskapen nådd enorme skritt mot løsningen til menneskehetens og universets opprinnelse.

Her kan du se et tydelig bevis på hvor fantastisk det er på vår klode og i vår atmosfære, takket være denne eventyrlige videoen av fotograf Terje Sørgjerd (32) som du finner på YouTube.

Vi er prisgitt å kunne velge å ta vare på den kloden vi har, eller ødelegge den med krig og forurensning.

Skulle det gå så galt at denne planeten ikke lengre er beboelig så har vi planeten Mars i reserve  om noen år kan det også bo mennesker der.

Verdens fysikere ventet i spenning på om Cern-forskerne skulle si at de hadde funnet Higgs-partikkelen. Det vil i så fall kunne avgjøre et langt og intenst forskningskappløp.

Med 99,9 % sikkerhet fant de Higgs- partikkelen etter mange tiår med ni-tidig forskning.

– Om man har funnet nøyaktig hva man har lett etter, er ikke helt klart, og blir gjenstand for intens forskning framover, men partikkelen man har funnet, passer inn i forskernes hovedmodell for hva universet er bygget opp av.

– Teorien om den nå bekreftede partikkelen, går ut på at feltet, som raskt ble kalt opp etter Peter Higgs, holder planeter, atomer og stjerner sammen i limingen og forhindrer at universet sklir sammen i en grøt.

Dette er et av tidenes viktigste gjennombrudd for letingen etter hvordan ALT ble til.

NASA: National Aeronautics and Space Administration

Kilder: snl.no og forskning.no

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Hvem bestemmer i husets viktigste rom hjemme hos dere?

Hvordan er det hjemme hos dere? Har gubben i huset tatt over grytene og kokebøkene? Det er lenge siden likestillingen...

Lukk