Krisen i norsk langrenn er komplett. Først astma-tragedien som rammet norsk stolthet,  langrennssporten som et sjokk, med Sundby som offer for ren idioti. Nå er det hele Norges kjæledegge som blir stående med trusene nede – på grunn  av inkompetent ledelse i støtteapparatet. 

En sønderknust Therese Johaug (28) kan ikke se at hun har skyld i situasjon, som hun anser som det verste hun har opplevd i sin karriere. Hun har testet positivt på det forbudte stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin på en solforbrent leppe.

Det var landslagslegen Fredrik S. Bendiksen som har 36 år erfaring som lege for skilandslag, på øverste nivå i Norge, som gav Johaug kremen med forbudte stoffer. Som utøver er Therese Johaug selv ansvarlig for å vite hva hun bruker, og hva alle stoffer inneholder, uansett. Dr. Bendiksen innrømmer at han er skyld i saken, som rammer Norges største langrennsstjerne.

theresej_58702p1 Therese Johaug (28) Foto: Jarle Nyttingnes

Verst av alt. Alle konkurrenter gleder seg voldsomt av den norske krisen. Therese Johaug selv, er selvsagt knust etter avsløringene, som slå ned som en bombe rett før sesongstart. I verste fall, må Norges største medaljehåp, stå over både VM i Lathi i februar 2017 og OL i Pyeongchang i 2018.

De aller fleste nyhetsoverskrifter i Europa, har Therese Johaugs ulykkelige historie, som hovedsak i dag.

Fredag 16. september, 12 dager etter at Johaug brukte kremen, ble det tatt en urinprøve av Johaug. Hun oppga ifølge Skiforbundet at hun hadde brukt kremen Trofodermin, og det forbudte stoffet ble oppdaget i prøven som ble tatt.

VG.no

Utøvere som har blitt tatt for samme type ulovligheter, har blitt utestengt i to år. Men det er for tidlig å si om Therese rammes like hardt. En reaksjon fra WADA og det internasjonale skiforbundet kan uansett ventes å være streng. Fredrik S. Bendiksen trekker seg, med umiddelbar virkning, som lege for landslaget.

Antidoping Norge har ikke kommentert tilfelle Johaug, men bekrefter at norsk langrenn har fått sitt gode omdømme, rammet kraftig. Så er sakens kjerne, hvordan dette kan skje.

Stoler du på din lege?

Selv om du ikke skal være redd for dopingjegerne, så stoler de aller fleste av oss, på sin egen fastlege. En erfaren landslagslege bør, og skal under alle omstendigheter vite hva som gis til alle utøvere. Ingen utøvere, enten de er svenske, norske eller russiske – er i besittelse av den kunnskapen som må ligge til grunn, for å unngå å bruke forbudte stoffer. Therese spurte til og med sin lege, om stoffene i kremen, var på dopinglista. Legen bekreftet, at det var den ikke. Hva skulle Therese Johaug da gjøre? Spurt enda en lege? Latt være å bruke kremen?

Regelverket må åpenbart endres.

Her er det strengt tatt legen som har gjort feil. Ikke Therese Johaug, som kan ha fått sin karriere ødelagt, på grunn av slurv.

 

Vargas

Tags: doping, Fredrik S. Bendiksen, kremen Trofodermin, langrenn, Norge, OL i Pyeongchang i 2018, Therese Johaug, VM i Lathi

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Zara Larsson – største siden ABBA

Den 18 år gamle pop-yndlingen Zara Larsson slo gjennom som 15 åringen, nå er hun 18 og på vei mot...

Barnelokking – pedofile søker ditt barn på nettet

Kripos kan fortelle at barnelokking på nettet har økt med 83% de to siste årene. Har du kontroll på hvem...

Lukk