Tidenes yngste Nobel Fredspris-vinner? Fredag 11. oktober går dørene opp på tradisjonsrikt vis i Nobelinstituttet, Nobelkomiteens leder Torbjørn Jagland kommer ut og går til mikrofonene. En hel verden venter spent. På sitt stotrende engelsk er det stor sjansen for at han sier: “The winner of the Nobel PeacePrice for 2013 goes to, Malala Yousafzai.”

Et klokt, modig og riktig valg, men kanskje for tidlig for mange.

Malala Yousafzai er som kjent bare 16 år, og om hun vinner- blir hun altså tidenes yngste Fredspris vinner. Malala har blitt lagt merke til av en hel verden, hun overlevde mirakuløst et attentat mot seg da to menn skjøt henne i hodet for et drøyt år siden. Hun overlevde uten andre mén enn at hun er lam i deler av ansiktet. Det forhindrer ikke den kloke og uredde jenta fra å snakke sin fiender- Taliban- midt i mot.

Tidenes yngste Nobel Fredspris-vinner?


Faktisk er det henne vågale og heroiske tale i FN som har gitt henne favoritt-stemplet til å vinne Nobels Fredspris for 2013, men det kan fort bli en annen viktig vinner- utelukkende grunnet hennes lave alder.

Tidenes yngste Nobel Fredspris-vinner?

Malala Yousafzai vil bli en av de viktigste frihetskjemperne i vår moderne tid, hun har allerede fått en rekke viktige priser for sitt viktige arbeide for jenter og kvinners rett til utdanning, spesielt i Afghanistan, men også andre fattige og farlige land. Farlig i den forstand at kvinners rett til ytre seg eller forlange noe som helst ender med vold og ofte drap.

Finnes det en viktigere kamp enn den Malala som en 16 årig pike, fra et av verdens fattigste og farligste land- kjemper for kvinners rettigheter til å få skolegang og en utdanning? Neppe.

I så måte skulle man håpe på Nobelkomiteens guts var så stor at de gav prisen til tapre Malala Yousafzai, nettopp for å framheve for en hel verden, hennes kamp for undertrykte jenter og kvinner verden over.

Uanett om hun får prisen eller ikke- Malala har allerede vunnet, hun har knust Taliban. Alene.

Vargas

Foto: Flickr/ Visual News Pakistan

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Onaner ofte og få bedre helse!

Orgasmen er for mange en begivenhet man lengter etter om det går for langt mellom hver gang. Det er kjent at...

Lukk