Tilbud på mat og drikke i norske butikker, kanskje bortsett fra på Meny, er et trist skue. Dessverre er det også på Meny, prisene er skyhøye, til tross for et bredere utvalg og såkalte tilbud.

Nordmenn blir ikke bare lurt, men også snytt for et rikere utvalg av varer som europeer forøvrig kan meske seg med daglig.

Ære være Rema 1000 og Kiwi, som lykkes med å ha tilnærmet lik pris, på flere hundre forskjellige produkt året gjennom. Vi påstår ikke et prissamarbeid, men håper Ola og Kari Nordmann er årvåken for at priskrigene som kommer – ikke gir nevneverdig besparelse.

Lest? Slik handler du rimeligere mat!

Man må ut av landet for å finne de riktig gode tilbudene på mat og drikke – for ikke å snakke om et bedre utvalg av næringsmiddel.

Har du vært i ostedisken på Rema 1000?

Du finner kanskje et par kvadratmeter med smakløst tullball, Norvegia Jarlsberg og et par typer med Brie. Det er en hån mot norske ganer. Verdens beste ost er norsk, men den selges ikke norske butikker. Hvorfor det?

Reiser du til Frankrike, Spania eller Tyskland, vil du finne lengden på en håndballbane, med fantastiske oster fra hele verden. Vi vet at omsetningen er større og kundemassen like så, men det er en tynn unnskyldning for å ikke ha rikere utvalg på gode oster.

Meny har som sagt litt bedre utvalg, men prisene her er uforskammet høye.

Tilbud på mat og drikke ...
Ett brett med brus 49,90 + pant Foto: Vargas12.com

Apropos Brie. I en butikk i Sverige, selger man merket Kolibri, en halv kilo –for 20 kroner. Uten at det er den mest smaksrike osten som finnes, er det et tilbud det står respekt av.

Tilbud på mat og drikke …

Om Rema 1000 og Kiwi hadde en smule respekt for sine kunder, hadde de presset prisene, i hvert fall på noen varer, slik at kundene lettere kunne velge. Bare lave priser, stemmer ikke. Rema har like mange tilbud som andre kjeder.

Rema 1000 forsøker å lokke til seg kunder med å reklamere for at de ikke har tilbud, men bare lave priser alltid. Det er feil og trønderkjeden er avslørt på det. Et bestemt utvalg er prisredusert en uke, for så å satt opp igjen uka etter. Det er et tilbud, altså ikke ‘bare lave priser’.

Nordmenn er så teite at de ikke skjønner at de blir lurt, tenker sikkert markedsavdelingene i Rema 1000 og Kiwi.

Sammenligner man prisen på kylling, enten den er fersk eller frossen, på Kiwi eller Rema, med en butikk i Sverige, er prisforskjellen enorm. Eller kan du finne noe som ligner på 2 kilo kylling for 99 kroner i Norge? Nei, det gjør du aldri.

Kylling er nesten alltid dyrere i Norge enn eksempelvis i Sverige. Reiser man enda litt lengre, Danmark eller Tyskland, er prisene enda litt lavere. I Norge koster kylling det dobbelte av normal pris i Sverige – og de fleste nordmenn aksepterer det. Hvorfor?

Vi vet at du går og sikler etter den kommende priskrigen før jul, slik at du kan hamstre billig kanel og surkål, men hva spiller det for rolle for din økonomi, når du betaler alt for mye gjennom året ellers – på alt det andre du handler?

Tilbud på mat og drikke ...
2kg kyllingbryst 99 kr Foto: Vargas12.com

Å være prisbevisst på mat er smart. Man kan spare penger på å gå etter de beste tilbudene. Mange nordmenn er gode på å plukke slike tilbud også, men aksepterer altså det smale utvalget og de like prisene på mat – hos de såkalte lavpriskjedene.

Vi nordmenn er late og bedagelig anlagt. Se hvordan andre nasjoner står opp for urettferdighet og myndighetenes manglende respekt for enkeltmenneske. Vi burde ha sagt i fra, nok er nok nå. Nå må norske matkjeder skjerpe seg. Få inn et langt bredere utvalg av alle typer ferskvare.

Kjøtt, meieriprodukter, frukt, grønnsaker, sjokolade, oster, kjekser, vaskeartikler og resten av utvalget. Det holder ikke mål, slik det er i dag. Vi ønsker oss en konkurransedyktige kjede til Rema 1000 og Kiwi, disse som har sovet i timene i årevis. Som kan ta opp kampen med både pris og utvalg. Det kommer. Bare vent.

Kiwi og Rema 1000 er arbeidsplassen til tusenvis av nordmenn som sikkert er stolt av arbeidsplassen sin. Norgesgruppen (Kiwi) og Reitangruppen (Rema) er absolutt viktige aktører i norsk næringsliv, mulig de ikke engang bryter loven, ved å ha kliss like priser – året igjennom, heller.

Men det er et paradoks at varesortimentet består av basisvarer, nøyaktig de samme som både fem, ti og femten år siden, uten nevneverdige endringer. Butikkene like så. Helt like over hele landet.

Lokketilbudene er ofte de samme. Prisene på frukt og grønt er alltid langt over det de burde ha vært, sett i lys av myndighetenes kostholdsråd. Hvorfor skal et kilo epler koste nesten 30 kroner, når en sjokolade koster 10 kroner? (Troika)

Burde det ikke ha vært omvendt?

Vi forstå bare ikke hvordan svenske butikker ‘kan gi bort brusen’ ved å selge ett helt brett med Pepsi Max til 50 spenn, når ‘billigkjedene’ i Norge tar mer enn det dobbelte for samme vare? Driter svenske myndigheter i at svenskene drikker for mye brus?

Alle vet at det er avgifter som gjør prisen på norsk mat skammelig høy.

Tilbud på mat og drikke ...
6 Kvikk Lunsj 20 kr Foto: Vargas12.com

Ønsker du å spare penger, bør du altså droppe norske lavpriskjeder som Kiwi og Rema 1000, men heller reise til Sverige å fylle bilen der. Nesten uansett hvor du bor i landet – vil du sannsynligvis spare mye penger.

Og da har vi ikke engang nevnt hva du kan spare på Systembolaget.

Ikke rart at tusenvis av nordmenn reiset til nabolandet på jakt etter betydelige lavere priser på mat og drikk. Ikke er det rart heller, at vi svir av nær 17 milliarder kroner, bare i Sverige alene – hvert år.

Vil du spare enda mer penger, bytter du bank fra DNB til S-banken og sparer sannsynligvis flere tusen kroner i året på det. Sjekk også strømleverandøren, om denne er konkurransedyktig på pris.

Når fyller du drivstoff på bilen din? Du visste selvsagt at det kan skille så mye som 5 kroner per liter, på hvilket tidspunkt i uka du fyller?

Du gjør smart i å være prisbevisst, men husk at du får langt bedre råd om du bytter jobb som gir deg større inntekt. Selger én av to biler eller får en ny verdivurdering på boligen – som igjen kan gi deg lavere renter på boliglånet.

Skal du bli skikkelig rik, bør du sette deg inn i akjsemarkedet eller investere i bolig. De styrtrike finansakrobatene du ser i NRK-serien, “Exit” har tatt store sjanser, investert riktig og blitt styrtrike. Ikke sikkert du blir særlig mer lykkelig av den grunn, med så mye penger.

På jakt etter de beste tilbudene, bør du sende en tanke til svenskene som kan fråtse i nesten gratis brus og sjokolade, mens du må slite med det elendige utvalget og latterlig høye priser hos Rema 1000 og Kiwi.

Det er i grunnen dårlig gjort – er det ikke det da?

Følg vårt nyhetsbrev, gratis og uforpliktende til de neste knalltibudene kommer.

Vi lover å rakke ned på Rema og Kiwi til de viser mer respekt for norske kunder, med å gi oss et bredere utvalg til langt lavere priser.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Warholm – mot alle odds!

Karsten Warholm er bare 23 år, men er allerede verdensmester, mot alle odds, i en idrett hele verden bedriver. I...

Lukk