Å venne barn til å være på et nytt sted fra før de er fylt et år er en påkjenning, men mest for foreldrene.

Tilvenningen skjer faktisk raskere jo yngre barnet er, og det er gjort på noen få dager. Er barnet litt eldre og skal i barnehage for første gang så skal du som forelder være sammen med barnet et part timer første dagen. Før dere begge går for dagen.

 – På dag 2 så bør barnet bli fulgt av mor eller far, men barnet bør være alene et tre til fire timer for dere henter igjen. På dag 3 bør barnet klare seg seg selv, men foreldrene kan godt være der sammen med barnet i noen minutter for ikke å gå med det samme, men gi beskjed om at det er vanlig at mamma og pappa er på jobb, og barna i barnehagen.

Ungene selv tilvenner seg raskt, får nye venner og har stor glede av å leke med andre barn, lære seg å dele leker, og lære seg å snakke med andre voksne. Og de er ute i all slags vær i de fleste barnehager, det har ungene også veldig godt av.

– Som forelder er du urolig for hvordan dette skal gå, og spesielt hvis barnet gråter for full hals hver eneste gang du leverer og skal haste videre, så er det slitsom og vondt for både barn og voksen.  Muligheten er å finne en annen løsning et par dager for så å prøve igjen. Men det er svært viktig å snakke med barna om hvor viktig det er å gå i barnehagen.

foto: Kanvas/FuthArk

– I flere barnehager med mange barn er det flere fagpersoner man kan ta direkte kontakt med som kan ta seg av situasjonen. Og at denne er til stede de aller første dagene, slik at barnet venner seg til og blir trygg hos en voksen, i stedet for mange forskjellige for hver morgen barnet blir levert.

De fleste arbeidsgivere har en avtale som gir foreldre rett til 3 dager permisjon m/lønn for tilvenning av barn i barnehage.

Det er veldig individuelt hvordan barn tilpasser seg den nye hverdagen, men det er uansett bra for både forelder og barn å bruke de tre dagene til tilvenning for å bli kjent med både menneskene og fasilitetene.

Våre barn er framtiden, de er viktige for oss, og det er en del av en god oppvekst å tilegne seg erfaringen det gir å være i gruppe med andre i fra tidlige leve år.

Vær positiv og blid, snakk positivt til barnet om barnehagen. Det kommer til å gå så veldig bra.

Lykke til.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Premier League- Endelig er ventetiden over!

Fotball er verdens største og mest populære idrett , og Premier League blant de beste og tøffeste ligaene. 13. august...

Lukk