To engelske lag møtes i Madrid til den største fotballkampen av dem alle. Bare VM-finalen for landslag er større enn Champions League-finalen. Liverpool møter Tottenham, det skal utkjempes en britisk duell på spansk jord, Jürgen Klopp mot Mauricio Pochettino. Verdens øyne peiler seg inn på, Wanda Metropolitano Stadium, den vakre hjemmebanen til Atletico Madrid.

Hva er det med fotball som gjør at verden stopper opp de to timene en slik kamp spilles? Hva er det med fotball som gjør at folk er villig til å ta opp banklån for å komme seg til kamp, hundrevis av mil hjemmefra? Hva er det med fotball som gjør at voksne menn gråter i dagevis av glede om deres lag løfter det viktige trofeet, eller i sorg om det blir tap?

Hvem vinner Champions League finalen?

Kanskje er svaret så enkelt at vinneren tar alt, taperen må reise hjem i skam? Kanskje er svaret samholdet for fansen som elsker laget sitt i opp- og nedturer, år ut og år inn, da betyr et trofé som i Champions League at laget ditt er best? Hva kan være bedre enn det? Kanskje er svaret at fotball, er den største idrett, “the Beautiful game” fordi det er så uforutsigbart, det er nemlig ikke alltid favorittene som vinner.

For alle nordmenn er det alltid stas når det er engelske lag med i toppen av Europacupene, denne sesongen har fire lag fra Premier League vært i aksjon på de største scenene. Chelsea knuste Arsenal i Europa League i Baku. Liverpool skal forsøke å tukte Tottenham i Champions League, selvsagt er det nordmenn på plass i Madrid. Skal Jürgen Klopp, endelig ta sitt første trofé med Liverpool, eller blir det en liten skrell og Spurs som går hele veien? Lørdag kveld får vi svaret.

En Champions League-finale er alltid et gigantmøte, enda det ikke nødvendigvis er to av de største lagene i verden som møtes. Har man vunnet mot alle på sin vei til finalen, fortjener man tittelen gigant. Liverpool er i sin tredje finale siden 2005, Tottenham i sin aller første i denne turneringen.

Å vinne betyr åpenbart alt, vi ser at Liverpool er favoritter, men dette kan Tottenham også vinne. Det er ikke større forskjell på disse lagene at utfallet er umulig å spå på forhånd. Pochettinos menn har vunnet mot meget gode lag mot finalen, klart de ønsker å vinne minst like mye som Liverpool og de kan klare det. Å tro at man skal vinne er helt avgjørende, det gjør utvilsomt alle Tottenham-spillerne.

Tottenham slo ut Borussia Dortmund, Manchester City og Ajax på vei til finalen. Det bør det stå respekt av. Om ikke Klopp får motivert sine menn til å gå i krigen for alvor, taper Liverpool denne finalen. Men er det noen som vet å motivere sine spillere, er det nettopp den tyske 51-åringen, men han har til gode å vinne noe som helst med laget sitt. Det til tross for en hel haug med muligheter.

To engelske lag møtes i Madrid …

Liverpool på sin side, har mer erfaring enn Tottenham, på den aller største scene. Merseyside-klubben har hatt en strålende sesong, er det første laget i Premier League som tar imponerende 97 poeng, med kun et eneste tap – uten å vinne noe som helst. Selvsagt ville det være et ok plaster på såret, å hente Champions League-trofeet.

Hvem har dagen? Salah eller Kane, hvilken av de to målvaktene, Lloris eller Alisson er påskrudd nok i en slik atmosfære når alt står på spill, og hvem av lagene har fans som leverer best på tribunen? Det er alltid mange dueller i en storkamp som en slik finale og det er alltid små marginer. Stang ut eller stang inn får enorme konsekvenser for de involverte. Og det er dette det handler om i den store sammenheng i fotballen – trofeer.

Begge managere kommer med en spilleplan, først, hvordan man skal spille for å gjøre motstanderen svake og makte å score mål, samtidig gjøre det andre laget dårligere ved å ta ut deres beste menn. Det er psykologi på øverste plan. Klopp mot Pochettino? Utvilsomt blant de aller beste på kloden, ettertraktet og respektert, vinnere og karismatiske fyrer med litt ulik bakgrunn.

Lest? Vil du ha e-post?

Jürgen Klopp er Gud i Borussia Dortmund og i Liverpool, hvor han tok de gule til en rekke triumfer, både i Bundesligaen og i Champions League, gjennom 7 år som manager, og med en vinn-prosent på 56,3 på 318 kamper – er det en erfaren manager som står på sidelinja i Madrid lørdag. I Liverpool siden 2015 har han en vinn-prosent på 57 på 204 kamper.

Mauricio Pochettino (47) startet sin manager-karriere i Espanyol i La Liga. Her gjorde han seg bemerket gjennom tre sesonger, nok til at Southampton hentet argentineren i 2013, hvor en sterk åttendeplass var det som skulle til for at London-laget, Tottenham Hotspur, ville signere ham. Siden har det gått bare én vei for Pochettino, som lenge var linket til jobben som Ole Gunnar Solskjær fikk, nemlig på Old Trafford og Manchester United. Argentineren har en vinn-prosent på pene 56, på 275 kamper siden 2014.

Alt er positivt med Tottenham. De banker på døra til å være blant favorittene til å vinne Premier League, de er i finalen i Champions League, de har en ny fantastisk stadion, som får gode tilbakemeldinger fra alle som besøker den. Og de har en av de aller beste managerne i verden.

Tottenham har et ungt og spennende lag med en en rekke engelske spillere. Danske Christian Eriksen, er en av få som kan forsvinne, men det er heller ikke avgjort. Harry Kane er spissen som elsker klubben sin, som trolig blir værende i London. Dele Ali, kan avgjøre kamper på egenhånd, Lucas Moura, den lille brasilianeren, som tryllet inn målet mot Ajax på overtid i semifinalen, og Sør Koreas Son, er spillere vi absolutt har begynt å legge merke til oftere og oftere.

Mané, Salah og Firmino er trioen Liverpool legger sin lit til igjen. De har levert så til de grader disse spillerne, selvsagt vinner Liverpool om bare to av de tre har dagen. De er så raske, tekniske og gode, alene og sammen at ingen lag i verden kan stå i mot. I tillegg har Liverpool en viktig spiller i forsvaret. Virgil van Dijk.

Stopperkjempen ble kåret til årets spiller av fans, de tjue kapteinene på lagene i Premier League og et utvalgt ekspertpanel. Forrige sesong, var det Mohamed Salah som vant. Selvsagt er det ikke tilfeldig at Liverpool er i denne finalen. De har et fantastisk fotball-lag som vil vinne flere trofeer, før eller siden.

Se opptakten til den store finalen på TV2 Sport og Viasat 4, allerede fra kl. 19:30, Kampstart er kl. 21:00. Det er ventet at mer enn 200 millioner mennesker over hele verden, ser finalen direkte.

To engelske lag møtes i Madrid. Begge lag er verdige finalister, men kun et lag kan vinne. Vi håer på en minnerik aften i den spanske hovedstaden.

Vinneren skriver historie.

Kilde: UEFA.com

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Vil du ha e-post?

Vil du ha e-post? Når vi er klare med et nytt innlegg, med en artikkel om strikking, trening, kosthold, mat,...

Lukk