Historien om Todd Nelson er ikke unik på noen måte. En amerikansk soldat, i en konvoi, i Afghanistans hovedstad Kabul. I fredens tjeneste for sitt land. Han er en av mange som var heldig og overlevde det som så mange andre soldater opplever i krigssoner verden over.

En varm augustdag for fem år siden, en Toyota Corolla full lastet med sprengstoff, selvmordsbomberen trykker på utløserknappen akkurat i det øyeblikket Todd og hans konvoi passerer.

Todd Nelson satt i en Toyota Land Cruiser, helt ubeskyttet og var mer død enn levende da han ble funnet.

Ansiktet forsvant, kjeven knust, det var nesten ikke kjøtt igjen i Todds ansikt. Ørene var borte, øyet hang ut av kraniet. Splinter og glass fra den pulveriserte Corolla-en flerret opp store deler av Todds høyre side. Hodet var som en forvokst kullklump. Allikevel var han heldig, han døde ikke.

– Da Todd kom til Brooke Army Medical Center (BAMC) i San Antonio var det kun hans bankende hjerte som kunne skille han fra døden. Dr. Robert G. Hale som stod for de fleste behandlinger på Todds ansikt sier at det var en møysommelig jobb å få satt sammen noe som lignet på et menneske igjen.

De store åpne sårene må raskest mulig lukkes for å unngå alvorlige infeksjoner, og blir de ikke lukket på skikkelig vis, så kan livet stå i fare.

Krigen i Afghanistan er en tapt sak for alle, bortsett fra Taliban som allerede sees på som den moralske vinneren da USA og deres allierte nå trekker seg sakte, men sikkert ut.

– Barack Obama har skjønt at dette ikke nytter, han trekker ut troppene sine allerede nå, og vil bruke disse på langt mer riktige oppdrag. Han har innsett at dette ikke nytter, og gir etter for et sterkt ønske fra det amerikanske folket.

De 5.000 første soldatene ble hentet hjem i sommer, og innen et år vil alle de 33.000 soldatene som Obama sendte til Afghanistan som forsterkninger i fjor, være hjemme.

USA vil da fortsatt ha nærmere 70.000 soldater i Afghanistan, dobbelt så mange som da Obama overtok som president i januar 2009.

Hvorfor skal norske soldater bli igjen å kjempe, og for hvem?

– Meymaneh, der de fleste norske soldater er plassert, er et av de verste stedene i landet og det blir stadig verre. Hva oppnår de med å være der? Den jobben de gjør står det enorm respekt av, men er det verdt det? Denne krigen kan ta mange år, hvor mange norske soldaters liv skal gå tapt, før det hele er over? Er det verdt det? Blir Afghanistan noen gang et godt land å bo i for innbyggerne selv? Vil de ha fred?

De dreper jo FN soldater som er i landet for å hjelpe dem.

Norske soldater har mistet livet i Afghanistan, til svært liten nytte dessverre. Hvor mange flere skal bli lemlestet som Todd Nelson, før norske politikere skjønner at denne krigen ikke kan vinnes på noen måte?

Mr. Nelson bærer ikke nag, han er glad for å ha livet i behold. Problemet er bare at på kroppen er det kun huden i ansiktet som kan erstatte et ansikt.

Alle kriger har sine ofre. Sivile og soldater, noen dør, andre mister en arm, et ben eller synet. Andre, som Todd Nelson sin identitet. Et tapt ansikt til hvilken pris, kan det virkelig være verdt det?

Få hjem norske kvinner og menn før det går flere verdifulle liv for en allerede tapt sak.

Du kan se og høre Todd Nelson her.

 

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
X- Factor- Emmanuel fra Irak funnet i krigssonen

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=W86jlvrG54o[/youtube] Vi bør kanskje sette vår liv i Norge i perspektiv til mennesker som Emmanuel? Han ble grunnet som nyfødt...

Frykter du for å miste jobben?

  Det er som kjent urolige tider i Norge, i Europa og verden forøvrig. Renten holdes rekordlav og arbeidsledigheten er...

Lukk