Debatten får ny næring, Norge og norske utøver gjør seg nok engang gjeldende i skisporet. Er det usunt for idretten, er det feil at Norge og norske skiløper vinner det meste og tapetserer pallen i de fleste konkurranser de er med på? 

Vel, det kommer litt an på hvem du spør. Feil kan det uansett aldri bli fordi det er likt for alle å stille til start. Forutsetningen for å lykkes er ikke tilfeldig, men hvem som helst og hvilken nasjon som helst, kan gjøre det de kan for å slå norske suverene utøvere.

Så langt i denne sesongen er det ikke mange som har lykkes.

Petter Northug

vetlesk via Compfight

I kvinneklassen er Norge spesielt suverene, Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng og en rekke andre gode norske unge skiløpere med norsk flagg på rumpa, er helt i toppen i verden. Usunt for hvem? Man skal trene lenge og riktig, itillegg til å spise riktig over tid for å lykkes i verdenstoppen, uansett idrett.

Utstyret har selvsagt også en innvirkende faktor, spesielt i langrenn.

Norsk toppidrett, med Olympiatoppen og Norges skiforbund i spissen, har satt en langsiktig målsetning om å bli beste ski-nasjon i verden. Det koster tid, krefter og store investeringer over lang tid. Det er nettopp det man nå kan bære fruktene av.

– Norske skiløpere, skiskyttere, hoppere og alpinister, hevder seg helt i verdenstoppen nesten hver gang de stiller til start. Det er helt opp til hver enkelt nasjon i Europa og verden forøvrig å gjøre det samme. I et forsøk på å bli bedre enn oss.

– Marit Bjørgen, Heidi Weng eller Therese Johaug kan vinne Tour de Ski, Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby og flere andre kan bli verdensmester i Falun. Da er på en måte alt som det skal. Vi blir lykkelige og varme om hjertet når heltene innfrir, vi elsker det.

– Vi er ikke bare best i sporet, vi er også best til å arrangere de største arrangementene også, i hvert fall om vi holder oss til skisport. Du husker kanskje ikke OL på Lillehammer i 1994, men det finnes en rekke gode bevis på at det var et arrangement som var «16 dager i himmelen».

«The Best Olympic Winter Games Ever»

VM i Oslo i 2011 endte med en bamseklem mellom Kong Harald og «Dronning» Johaug. Vi andre stod ved sporet og tørket tårer. Ingen andre enn vi nordmenn er bedre til å elske våre egne og vise det til resten av verden.

Om det er sunt at Norge vinner alt, vel det kommer igjen an på hvem du spør. Mulig det bør være en viss konkurranse blant flere nasjoner for å beholde mangfoldet og interessen oppe, ikke minst for å få arrangører til å stille opp for diverse mesterskap i verdenscupen, VM og OL.

– TV-overføringer til diverse idrettsarrangement er av stor betydning og omhandler store summer for den aktuelle arrangør, både i form av reklameinntekter og besøk fra ski-sirkuset som genererer store inntekter. Vil det også på sikt bare være nordmenn på topplistene, vil interessen dale og inntektene utebli.

Det er de andre nasjonenes ansvar i å prøve å bli bedre. Det er norske utøvers heder og ære at de er best, foreløpig.

Vi må ikke glemme at det er en del av vår nasjonalitet, folkesjela, som går i et med skisporene, vi bryr oss langt inn i sjelen om våre jenter og gutter som kjemper for fedrelandet, de kjemper for oss. Vi gråter med dem. 

Rent sportslig skal og bør alle nordmenn glede seg med hver og en enkelt utøver som vinner i skisporet, aller mest om vedkommende har det norske flagget på drakta. Selvsagt.

– Petter Northug går skjorta av svenskene i herrelangrenn, på kvinnesiden går de svenske utøverne som stiller til start i sikkerhetsnettet, de norske beste, de tar de tre plassene på pallen og vi elsker det. Nå og for alltid.

I februar starter VM på ski, i Falun i Sverige, og det er all grunn til å glede seg- spesielt om du heier på de norske utøverne. Vi heier på de norske og gleder oss noe så inn i ville helvete.

Det skal være typisk norsk å være best!

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Drap og selvdrap- Hvordan kan mennesker bli drapsmenn?

Menneskesinnet er kompliserte saker og man kan vel neppe gi gode svar hva som skjer i et sinn som velger...

Kampen om Tungtvannet!

Dette blogginnlegget er skrevet av Knut Sparhell Vi er bare heldig som får dele. Tungtvann Søndag 4. januar starter. på...

Lukk