Tre år med Nuno forandret Wolves fra å være et middelmådig Championship-lag, til et topplag i Premier League. Portugiseren, Nuno Espirito Santo (46) var ikke så kjent for engelske fans, men hadde vært i storklubber som Porto og Valencia. Før han ble tilbudt jobben som manger for lille Wolves.

Den en gang så meriterte storklubben som hadde hatt mange jævlige år i skyggen av engelsk fotball.

Nuno som privat, trives aller best under palmene på øya São Tomé og Príncipe, som ligger sørøst for mer kjente Guadalupe. Hvor han kan gå barbeint i sanden og lage mat på bålet og høre dønningene slå innover land. Ifølge Nuno er dette hans paradis, som har utvilsomt kommer til å reise tilbake til – når ikke fotballen er endel av hans liv. Tre år med Nuno forandret Wolves.

Rykket opp fra Championship med 99 poeng

Inntil den tid, vil alle i Wolverhampton by, som har en viss interesse for byens stolthet, Wolverhampton Wanderer Football Club. Som ofte kalles Wolves, elske Nuno for alt han har rukket å gjøre, på tre år som manager for klubben. 31. mai 2017 signert Nuno kontrakten som sjef på Molineux Stadium. Resten er som kjent historie og for en historie det har vært.

Noen onde tunger vil ha det til at Nuno kom til dekket bord og alle milliardene de kinesiske eierne i Fosun International ville bruk. Men det er en sannhet med visse modifikasjoner. i opprykkssesongen fra Championship, var det ikke så mange stjerner som kom, med det var noen. Willy Boly, Ruben Neves, Helder Costa, Ivan Cavaleiro og Diogo Jota.

Flere av disse kom på lån fra gode klubber som Valencia og Porto, men bel signert når opprykket til Premier League var sikret. Etter å ha klart imponerende 99 poeng. Nuno lå allerede etter første sesong – langt foran skjema, om at Wolves skulle være et ett topplag på få år.

Tre år med Nuno forandret Wolves

Norske fans hyller Nuno

Norske fans av den engelske klubben er ikke mange, men det er noen. Gjennom fanklubben Viking Wolves som i fjor var 30 år, har det gjennom årene vært medlemmer fra det ganske land. Noen fra Drammen, Bergen, Oslo og Fredrikstad, samles til storkamper på puber i hovedstaden. Selvsagt finnes det en rekke skap-ulver rundt omkring, som elsker Wolves under Nuno, like mye som den engelske fansen.

Årsaken er måten laget har spilt på de tre siste årene. Det har neppe vært spilt bedre fotball noen gang, på den vakre stadion.

Den første sesongen i Premier League, 2018/2019 fikk en bratt start. De seks første kampene ble spilt uten en eneste seier. Mange begynte å tvile på laget, på Nuno og på den langsiktige planen. Men så begynte Wolves å vinne kamper igjen. Sesongen sett under ett, med semifinale i FA-cupen og syvendeplass i ligaen var ett lite mirakel. Også norske fans hyllet Nuno som frelseren. Tre år med Nuno forandret Wolves.

Topplaget, Wolves

Fra å være en middelmådig klubb i den engelske bakgårdsligaen, lignet Wolves stadig oftere på et topplag. Noe de fleste andre topplag fikk merke. Nuno maktet å spille likt med, eller enda oftere vinne over antatt bedre motstandere. Tottenham fikk juling med 1-3 på hjemmebane. Chelsea fikk bank, det samme gjorde Arsenal og Manchester United. Wolves var tilbake på fotballkartet.

At en klubb kan forandre seg så fundamentalt som Wolves har gjort på tre sesonger er sjokkerende. Det er ikke minst imponerende, men det er altså en manns langsiktige plan som må få den hederen han fortjener. Ja, Nuno har en hel her med gode folk rundt seg. Det planlegges ned til minste detalj.

Tre år med Nuno forandret Wolves
Nuno Espirito Santo Foto: Premier League

Måltider til hver og én av spillerne, tilrettelegges ut ifra de nødvendige næringsstoffene, egne vaner, behov og apetitt. Både før hjemme- og bortekamper. Spillerne reiser på to samlinger, samlet, per sesong. Ofte til Spania, når de har en mulighet for å lære hverandre å kjenne, privat. Nuno har sin egen filosofi for å dra spillerne med seg på hvordan han vil at laget skal spille best mulig.

Treningsapparatet, fysioterapeuter, massører og leger, sørger for riktig og nok restitusjon. Før og etter kamp, tilrettelagt for den enkelte spiller. Noe som vises i svært lite skader på spillergruppen gjennom de tre siste sesongene. Noe som beviser hvor langt klubben har kommet til å være et topplag, blant de beste i England.

Wolves til Champions League?

Nettopp derfor er det neppe tilfeldig at Wolves er det laget i Premier League, som har vunnet flest kamper – etter å ha ligget under. Mentaliteten til Nunos menn har vunnet dem svært mange poeng, og det skal spilles til kampen er slutt. Ikke bare spilles, men det skal være hundre prosent innsats. I hver duell. Alltid.

Sesongen 2019/2020 ble som kjent stoppet i mars 2020 av den fryktede pandemien vi fortsatt preges av. Men før dette, var Wolves på god gang til nok en suksessesong. Med avansement i Europa league og sjetteplass i Premier League – er Nuno kun få poeng unna muligheten til å kvalifisere seg til digre Champions League.

Joao Moutinho har vært blant Wolves’ beste spillere siden han ble signert for skarve £5 millioner fra Monaco. Midtbanespilleren har 121 landskamper for Portugal. Og en svært viktig mann på Midtbanen for Nunos menn. Sammen med klubbens unge juvel, Ruben Neves, utgjør de to landsmennene turboen på midtbanen for Wolves.

Lynvingen Adama Traore har fått orden på skjørtene og vært en viktig mann for Nuno og Wolves. Sammen med toppscoreren, Raúl Jiménez, meksikaneren som er større og mer populær i Mexico enn noen andre idrettsutøvere. Spissen jaktes av blant andre Real Madrid og det er ikke utenkelig at en spiller som har rundet 29 år, får muligheten til å gå til en enda større klubb – om prisen er riktig.

Nuno, elsket av fansen

Også Diogo Jota må nevnes. Den lille kjappfot-vingen har scoret mange mål og er et helt angrep alene alle de kampene han er en het potet. Tre år med Nuno forandret Wolves til et lag det har vært svært lett å like. Med angrepsvillig fotball, lynhurtige kontringer og masse vakre mål. Rui Patricio våkner Portugals mål og er Nunos nummer én. Til tross for at målvakten har drakt nummer 11.

Nuno Espirito Santo er elsket av fansen, sannsynligvis den mest populære manageren i klubbens 143 år lange historie. Wolves har noe på gang med Nuno, Fosun og hans gode venn gjennom 25 år, Jorge Mendes. Agenten som har en rekke av Wolves-spillerne i sin stall og som er en viktig brikke for framtidig stjerner som skal komme til klubben. Fordi Nuno ønsker å gjøre Wolves til et av de beste lagene i England.

Selvsagt har han sin egen sang, selvsagt vinker han til publikum, selvsagt hyller han fansen med tre ‘fist-pums’, etter hver seier. Selvsagt er Nuno Espirito Santo, selveste Messias for denne hardt prøvede gruppen av mennesker – som har dette loddet i livet. Å elske Wolverhampton Wanderers.

Takk, Nuno, for tre magiske sesonger. Måtte suksessen vare langt inn i evigheten. Bli, Nuno. Bli, for alltid.

Vargas

Pin It on Pinterest