De fleste vet at trening er godt for helsa, men ikke alle vet at regelmessig fysisk aktivitet – også er godt for din mentale helse. 

Lest? I dag går du på trening …

Stoffet endorfin skilles ut fra hypofysen og ryggmargen, det er det stoffet som gjør at du kan nå hvor langt som helst med treningen. Kall gjerne treningen for din egen lille «lykkepille», det finnes ingen gode unnskyldninger for å la være.

Endorfin blir også kalt kroppens egen morfin. Den samme følelsen som man får når man er stormende forelsket, oppnår orgasme eller av andre årsaker er ekstremt lykkelig. Trening er i tillegg, som alle vet – bra for helsa, du styrker musklene, skjelettet og kan oppleves som angst-reduserende i visse tilfeller.

Det faktum at trening gir deg overskudd, humør og positivitet er bare noen få andre punkter som du bør legge deg på minne. Trening kan være gøy, du må bare komme deg over dørstokken, den såkalte dørstokk-mila er den vanskeligste, men også den viktigste å forsere.

Foto: Wikipedia Commons

Hva er god helse og hva innebærer det?

God helse er ikke bare riktig kosthold, men å ha det greit med seg selv, mentalt. Lykkefølelse, mestring og samvær med mennesker man bryr seg om, kan knyttes opp mot å ha det bra. Har du det bra, har du ikke nødvendigvis god helse, men det henger sammen, uansett. Riktig og nok fysisk aktivitet er forebyggende for et sunt og langt liv, uten sykdom.

Vi går ofte rundt og bekymrer oss for helsa, de fleste av oss. I perioder gjør vi kanskje noe med det, ved å være i bevegelse, mosjonerer, trimmer og tenker over hva vi spiser. Helt til vi sprekker igjen og beveger oss mindre og spiser det som frister. En helt vanlig hverdag for mange. Da føler mange seg mørkere til sinns, gange så raskt.

/2017/maten-far-gjestene-tilbake/

Fysisk trening, ikke nødvendigvis i treningssentret, men å være i aktivitet. Ha sex, gå en tur rundt nabolaget, hogge ved, ta turen til fjells eller bare det å være ute i naturen. Aktiviteter som passer for liten og stor gir den ‘mørke siden’ kamp om oppmerksomheten. Noen kan bli friske, lysere til sinns og faktisk helt frisk ved å legge om livsstilen.

Hva man spiser og til hvilke tidspunkt, er også av stor betydning – livet gjennom. Kombinert riktig kosthold og fysisk aktivitet gir lengre livsløp for de aller fleste. Kjedelig, men sant.

Å ikke hige etter morgendagen, å ikke tro at alt blir så mye bedre, om at, dersom, men klarer å kjenne etter akkurat nå. Kjenn etter da! Du er verken perfekt eller spesielt vakker, men du har kanskje noen som er glad i deg, du er glad i opp til flere, barn og barnebarn har du kanskje også.

Fordelene ved fysisk trening er at man øker livslysten, apetitten blir bedre, man sover også bedre og får en økt livsglede. Man bygger muskler, bremser aldringsprosessen, får bedre fordøyelse og et sterkere hjerte. Som om ikke det var nok, får treningsglade mennesker et sterkere immunforsvar, reduserer angst, depresjon og psykiske plager.

Det faktum er at man rett og slett ser lysere på livet og kjenner lettere på lykkefølelsen, bør være grunn god nok til å passe på helsen. Den skal tross alt vare hele livet.

 

Vargas

 

Tags: endorfin, Helse, Humor, livet, livsstil, lykke, lykkefølelse, lykkepille, overskudd, trening

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Hva er seksuell trakassering?

For unge mennesker kan det være vanskelig å vite hvor grensene går. Flørt kan fort utarte seg til noe mer,...

Utfordrerne i Farmen kjendis er klar!

Rally-kjører Pål Anders Ullevålseter (49) og artist, Mira Craig (35), er de to kjendisene som skal måle krefter med de...

Lukk