Trond Giske tatt med buksene nede! Etter all sannsynlighet er det over for Arbeiderpartiets kronprins, og over for godt for mannen som så seg selv som den naturlige arvtageren til Jens Stoltenberg. Men, altså før Gro Harlem Brundtlands veskebærer, Jonas Gahr Støre, ble trukket inn i styre og stell – for den gang Norges største parti.

Lest? Selfie-Erna setter politikken i skyggen

Jonas Gahr Støre, har utvilsomt kommet i veien for Trond Giske på flere måter. Nestlederen som har vært skjørtejeger i hele sin politiske karriere, blir nå felt av sin vovete tone, sitt begjær for unge kvinner i eget parti. Festløven i Arbeiderpartiet, blir innhentet av sin fortid med mye utagerende festing, med høy sigarføring. Det har alltid blåst litt ekstra rundt Trond Giske.

Trond Giske (51) har lenge vært nestleder i Arbeiderpartiet, sammen med kollega Hadia Tajik (34) og det faktum at de to har hatt et heller anstrengt forhold til hverandre, er ingen hemmelighet. I følge nære kilder på Stortinget, som har uttalt seg til media, skal Giske og Tajik ikke tåle hverandre over hode. Et meget dårlig utgangspunkt for en liten ledergruppe – som skulle forsøke å dra et av Norges største politiske partier opp av gjørma etter stortingsvalget 2017.

For alle som ikke tror at dette handler om maktkamp, tar feil.

Det har som i politikken forøvrig, alltid vært forskjellige fløyer innad i de respektive partiene, så også i Arbeiderpartiet. Bare spør Gro. Giske har sine venner fra langt tilbake i tid, men det samme har Tajik. Det som er verst for Giske, og som etter all sannsynlighet vil felle ham, er Hadia Tajiks voldsomme popularitet hos stor deler av kvinnene i Arbeiderpartiet. Nettopp derfor, har de såkalte varslerne, de som har noe å fortelle om Trond Giskes oppførsel, valgt Tajiks side.

Trond Giske tatt med buksene nede!
Trond Giske (51) Arbeiderpartiets nestleder Foto: Arbeiderpartiet

Skal Jonas Gahr Støre ha noen som helst troverdighet igjen som leder av Arbeiderpartiet, har han neppe noe annet valg, enn å sparke Trond Giske som sin nestleder. Det er meget dramatisk, Giske vil bli som en spedalsk på Stortinget, som ingen vil ta i med ildtang engang.

Trond Giske er etter alt å dømme ferdig som rikspolitiker.

Trond Giske tatt med buksene nede!

Varslerne, uansett hvor mange de er, har eierskap til sine saker mot Giske, sa Gahr Støre etter at sentralstyret i partiet hadde et møte, hvor også Tajik deltok. Trond Giske er sykemeldt og var derfor fraværende. Gjentatte ganger sa også Jonas Gahr Støre at han trodde på de som varslet om krenkelser eller seksuell trakassering fra Giske. Utfordringen for hovedpersonen er hans famlende tilbakemeldinger om denne krisen han selv er i sentrum av.

Ved før jul å framstå som ydmyk og beklagende, for så å komme med angrep på varslene om at flere av disse var feilaktig og usanne.

Politikk handler om tillit, ledelsen i Arbeiderpartiet; med Jonas Gahr Støre som sjef, må ha tillit til sine nestledere, på tirsdagens møte gikk Arbeiderpartiet statsministerkandidat langt i å si at han ikke lenger har tillit til Trond Giske. Punktum. Punktum for Trond Giske.

Man har jobbet lenge med nulltoleranse for seksuell trakassering i Arbeiderpartiet, faktisk helt siden 2001, ifølge partisekretær, Kjersti Stenseng. Altså mange år før vi ble kjent med fenomenet #metoo og den videre kampanjen som fortsatt går globalt.

Hadde det vært én enkelt hendelse, som Trond Giske hadde beklaget og gjort opp for, kunne han kanskje ha fått fortsette som nestleder i Arbeiderpartiet. Men så lenge det kommer fler og fler varslere; med alvorlige beskyldninger opp på bordet til Stenseng, som er hovedansvarlig for alle sakene, er det umulig for sjefen i partiet å akseptere Giskes oppførsel – uansett hva hans motargumenter måtte være.

Hadia Tajik har ikke bare valgt side i denne svært turbulente saken, men hun har satt sitt politiske liv på spill, og på dagsorden ved å være talsperson for flere av varslerne. Mange beskylder 34-åringen for å bruke saken til egen vinning ved å fjerne en konkurrent på veien til makten i Arbeiderpartiet. Andre støtter Tajik for hennes mot, og kaller henne den viktigste politikeren i partiet siden Gro Harlem Bruntland.

Trond Giske står med buksene nede, mens størsteparten av kvinnene i partiet står og peker og hånflirer. Slik er temperaturen og stemningen i Arbeiderpartiet i starten på 2018. Et år som ser ut som  å bli et inferno og rydde opp i for Jonas Gahr Støre, som utvilsomt vill mye heller ha stilt Høyre og den blåblå regjeringen til veggs for slett politikk.

Det blåser som kjent på toppene i norsk politikk, men i Arbeiderpartiet er det full orkan.

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
I dag går du på trening …

Halve Norge går hardt ut fra første stund, nyttårsforsettet er å bli mindre fet, går på trening, men de fleste...

Manchester United klare til å handle!

1. januar 2018 betyr at overgangsvinduet er åpent. De som kan handle vil bruke den neste måneden godt. Manchester United,...

Lukk