Trusselbildet mot Norge våren 2019. I følge politiets sikkerhetstjeneste, PST, er det ingen overhengende fare for terror mot Norge nå. Allikevel øves det på å skyte ned droner over et tiltenkt barnetog 17. mai. Kanskje er Europas alle terrorangrep de siste årene nok til å få myndighetene til å forstå alvoret?

Et eventuelt angrep kommer sjeldent etter å ha blitt alarmert, det kommer sjokkerende overraskende, voldsomt og blir gjennomført for å drepe flest mulig. Terrorister som ønsker å ramme Norge, vil kanskje kunne bruke en dag der svært mange mennesker samles samtidig i hopetall – for å få størst effekt av sitt tiltenke terrormål. Trusselbildet mot Norge våren 2019 …

Antiterror arbeide

Vi har sett dette skje i London, Bologna, Madrid, Barcelona, Stockholm, Paris, Nice, Beslan, Ukraina, Oslo og Utøya. Det ville være naivt å tro at ikke byer som Gøteborg, København eller andre norske byer, skulle bli spart for ondskapsfull terrorisme i framtiden. Det er en beklemmende og ubehagelig tanke at vi vet det vil skje terror på norsk jord igjen. Vi vet bare ikke hvor og når.

Trusselbildet mot Norge våren 2019 ...
Terroren 11. juli 2011 samlet nordmenn etter sjokket og sorgen Foto: Wikipedia.org

Årsaken til at det så langt i 2019 ikke har skjedd store terrorangrep, kan være tilfeldig, men det internasjonale politisamarbeid, god etterretning og forebyggende antiterror-arbeide over landegrensene, kan endelig ha båret frukter. Det er å håp at det fortsetter i uoverskuelig framtid, men vi vet også at terror utføres av enkeltindivid i sympati med store terrror-organisasjoner. Det er de ensomme ulvene som er vanskeligst å stoppe.

Trusselbildet

Trusselbildet mot Norge våren 2019 er ikke høyere enn tidligere i år.

Men det er på slike dager som nasjonaldagen, at et angrep får store konsekvenser på grunn av de store folkemengdene – særlig i byene.

17. mai er en potensielt ‘farlig’ dag, fordi store folkemengder stimler sammen, ikke bare i hovedstaden, men i samtlige byer og tettsteder i landet. Barnetoget i Oslo alene samler titusenvis. Derfor vil du kunne oppleve å se tiltak fra kommunen du bor, der hovedgatene, gågater og viktige knutepunkt blir sperret av.

For å unngå at store kjøretøy ska kunne meie ned mange mennesker på kort tid. Det er situasjonen vi lever i nå. 2019 har til nå vært direkte fredelig sammenlignet med tidligere år. Men det ulmer under overflaten, uten at vi ønsker å skremme folk.

I 2014 gikk PST ut og advarte befolkning der det var avdekket konkrete terrortrusler, direkt mot Norge fra utenlandsk etterretning. Nasjonen ble satt i høyeste beredskap. Heldigvis skjedde det ingenting. Kanskje var politiets publisering om planene nok til å stanse angrepet. Det får vi aldri vite. Det vi vet at det samme kan skje igjen, la oss håpe at god etterretning fra PST eller våre samarbeidspartnere og allierte – finner terroristene før det smeller.

PST

Selvsagt jobber potensielle terrorister med potensielle terrormål, akkurat nå, kanskje også i Norge. Kanskje har PST disse under oppsikt, kanskje går de under radaren og lykkes med sine listige og brutale planer. Sterke krefter, et voldsomt hat mot vestlig og demokratisk levesett, er en ny type terrorisme som settes ut i live, for å spre psykisk og fysisk frykt over landegrenser. Ifølge norsk lovgivning er terror som følger:

«Ulovlig bruk av, eller trussel om bruk av, makt eller vold mot personer eller eiendom, i et forsøk på å legge press på landets myndigheter eller befolkning eller samfunnet forøvrig for å oppnå politiske, religiøse eller ideologiske mål.»

Norges lover

Vi som opplevde Norge på nærthold 22. juli 2011 vet hva terror er. Men vi ble tatt på senga, vi skjønte ikke hva som skjedde, vi tok til tastaturet og ytret våre tanker. Det må være ytterliggående muslimer som rammer oss, det kan ikke være noe annet. Så feil kunne vi ta. Anders Behring Breivik var ikke muslim, men norsk. En terrorist som ville ramme demokratiet, Arbeiderpartiet og det norske folk. Han lyktes så til de grader og drepte 77 uskyldige mennesker.

Terroristen

Politiet, regjeringen og den norske beredskapen fikk massiv kritikk. Norge var ikke forberedt på terror. En nasjon i sommerdvale var et enkelt mål for Breivik, han lyktes med å sprenge regjeringskvartalet til himmels, hvor han drepte 8 mennesker i Oslo. Videre reiste han til Utøya og skjøt og drepte 69 mennesker til, hvor mange flere ble skadd. Vi kjenner historien for godt. Kan det skje på ny? Selvsagt kan det det.

Terroristen som soner 21 års forvaring, sitter i Skien fengsel, på Ila der en spesialbygd høyrisikoavdeling er hans hjem, med jevne mellomrom, men også Ringerike fengsel må være forberedt på å ta i mot terroristen. 22. juli vil forbli en av de mørkeste dagene i nyere norsk historie – måtte det aldri skje igjen. Han vil sone resten av livet i fengsel, men Breivik har mange sympatisører som ønsker å kopiere hans handlinger.

Det er utfordringene vi står ovenfor. At mennesker ønsker å drepe andre, helst så mange som mulig på én gang. Om de selv dør samtidig, spiller ingen rolle, dermed har man en ny type terror som vi ikke er vant til her hjemme. Selvmordsbomberne, eller mennesker som er villig til å dø for sin sak. Om det ikke blir bruk sprengstoff, kan en drone eller stor lastebil, være minst like effektiv.

Den arabiske våren

Droner i bruk som bomber er noe Syria har blitt rammet av i en av de verste krigene vi har sett over tid. Mer enn 370.000 mennesker er drept i Syria, under det som startet med den arabiske våren i 2011. Og her er vi ved kjernene i utfordringene for norske myndigheter. Potensielle terrorister kan ha vært i Syria for å delta i den lange konflikten mellom myndighetene i landet, styrt av Al-Assad-regimet og en rekke motstandere av militante islamister styrt av militsgrupper. Der opphavet til terrororganisasjon IS også ble svært aktive.

PST kjenner identiteten til flere norske radikaliserte aktivister, flere av disse skal ha blitt drept i kamper for IS, som nå skal være beseiret militært. Diskusjonene går fortsatt på hvem som skal ta vare på kvinnene og barna til drepte og fengslede terrorister. Ingen kan vite om disse kvinnene er ofre, eller faktiske terrorister og dermed en trussel for land i vesten og Europa. Sannsynligvis er de ofre selv, radikalisert og påvirket av det miljøet de har vært i i flere år. Men vi kan ikke vite.

Europa er i endring. Foreløpig er det mindre terror enn på lenge. Det behøver dessverre ikke bety at terroristene er kneblet for all framtid. Til tross for omfattende etterretning og godt politisamarbeid over landegrensene, skal det ikke mer til, enn én eneste gal persons handling – en drone, en lastebil eller en bombevest.

Så smeller det igjen. Er du forberedt på terror på norsk jord? Kan man være forberedt på plutselig og brutal ondskap? Er myndighetene forberedt?

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Champions League-semifinalene klare!

Champions League-semifinale klare Ajax er tilbake i Europatoppen. En gruppe purunge menn i hvite og røde drakter, skulle til Italia...

Lukk