Trygge aksjer i urolige tider finnes vel neppe på børsen, når alt skal ned? Om det blir slik skremselspropagandaen spår. At en resesjon vil senke markedet tjue til tretti prosent, bør man la være å eie noe som helst. Til og med indeksfond skal rase i løpet av året, skal man tro finans-mediene. Det er slett ikke sikkert at det stemmer.
Bergenet lesetid: 6 minutter
Lakseskatten
Det finnes gode grunner til å være positiv til markedet, til tross for tidlige signaler om resesjon og nedgang.
Les også: Spar penger på mat
At fryktindeksen (VIX) har snudd er én ting, at rentene ikke vil stige like mye framover, en annen. Og at oljeprisen har falt mye over tid – er utvilsomt positivt. Men den geopolitiske situasjonen i Europa er utrygg så lenge krigen i Ukraina pågår, er det fortsatt endel usikkerhet.
Her hjemme sier politikerne stadig vekk for mye, for ofte. Og som påvirker børsen direkte.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum hevder at sjømatskatten (lakseskatten) skal bli på 40 prosent.
Noe som har ført til at alle sjømataksjer har falt voldsomt over tid. Noen av disse aksjene har kommet tilbake igjen, men falt mye på nye. Fordi Geir Pollestad, finanspolitisk talsperson i SP mener å vite at denne utskjelte skatten havner på kun 15 prosent.
DNB har også vært ute å synset om det samme og hevder å vite at sjømat-selskapene skal skattes, men at 40 prosent er for mye. Dette fører til at sjømat-selskapene heller ikke kan planlegge for framtiden. All den til alt er usikkert mht beskatningen som kommer.
I løpet av våren skal det hele avgjøres i form av en høring på Stortinget.
Et viktig moment har vært hvor mye staten vil ta inn på lakseskatten. Mens regjeringen anslo en inntekt på 3,8 milliarder, har næringen beregnet det til 11 milliarder. I samtaler skal Vedum ha gjort det klart at det er den annonserte summen som skal gjelde
Borsen.Dagbledet.no
Med så volatile aksjer som det er i lakseaksjene nå, bør man styre unna til politikerne er ferdig med å surre.
Trygge aksjer
Trygge aksjer i urolige tider, finnes de, ja, vi tror faktisk at det er fullt mulig å kjøpe aksjer nå og tjene penger på disse. Trygghet i form av at man ikke taper penger, men faktisk tjener penger i stedet – er jo hovedårsaken til at velger å bruke tid og penger på børsen.
Les også: Slik handler du aksjer
Trygge aksjer er aksjer som ikke faller like mye som de fleste andre, når “alt” begynner å falle, som ved et krakk. Eller ved store negative nyheter som påvirker selskap og børs over hele verden. Les, Pandemi, krig eller konkurser blant banker og store selskap. Det skjer av og til, men heldigvis sjeldent.
Selskap og aksjer på børs over hele verden påvirkes av ytre faktorer, overskrifter og nyheter.
Oljeprisen, bankenes renter generelt og den amerikanske økonomien spesielt, er med på å påvirke Oslo børs og andre europeiske børser.
Om du skal jage de tryggeste aksjene på børsen, bør du vite hva du skal se etter.
Utbytteaksjer
Selskap som har penger på bok er viktig å kjenne til. Regnskapet og hvor mye som er igjen på bunnlinja, like så.
Selskap som har hatt solid inntjening i flere år på rad og har en ryddig, og stødig ledelse – som har ro når det blåser på toppene. I urolige tider bør selskapet med milliarder i omsetning ha en plan for å komme seg tilbake i roligere farvann, når stormer har lagt seg.
Utbytteaksjer er ofte et godt bevis på at ting er på stell i selskapet. Equinor, DNB, Yara, Telenor og Gjensidige forsikring, Salmar og MOWI, (når lakseskatten er fastsatt). Dette er gode eksempler på trygge selskap som har ting på stell. Altså trygge aksjer som du trygt kan sitte i når ting er urolig på markedet.
Uansett hvilke aksjer du selv velger, så husk at det ofte er god grunn til å se langt fram i tid. Være langsiktig, gjerne over flere tiår, for å få en god avkastning på aksjer som også gir utbytte. Da oppnår du etterhvert renters rente-effekt, som betyr rentegevinst på rentene dine.
Når du eier aksjer i et selskap så har du rett på din andel av verdien selskapet skaper. Har selskapet gjort det bra et år, kan generalforsamlingen beslutte å betale ut utbytte. Utbytte er vanligvis en kontant utbetaling per aksje
DNB.no
Oraklet fra Omah
Verdens beste investor, orakelet fra Omah, Warren Buffett er mange hobby-investorers Gud. Buffett er konservativ og tar sjeldent store sjanser, men sitter lenge i sine investeringer.
Milliardæren er blant verdens rikeste menn, har en kontrollerende andel av selskapet Berkshire Hathaway.
Buffett har sagt det samme hele tiden, i sin periode som vellykket investor: “vær tålmodig.” Kjøpe når aksjer faller og folk selger i panikk. Selge når du ser at du kan ta en fin gevinst på oppgang over tid. Eller ikke selg i det hele tatt.
Warren Buffett kjøpte aksjer i Coca Cola Company i 1988, og kjøpte seg gradvis opp i det verdenskjente leskedrikk-selskapet. Han eier nå drøyt 7 prosent av Coca Cola.
Bare i utbytte får Buffett mer enn én milliard kroner, hvert år. Du kan jo gjette om rikingen eier aksjene fortsatt? Selvsagt.
Du som vil kopiere Warren Buffett bør ha penger å investere, finne de riktige aksjene og vente til aksjene stiger. Så enkelt er det faktisk. Vanskelig, men ikke umulig, men det krever tid, flaks og at markedet stiger.
Trygge aksjer i urolige tider – men du må ha en stor dose tålmodighet.
Siden du er så smart å velge å bruke tid på vår blogg, Vargas12.com, vil vi gi deg vår portefølje, uten at du må se på det som noe investeringstips. Dette er de selskapene som vi ønsker å satse på i lang tid framover. Aksjer vi vil sitte på lenge. I mange år.
Husk at du som setter pengene dine i aksjer, kan tape pengene dine. Vi eier Gjensidige forsikring, er nevnt i dette innlegget, men må ikke sees på som en kjøpsanbefaling.
Om du likte denne artikkelen og vil lese mer av det vi publiserer – meld deg på vårt nyhetsbrev.
Vargas
Siste kommentarer