Vi som lever i trygge Norge eller andre deler av verden der en Tsunami fortsatt er et fremmedord vi ikke kjenner betydningen av, kan aldri fatte hva som egentlig skjedde i Indiahavet for nøyaktig 10 år siden.

– Mange tusen nordmenn feirer sin juleferie i varmere strøk som i f.eks Thailand eller de vakre øyene i dette vakre området. Nettopp slik var det også for 10 år siden. Katastrofen slo til 2. juledag, først stille før helvete braket løs. Det var ingen steder å gjemme seg, bølgen kom for fort.

En tsunami er en eller flere kjempebølger, som er forårsaket av underjordiske jordskjelv. Det var nettopp et slikt kraftig skjelv som skapte bølgene som tok livet fra ufattelige 230.000 mennesker, mer enn 1,5 millioner ble hjemløse som en direkte konsekvens av ødeleggelsene.

Tsunami- Ordet du lærte 26. desember 2004

Tsunami- Ordet du lærte 26. desember 2004.

Dessverre er det kun ca 180.000 som er bekreftet omkommet, resten blir nok aldri funnet. De ble tatt av monsterbølgene. Tsunamien som rammet så mange har satt evige spor i store deler av Asia.

Indonesia, Sri Lanka, India og Thailand ble hardest rammet. Her døde de aller fleste innbyggerne av vannmassene som kom som lyn fra klar himmel. Bare fuglenes forvarsel om at noe var i gjære var det lille tegnet noen fikk, før det var for sent.

– Kvinner, barn, menn, syke og eldre, alle uskyldige vitner til at alt forsvant i havet, dessverre også så alt for mange mennesker. Det vil bli en rekke minnestunder rundt om i verden denne dagen.

2. juledag blir aldri den samme etter denne naturkatastrofen, det bør den heller ikke. Vi må aldri glemme de som forsvant i havet denne desemberdagen i 2004.

Heldigvis har en rekke tiltak blitt gjort gjeldende. Tsunami-varsel blir sendt ut når det er bevegelser i havbunnen eller nær havet rundt om i de utsatte områdene, for å forhindre en lignende katastrofe.

-84 norske statsborgere ble bekreftet omkommet etter Tsunamien, men jobben med å identifisere disse, varte helt til til desember 2005. Det var hele 543 svenske statsborgere som aldri kom hjem etter ødeleggelsen fra jordskjelvet og monsterbølgene.

Minnet om de grufulle bildene som kom sakte, men sikkert etter at det ble kjent hvilke uvirkelige ødeleggelser Tsunamien hadde gjort. Har brent seg inn på netthinne og lagt seg på minne som et skremmende varsel; om hvor sårbare vi mennesker er mot naturkreftene.

Våre tanker går til de som mistet livet, alle de etterlatte og de som ble skadet eller mistet sin hjem for 10 år siden. Måtte det aldri skje igjen!

Foto og kilde: Wikipedia.org

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Skråblikk på julen 2014

Nå nærmer det seg jul med stormskritt folkens. Alle syv slag bør være bakt, huset bør lukte grønnsåpe og juleneket...

Kåt? På tide å gjøre noen grep for deg selv og din partner?

Kåt? På tide å gjøre noen grep for deg selv og din partner? Noen ganger kan det være smart å...

Lukk