Hva er det med Nordmenn og tur? Ut på tur, aldri sur, er så typisk norsk at det burde ha vært med som en strofe i nasjonalsangen.

Sannsynligvis finnes det ikke én eneste nordmann som ikke har vært på det som kalles tur, på et eller annet nivå. Tur er jo så kjent så mangt.

Uansett hvor man reiser, så er man jo på tur, men tur i den forstand at man pakker med seg niste, termos og kvikk Lunsj i sekken – vi våger påstanden: alle nordmenn har en eller annen gang opplevd det. Tur. Turfolket er vi nordmenn, sannsynligvis av den enkle grunn at vi har denne fantastiske naturen i dette vidstrakte landet, fra nord til sør.

Norsk høst, norsk fjellheim, nordmenn i naturen. Ja. Vi. Elsker.

Den norske Turistforening har 10. millioner medlemmer, sånn ca, og antallet har økt med minst 50% bare de ti siste årene. Hyttene i fjellet er så mange og så prangende at svenskene er villig til å gå rettens vei for å få de fjernet – av ren misunnelse.

 

Turfolket har grunn til å være stolte av seg selv og sin elsk på den norske naturen, det være seg til vanns, til fjells eller til dalstrøka innafor. Vi er noen raringer, vi nordmenn – og vet det. Til tross for sprengkulde og tjue speik fra november til februar, drar vi kjerring, unger og svigermor til fjells i påska, vi må jo kose oss på tur. En gang til før våren setter inn, må vite. Ofte går vi på ski også, kanskje den eneste gangen den vinteren, viktig å bli sett, med utstyret på. Ingen vet at det er innleid i ens ærende, bildet på Face er like bra for det.

Mulig er det flere av våre helters mot som har gjort nordmenn til de fjell-geitene danske kaller oss. Nansen og Amundsen var jo på tur i ett sett og plantet det norske flagget i øst og vest. I hvert fall i nord og sør. Senere fikk vi se denne villmannen Lars Monsen, på tvers over Canada. I tre år! Er det rart butikkene gikk tomme for telt, primus og turkjele?

Bare se på flotte Tonje Blomseth, årets Villmarking 2016 og den kvinnelige utgaven av Lars Monsen, som deltok i NRK-serien «Eventyrjenter». Ja takk, nam, nam. Slike tøffe jenter vil Norge ha fler av. Mange!

Også «Gutta På Tur» på TV2 har fått mange nordmenn til å hige etter mindre og større fjellturer. Skjønt, Vegard, Bjørn, Arne og Brimi var vel knapt edru ett øyeblikk på disse turene, sett i ettertid i programmet «behind the scenes» fikk vi et innblikk i hva som faktisk skjedde på de turene med den berømte kvartetten. Sterke scener!

Turfolket sprenger grenser og går på tur mer enn noen gang. I forbindelse med Den Norske Turistforenings 150 års jubileum, arrangeres tidenes turfest i Oslo Spektrum, fredag 19. januar 2018.

Om det passer seg for deg, stikk innom du også da vel. Kanskje du får hilse på Kongen, Dronningen eller Lars Monsen, om ikke også de er på tur.

 

Hovedfoto: Tonje Blomseth

Vargas

Tags: Den Norske Turistforening, Fjell, høst, Kongen, Lars Monsen, Nasjonalsangen, nordmenn, Norge, Tonje Blomseth, tur, typisk norsk

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Cougar -modne kvinner tenner deg …

En Cougar er en kvinne som er moden, har erfaring og er eldre enn sin partner. Ikke som en MILF,...

Organdonasjon – hva er det egentlig?

Kort fortalt, redder du liv ved å si ja til organdonasjon. Dine friske organer, som du selv ikke har bruk...

Lukk