Typisk norsk å være best! De norske kvinnene og herrene innfridde så til de grader på stafetten i OL i Pyeongchang, Erna Solberg soler seg i glansen av norsk sportslig suksess.

Alt er som det skal og det er mer typisk norsk – enn noen gang, å være best. 

Lest? Sommerferieplaner?

Apropos statsministere, det var som de fleste vet, Gro Harlem Brundtland som i sin nyttårstale brukte den kjente strofen: “Det er typisk norsk å være god.” Siden har norsk kvinner og menn vunnet gjeve trofeer på idrettsarenaer verden over – særlig i vinteridrett.

Tyskland har 85 millioner innbyggere, USA har nær 330 millioner, Russland 145 millioner og Sverige er nesten dobbelt så mange som oss. Hva er det med Norge, nordmenn og idrettsutøvere, når det kommer til det å vinne når det gjelder som mest?

Halvveis i OL i Sør-Korea har, Erna Solberg, all grunn til å møte de norske utøverne til felle jubel og kakekos. Medalje-sankingen er formidabel, Norge har tatt 9 gull, 9 sølv og 7 bronse – og dagen er ikke over. I skrivende stund er det Norge som herjer i Pyeongchang.

Typisk norsk å være best!

Typisk norsk å være best!
Johannes Høsflot Klæbo (21) Foto: Wikimedia

Hoppere, alpinister, langrennsløpere og skiskyttere, alle de norske vet hva som skal til for å bli litt bedre, ved å tren litt mer, bruke tid på detaljer, spise riktig over tid og være mentalt forberedt på utfordringen ved å bli best. Men grunnlaget for å bli en olympier, eller ta medalje i rett tid, legges  lang tid i forveien.

Det finnes aldri lettvinte løsninger eller snarveier til suksess. Norsk kvinner og menn, med startnummer på brystet i OL, er medaljekandidater, nesten uansett hvilken gren vi stiller i. Og vi er drøyt 5 millioner mennesker her oppe i steinrøysa. Ikke rart de andre skriver og snakker om oss.

Klæbo, Bjørgen, Thingnes Bø, Sundby, Lund Svindal, og Haga – vinnere, norske helter som til evig tid vil bli stående med uthevet skrift i historiebøkene, men det er Norge som nasjon som vil bli hyllet hos våre konkurrenter.

Våre konkurrenter, de andre nasjonene må lure på hva vi er laget av, lure på hva vi spiser, drikker og hvordan vi trener og forbereder oss til mesterskap. Vi, Norge som nasjon er aldri så samlet som når vi vinner over Sverige på stafett eller knuser arrogante franskmenn i skiskyting. Disse fantastiske utøverne av norsk idrett, disse vidunderlige vinnerne som representerer kongeriket, Norge.

OL er viktig for mange, nasjonalsangen er viktig for mange, å slå Sverige er viktig for de aller fleste, men å bli aller beste nasjon i et mesterskap som OL – gir kanskje et riktig bilde av hvem vi er. Hvem de er. Disse beste.

De typiske norske.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Priskrig på Taco- og pizza-produkter!

Priskrig på Taco- og pizza-produkter! Alt tyder på at priskrigen vi var vitne til i 2017, blir hakket verre i...

Lukk