Du kjenner deg kanskje igjen? Du har endelig fått av deg arbeidstøyet, tatt en dusj og skal til å innta et bedre måltid, enten alene eller med din kjære.

Kanskje for én gang skyld skal dere nippe til en tre liter med rødvin eller noe annet, som ikke tåler så mye fokus fra andre.

Sosial angst er en kronisk angst for en rekke dagligdagse situasjoner hvor du møter andre mennesker – eller der vedkommende skal prestere noe

NHI.no

Alt ser bra ut for kvelden, det aller verste som kan skjer, er at det kommer uanmeldt besøk – som ikke har vett til å gå igjen.

Brått hører du en bil stoppe utenfor, du lusker deg bort til gardinene for å se hvem som har parkert rett ved utgangsdøra. «Kommer det noen?» Hører du en fortvilet stemme fra stua. «Det kommer vel ikke folk nå?» stemmen brister i fortvilelse. «Jo, det kommer noen, men jeg klarer ikke å se hvem det er, de sitter fortsatt i bilen.» Hvisker du tilbake.

 

Du ser en skygge fra stua iler over gulvet for å slukke lyset i yttergangen, du hører låsen blir vridd om. Du kjenner en lettelse bre seg i hele kroppen og dere møtes krokbøyd mot hverandre  inne på stuegulvet. «Vi åpner ikke, uansett!»Blikk møtes og smil vises. «Enig». Begge nikker.

Uanmeldt besøk kan være en krevende setting å forholde seg til om man er A-sosial og menneskesky. Noen liker seg best alene med sitt, og vil helst ikke slippe noen for tett innpå seg. Andre takler det greit, særlig om de har blitt fortalt at slektninger eller venner er på vei, eller at man har avtalt en bestemt tid.

Blir det uanmeldte besøket en så stor belastning at du ikke klarer å takle det, må du selvsagt oppsøke fastlege.

Sosial angst kan ramme hvem som helst, når som helst, og er en veldig vanlig diagnose å få. Dessverre er det ikke alle som blir friske etter endt behandling.

Man bør åpenbart respektere slike einstøinger, slike mannevonde eller psykisk ustabile eller syke mennesker, som ikke kan fordra å få fremmede eller kjente inn i eget hjem. Men om vedkommende ikke tør å flagge denne utfordringen som vond og vanskelig – er det ikke lett for andre å vite om det heller.

Derfor bør du gi beskjed til potensielle besøkende, at de bør holde seg hjemme hos seg selv – og slutte med å renne ned din dør i ett sett. Sannsynligvis lettere sagt enn gjort.

Å lide av sosial angst, kan være en belastning fordi man sjelden kan se lidelsene på den syke. Dessuten er det dagligdagse gjøremål som er ren rutine for de fleste – nesten umulig for de som lider av sosial angst.

La oss håpe det blir en stund til det kommer noen igjen …

 

Kilde: NHI.no

Vargas

Tags: anmeldt besøk, familie, fremmede, hjemme, kommer, menneskesky, Sosial angst

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Virgil klar for Liverpool – prislapp £75 mill

Første januar 2018, vil Liverpool knuse sin forrige rekord på overgangsmarkedet med et hav av penger. Naby Keita, som ikke...

Jeger-tvillingene fikk med røyk på Farmen

Farmen kjendis er endelig her, merkbare forskjeller til tross – populariteten forventes å fortsette etter at Lothepus tok Norge med...

Lukk