Rundt omkring i Norges land finnes det bedrifter med halv bemanning i dag, fordi mange har valgt å ta fri halve dagen, det er jo tross alt fredag. Noen valgte til og med å ta en lang helg allerede fra torsdag. Kjenner du deg igjen? Ukens beste dag – fredag!

Vi er kjent for å være vane-mennesker, vi liker tradisjoner og gode rutiner, vi liker å være sammen med mennesker som gir oss god energi, vi liker å ha fri, vi elsker å være sammen med de vi er glad i og vi elsker helgen. Helgen begynner på (noen ganger på torsdag,) men for AS Norge, er det faktisk rimelig kostbart, at «halve landet» tar fri halve fredagen.

Dyrt for Norge?

God økonomi hos folk flest, muligheten for å jobbe fleksitid som gir mange fri tøyler til å jobbe hjemmefra, eller fra hytta på fjellet, gjør at langhelgen varer allerede fra torsdag ettermiddag. For stadig flere familier, er fredag ukens beste dag, nettopp av den grunn. At familien er samlet.

Fra mandag til torsdag er 3 prosent av alle nordmenn på hytte eller landsted. Fredag er 7 prosent på hytta, lørdag er 8 prosent og søndag 9 prosent – altså er fredag nærmest på linje med resten av helgen.

E24.no

Man kan diskutere effektiviteten av 4 dagers arbeidsuke til vi blir blå i ansiktet. At dette er en fjern tanke i dag, betyr ikke at det vil tvinge seg fram engang i framtiden. Faktisk er det bevist at det er en klok avgjørelse å ta, å la arbeidstakere jobbe fra mandag til torsdag.

Ukens beste dag - fredag!

Ukens beste dag – fredag!

I et eksperiment gjort i Japan i august i fjor, hos Microsoft fikk arbeiderne fri fredag, med betalt. Og økte produktiviteten med hele 40%. Papirutskriftene ble redusert med 25% og trivselen økte betraktelig samt at strømforbruket gikk ned med 23%. Vinn vinn for både miljøet, eierne og de ansatte.

Fredag betyr Taco?

Selvsagt kan man gjøre så mye annet å reise til fjells, fordi man har en langhelg til disposisjon, enten man er singel eller har en hel familie å være sammen med. I alle undersøkelser som er gjort om tema, er dette folk ønsker seg mest av, når de blir spurt. Mer fritid til, og være sammen med mennesker som har betydning for seg.

Fredagstaco og annet fredags-digg er viktig for oss nordmenn. Vi liker å kose oss når helgen endelig er her. Dessverre har vi litt dårlige matvaner der det alt for ofte går i det samme. Uke etter uke, her kunne vi har skjerpet smaksløkene ved å variere menyen en smule.

Taco er vel litt 1980 nå? Eller synes du Taco er et must når fredagen kommer?

Her har vi skrevet om fire gode middager, alle er alternativer til den tradisjonelle og litt kjedelige tacoen med kjøttdeig. Å ta med hele storfamilien ut på restaurant, er fortsatt for dyrt i Norge, derfor er det vanlig å lage noe ekstra godt – på eget kjøkken.

Ukens beste dag - fredag!

For alle som har begynt å fristes av tanken om 4-dagers uke, er det malurt i begeret, la oss innrømme det. Skal bedriftene ha den samme effektivitet som en 5-dagers uke har, må alle arbeidstakere være villig til å jobbe opp til ti timers dag, for å ta igjen det tapte. Det er ikke alle like interessert i.

I mange land vi kan sammenligne oss med, er det nok et betydelig strengere krav til gode resultater, til solid arbeidsinnsats og til å levere bedre resultater enn forventet. Det er i de fleste land, langt tøffere å få jobb fordi det er færre jobber per arbeidstaker å velge blant.

Det er ikke bare svensker som reiser til Norge for å få bedre betalt, vi mottar årlig både nederlendere, spanjoler og grekere som ønsker å få en bit av den norske luksusen. Disse arbeidstakerne tar ofte de jobbene nordmenn velger å takke nei takk til.

Ukens beste dag – fredag! Click To Tweet

Vi har råd til å ta fri halve fredagen, vi har til og med råd til å ta fri fra torsdag ettermiddag, men spørsmålet er om vi blir fornøyd med det? Om noen år vil vi kanskje ikke jobbe i det hele tatt. Bare ha fri.

Hele uka, hver måned. Hele året.

Vi lever i verdens beste land, vi må sørge for at vi ikke blir for late og blir liggende på laurbærene for lenge å nyte vindruene. Etter det søte kløe, kommer den sure svie – som kan koste oss mer enn hva vi er i stand til å betale.

Velferdsstaten er bygd opp på hardt arbeide, gjennom mange tiår. Det krever at vi fortsetter å vise at vi kan. Norge er tross alt en ledende nasjon i en rekke viktig fagfelt. Både på forskning, innovasjon på olje- og gass-produksjon og høyteknologi.

Norge trenger gode fagfolk på en rekke felt i årene som kommer. Selvsagt blir det viktig å jobbe mye også i framtiden, men det betyr ikke at man må jobbe full fredag.

God helg.

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Derfor sparer du mye på svenskehandelen!

Norske politikere har et ansvar for å holde norske verdier innenfor landets grenser, så sant det er mulig, svenskehandelen øker...

Vil du savne FRP i regjeringen?

Siv Jensen nektet å gå med på statsminister Erna Solbergs humane valg, å hente hjem en IS-kvinne, en mor med...

Lukk