Ung til sinns så lenge som mulig i en aldrende kropp. Det å bli gammel kan være vanskelig om man ikke er forberedt. Det å bli gammel kan være vrient om hodet svikter før kroppen – eller omvendt. Å holde seg ung til sinns så lenge som mulig kan du faktisk påvirke selv.
Det er visse kriterier som avgjør hvor lenge hjernen fungerer optimalt – til tross for aldringen. Ung til sinns så lenge som mulig, alderen til tross. Det er faktisk mulig, du bør bare begynne å planlegge alderdommen allerede nå. Lev som om du vil bli hundre år.
Visste du at Sudoku er ypperlig hjernetrim, faktisk bedre enn kryssord. At det å være sosial og snakke med andre mennesker, gjerne venner og familie, ofte, er medisin til et langt og lykkelig liv? Man skal unngå å være sammen med mennesker som tapper deg for energi – eller har en negativ påvirkning på deg.
Selvsagt gir ikke Sudoku og det å være sosial noen garanti for morgendagen, som en medisin på blå resept. Men aktive eldre, som har noe å se fram til i hverdagen, har større forutsetninger for å leve lenge. Faktisk betydelig lengre. Ung til sinns så lenge som mulig, bør være et mål for de fleste.
Å bli gammel kan være vanskelig
Du som er pensjonist skjønner ikke engang innholdet av denne teksten, for du kjenner deg ikke igjen. Du er seksuelt aktiv, har et rikt liv med mye reising. Du går på dans, drikker vin og har din tredje ungdomstid og nyter livet. Ære være deg for det, så velfortjent.
Lest? Syv kriterier for å leve lenge
Slik burde alderdommen vært for de fleste eldre i Norge. Dessverre er det utopi. En drømmeverden ser kanskje slik ut, men for mange eldre er det vanskeligere å være eldre i år, enn i fjor. Man sitter kanskje i timevis uten ha noen å snakke med. Helsa er ikke som den var og det kommer stadig sjeldnere folk innom. Da er det ikke lett å være sosial heller. Man vil ikke være til bry.
Å bli gammel kan være både ensomt og vanskelig om tilbudene til sosialisering ikke kommer, om man ikke klarer å være mobil. Lykkes man å eldes med god og sterk helse, bringer det så veldig mange muligheter. Man kan holde kontakt vedlike med venner og familie, være aktiv, reise, trene og oppleve det man ønsker.
Aktiv og frisk hjerne gir økt livskvalitet
Ifølge forskingen er det å ha en frisk og aktiv hjerne nøkkelen til et lykkelig liv. Med god hukommelse, og alt hva det innebærer kan ha en sammenheng med livsførsel. At man er frisk, sunn, trener regelmessig, avstår fra røyk, alkohol og fedme. Kombinert med å trimme hjernen ofte nok.
Man bør jobbe aktivt så lenge man kan, gjerne langt over pensjonsalder. Gjennomsnittsnordmannen blir 82 år gammel. Dermed er man pensjonist i mer enn 15 år. Det er ganske så lenge å sitte å sture å se i veggen, ensom og ulykkelig. Derfor er det å ha en frisk og aktiv hjerne med på å bedre alderdommen og øke livskvaliteten sent i livet.
Siden hjerne vår krymper med alderen, gir den fra seg impulser litt saktere etterhvert. Men det gjelder ikke alle i like stor grad. Det en arv og miljø som påvirker hvor fort vi eldes, men dette påvirkes også i stor gard av livsførsel. Hva du gjør gjennom dagen, hva du spiser, drikker og hvor mye du beveger deg – bestemmer om du holder deg frisk, lenge.
Gode råd til en aktiv og lykkelig alderdom
- Mosjoner ofte
- Spis fisk
- Besøke venner og familie
- Jobbe så lenge du kan
- Gjør ting du ikke kan – øv på vanskelige ting – lær deg et nytt språk
- Sykel, svømme, danse eller gå i trapper – ikke sitt for lenge rolig
- Løs Sudoku
- Drikk litt rødvin
- Spis Middelhavskost
- Gjør ting du liker å gjøre
- Utfordre deg selv på å gjøre ting du ikke liker eller ikke kan
I løpet av ti år vil det være svært mange flere eldre i Norge. De fleste av disse vil ha et langt og rikt liv med mange venner rundt seg. Årsaken er at det blir så mange som velger å bo i nye bofelleskap. Det bygges slike eldre landsbyer for eldre, som bygges på en idé fra Danmark. Alt er under ett tak. Her er det parker, treningsstudio, butikker, apotek og legekontor.
Ung til sinns så lenge som mulig, enten det er i Norge eller Danmark. Det er opp til deg å gjøre det beste ut av det.
En perfekt verden for eldre – som aldri vil være ensom. Selvsagt bør det norske helsevesen og samfunnet etterstrebe en slik idyll. Faktisk er det norske eldre som selv velger å flytte til Danmark, fordi eldreomsorgen tas på et større alvor her, enn i Norge. Men de nye strukturene og nye samfunn på plass, med alt under ett tak. Vil også norske eldre få en verdig alderdommen. Det er på tide og så veldig fortjent.
Vit at du skal dø
Noen eldre gruer seg til usikkerheten rundt egen helse når årene går og man ikke makter alle daglige oppgaver. Det å inne for seg selv at livet tar slutt for oss alle, at livet er en tilmålt tid – kan gi grobunn for sjelefred. Å vite at man skal dø, “Memento Mori, som betyr, vit at du skal dø, på latin. Er for noen vanskelig å forholde seg til. For andre en selvfølge. Døden er jo faktisk en viktig del av livet.
Mange mennesker frykter døden og ser det som et elendig tema som ikke bør bringes på bane. Andre har innfunnet seg med den, og aksepterer at det skjer – man har neppe noe valg heller. Ung til sinns så lenge som mulig.
For andre er det en evig frykt som fortrenges daglig, fordi man ser døden som en elendig slutt på livet.
Å ikke hige etter morgendagen, å ikke tro at alt blir så mye bedre, om at, dersom, men klarer å kjenne etter akkurat nå, lære seg å nye øyeblikket.
Du er verken perfekt eller spesielt vakker, men du har kanskje noen som er glad i deg. Du er glad i opp til flere andre, barn og barnebarn har du kanskje også. Fast jobb og tak over hodet har du til og med, og et liv som leves. Nyt det før du blir gammel.
Tenk så heldig! Du lever! Hjertet banker, enn så lenge …
Vargas
Trackback/Tilbaketråkk