Du som er en forelder av en tenåring vet også hvilke bekymringer som råder. Hele døgnet uken igjennom. Har de en bra nok omgangskrets, har de venner nok, er hun ensom, blir han mobbet, for ikke å snakke om skolearbeidet,  jobbes det nok?

Ungdomskulturen diskuteres i sosiale medier, i papiravisen, i forum på TV med nevrotiske og naive foreldre, og lærde som nok en gang strides.

– Ikke så rart kanskje, det finnes jo som kjent ikke noe godt fasitsvar verken på å være en ok ungdom eller en omsorgsfull og god forelder. Er mor og far i sin fulle rett til å gå gjennom Facebook-profilen og andre chatte-sider etter ungdommen har sovnet? I jakten på noe som ikke er som det burde, i foreldrenes øyne.

– Er man kloke foreldre om tenåringene får lov til å være ute på kvelden og natta så lenge de selv vil, eller er de fleste norske foreldre naive idioter som aller helst ikke vil vite? Som med et sukk sier til seg selv og til hverandre «det går vel bra vel»?

Hvilket ansvar har de unge selv, for å gjøre det beste ut av sitt liv?

– Det er ikke så lett å finne ut av heller, hvordan man skal takle de unges utfordringer, i hvilken grad man skal sette grenser og snoke i deres privatliv. De unge har både krav på og bør få lov til å ha noe for seg selv, som ikke foreldrene må vite. Det er utvilsomt bra for både de unge og foreldre som kan være litt for nysgjerrig om forskjellig tema, å ha et privatliv.

– Sannsynligvis går det greit med begge parter om man vil de unge vell, står ved deres side og respektere deres valg om dette er overveid og gjennomtenkt. God folkeskikk kommer man faktisk langt med også i 2014. Er man en mor eller en far til en tenåring, så er det mye å bekymre seg for, utvilsomt.

– Nettopp derfor er det så viktig å snakke sammen, ikke bare til hverandre, men faktisk prøver å forstå hverandre. man må gi og ta, og man må lære seg å se det store bildet. Hvor langt kommer man med å nekte de unge å gå på fest, reise på turer med venner og kanskje kjæreste eller å snoke i deres privatliv?

Vi må huske på en viktig ting i jakten på å være den perfekte mor eller far. De unge øver på å bli voksen. Hvordan skal de klare de kommende utfordringer om de ikke har fått øve seg på livet?

De lærde strides som sagt rundt tema ungdom og ungdomskulturen, forståelig nok.

– Uansett hvor bekymret man er for de unge, så kommer man ingen vei med å tre lover og regler ned over hodet på dem. Det klokeste man bør gjøre, så vidt vi kan bedømme- er å spille på lag. Vise at dere bryr dere, også når vanskelige tema kommer på banen. Vis også at du har tillit, vær gjerne fysisk ved å gi en klem, holde de nært og si at du som mor eller du som far blir bekymret når avtaler ikke overholdes. Det hjelper å snakke på et språk de unge forstår. Ikke glem å si hvor glad du er i vedkommende, de fortjener å høre det. Ofte.

Ekspertene mener å vite at  det hjelper lite å undergrave de unges tillit, ved å forsøke å ta de på fersk gjerning i brutte løfter og regler.

– Alle foreldre vil det beste for sine unge, men det kan være dumt å forsøke med en maktkamp der alle taper. Det er vanskelig å være bekymret, men det er langt verre og ikke bry seg i det hele tatt og la de unge styre alt selv. De aller fleste unge som blir spurt, ønsker både lover og regler, men ikke minst foreldre som bryr seg på ordentlig.

Det er stor forskjell på å være til stede i de unges tilværelse, lytte, snakke, gi gode råd og ikke minst respektere ungdommens valg om det er forsvarlig. Og det å bare være fysisk til stede der man svarer ukonsentrert et ja eller et nei og ser knapt opp fra avis, PC, smarttelefon eller nettbrett. 

Lar du ungdommen få lov til å vise at de kan stoles på, så kan du bli jævlig skuffet. Det er ikke alltid like lett å føye seg når gruppepresset fra gjengen blir for stort. Gir du de dog de unge sjansen til å bevise for dere og selg selv, at de kan stoles på,  så er det også en økt sjanse for at de lytter på deg og forsøker å holde ord ved neste korsvei.

La ungdommen være unge før voksenlivet tar dem- da er det for sent for alle parter.

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
IDOL 2014- Storfavoritt trekker seg!

Stine Jacobsen (19) fra Senja trekker seg rett før finlerundene tar til i IDOL. Den flotte ungjenta har imponert stort...

Forbudte tanker og fantasier – fra tanker til handling?

Mange kvinner fantaserer om andre kvinner og hvordan hun hadde opplevd å bli sjekket opp. Flere kvinner enn du tror...

Lukk