Unngå å fryse i vinter. Med noen få grep, vil du kunne være godt forberedt uten å tømme alle reservene. Ull innerst kan være viktigere enn noen gang, men å gå med ull-underbukser er ikke særlig behagelig. Trodde du kanskje? Men prøv deg fram, det finnes så mange gode alternativer nå – som er svært behagelig å bruke.
Estimated reading time: 5 minutter
Varmepumpe
Når temperaturen kryper under tjue minus, hjelper det lite å ikke ha alternative varmekilder i boligen. Da må man fyre med dyr strøm om man ikke har andre alternativ for ikke å fryse, men må du være hjemme hele tiden? Du kan gå på kino, biblioteket, treningssenter og fellesbad. Her det både dusj, bad og varme lokaler.
Les også: Tilbehør til dine digitale enheter
Tilbringer du et par timer her – hver kveld hele vinteren, sparer du penger. Unngå å fryse i vinter ved å være smart. Planlegg hvordan du bruker strømmen, sett på timere for både lys og varme, oppdra barna og forklar at varmtvann koster penger.
Varmepumpe er den beste løsningen for å holde det varmt innendørs på kalde dager.
Ja, det koster å få en slik varmepumpe montert, men det er penger du sparer inn på miljøvennlig og billig energi til oppvarming. Dessuten er en varmepumpe perfekt på varme sommerdager som aircondition. Også solcellepanel på taket, gjør at du får billigere strømregning, men det koster mye å få montert og det er lang ventetid for montasje.
Vinter
En del nordmenn har blokk-leilighet i byen og en fin hytte på fjellet eller ved sjøen. Men hytta kan man jo ikke bruke over særlig tid fordi strømstøtten du får hjemme, gjelder ikke for hytter og fritidsboliger. Ergo har du et sted mindre å oppholde deg i vinter. Strømmen er dyr og blir dyrere, ergo bør du tenke alternativt.
En norsk vinter kan være bitende kald også i sør-Norge, men du behøver ikke å sitte å fryse av den grunn. Her kommer flere gode råd for deg som frykter at det blir hårda bud. Unngå å fryse i vinter ved å gjøre kloke valg.
- Senker man innetemperaturen med et par grader, vises det på strømregningen, kle deg varmere
- Bruk sparepærer i hele boligen
- Montér tetningslister der det er behov, etterisoler tak og vegger
- Kjøleskapet kan stå på 4 grader, ikke lavere, det er dyrt, fryser 18 grader, lavere blir dyrt
- Varmtvann er dyrt, pass på å fyll opp oppvaskmaskinen helt før den startes
- Må alle klær vaskes på 40- eller 60 grader? Neppe, vask på lavere temp og bruk klærne oftere før vask
- Kast tørketrommelen, tør klærne ute eller i avstengte rom med vinduet på gløtt på et tørkestativ
- Slå av lys i alle rom som ikke brukes, også utelyset når strømmen er dyr
- Om du kan bruke gasskomfyr eller gassgrill er det langt billigere enn matlaging på komfyr
- Be svigermor eller andre om å strikke en varm ullgenser til deg
Husk at strømforbruket ditt avhenger av flere ulike elementer som gjør at du kan bruke mye penger på strøm. Tenk over følgende: Har du riktig strømleverandør? Vi anbefaler varm Fortum.no som har konkurransedyktige priser.
Størrelsen på boligen, antall personer i husstanden, hvor i landet man bor og hvilke innetemperatur dere foretrekker. Avgjør også hvor mye dere betaler i strøm per måned. Mye av dette kan man gjøre noe med. Det går an å flytte på seg, man kan velge en mindre bolig og bytte strømleverandør.
Vedfyring
Den vanligste måten å varme opp boligen i Norge, foruten dyr strøm, er utvilsomt vedfyring. Veden blir vinterens gull om den blir kaldere enn normalen. Og det kan dessverre skje. Da bør du bestille nok ved til vinteren, om det ikke allerede er for sent. Vår ved-leverandør har vært tom for ved siden i juli.
Les også: Hver eneste krone teller
Kjøper du ved på bensinstasjon eller Europris, kan det allikevel bli et lite hyggelig regnestykke for deg.
Her er nemlig veden dyr og den er ofte pakket i poser med småved. For at du skal varme opp en bolig på 100 kv/m bør du ha en god og moderne ovn og rikelig med store vedkubber. Bruk denne ved-kalkulatoren får å finne riktig svar for din bolig.
Kjøper du ved i store sekker eller på pall, blir også prisen lavere. Du må ikke kjøpe bjørkeved for å fyre i en vanlig vedovn. Du kan trygt bruke blandingsved, som gjør neste samme jobben, men den brenner fortere opp.
Fordelen med vedfyring er at den gir en lunere varme enn fra elektrisitet og varmepumpe. Fyr på peisen eller i en vedovn er for mange nordmenn like mye kos, som det er nødvendig varme. En kos vi fortjener og bør ta vare på.
Bare så fryktelig synd at det ikke er nok med kun vedfyring – på hytta, der må man kunne slå på lyset også, men det blir for dyrt.
Vargas
Trackback/Tilbaketråkk