Tenk deg situasjonen, du skal på første ferie med dama så får du diaré og må være på hotellrommet eller på do store deler av ferien. Men med enkle forhåndsregler så er du spart masse brydderi. Ha med deg en flaske med anti- bac eller våtservietter slik at du får vasket hendene selvom det er langt til et bad, en vask, eller såpe og vann.

 For det handler om god hygiene og hva man putter i munnen. Møkkete hender og nye bakterier i et nytt land kan få uante konsekvenser. Vask alltid hender før du spiser og helst hver gang du har tatt i penger. Penger kan være bakteriebomber!

Unngå denne maten

– En gammel, god regel sier «kok det, stek det, skrell det eller glem det», sier Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet til NRK.no.

– Det er mye i det. Holder du deg til det, er du helt trygg. Pass bare på at maten er nytilberedt. Unngå spesielt majoneslignende sauser og kalde skalldyr.

Jo varmere klimaet er, dess bedre grobunn får bakterier i mat som har stått en stund. Ris som har stått lenge ute etter at den ble kokt, er for eksempel en av de vanligste kildene til matforgiftning i Norge.

– Husk også å skrelle frukt og grønnsaker. Selv om det er mest vitaminer rett under skallet, får du i deg mer enn nok selv om du skreller, råder Iversen.

Hva med maten du får kjøpt på gata mange steder, er den trygg?

 

– Så lenge du er sikker på at maten er ganske nylaget, er det helt supert å kjøpe fritert og stekt mat på gata.

Dersom uhellet likevel skulle være ute og du blir dårlig i magen, vil det som regel gå over av seg selv etter noen få dager.

– Sørg for å få i deg væske og salt, det er det viktigste. Bruk diaréstoppende midler hvis du er nødt til å reise eller du blir veldig dårlig, råder Iversen.

Dersom uhellet likevel skulle være ute og du blir dårlig i magen, vil det som regel gå over av seg selv etter noen få dager.

– Sørg for å få i deg væske og salt, det er det viktigste. Bruk diaréstoppende midler hvis du er nødt til å reise eller du blir veldig dårlig, råder Iversen.

– Får du høy feber eller blodig diaré, skal du oppsøke lege. Sørg for å ha reiseforsikring, så du kan oppsøke helsetjeneste uten at det blir et økonomisk problem, råder Iversen-

Derfor er det viktig at du passer på deg selv først, men ikke glem ungene- ferien er ødelagt for dere alle om ungene skulle få diaré, så hjelp de minste med å vaske hender før de spiser og etter toalett besøk også- det kan være det viktigste dere gjør for å få en fin ferie-

Jeg spiste blåskjell på julebordet og hodlt på å stryke med! Satt på do med » renna ræv og spydde i vasken! Jeg kunne jo ikke drite i vasken heller!

Vargas

kilde NRK. no

http://www.nrk.no/programmer/tv/puls/1.7194598

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
solbrent

- Jeg var på stranda i mange timer og passer alltid på å smøre meg skikkelig for jeg vet hvor...

Armstrong taes for doping

  Den amerikanske storavisen The Wall Street Journal hevder å ha nok bevis som nagler legende Lance Armstront til utstrakt...

Lukk