Nå er det snart vinter, og vi går mot den mørkeste tiden på året. Det betyr mange timer mørkt og få timer lys. Ute. Det kan utnyttes til det fulle, med fantastiske utvalg med hodelykter fra mange forskjellige billigbutikker som Biltema og Claes Olsson.

Ta grep før vinterdepresjon og vintekulda gjør for stor skade mentalt. Være ute, ta med sekk og underlag, termos og pølser. Finn en sti eller traktorvei, det er mye å gjøre både i skog og hei.

– Har du ingen barn selv så lån naboene sine, de ville bli henrykt av forslag om tur i skogen eller på fjellet i mørket. Bare vær sikker på at du vet veien tilbake om du rekker å gå ut før det blir mørkt. Da kan det bli vrient å finne veien hjem om hodelykta svikter.

– Når du skal planlegge en tur i det fri på høsten så er det viktig med gode varme klær, fra innerst til ytterst. Det er ikke nødvendigvis så beinkaldt midt på dagen, men når det blir mørkt i november og desember kan det fort bli minusgrader om kvelden. Gode og vanntette sko, lue, hansker (votter) og et ekstra skift i sekken er smart.

La de yngste være med på planlegging, pakking, nistesmøring og kakaokoking, da får de lettere et forhold til hele turen fra start til mål.

Går turen bra første gang, er det lett å ta lengre turer når man føler seg litt mer bekvem med utstyr, klær og logistikk.

Jeg er sikker på at barn og unge husker en slik tur veldig lenge, om de får være med på egne premisser, får ligge i sovepose, og i telt i skogen eller på fjellet. Ubetalelige og uforglemmelige opplevelser for de fleste som får lov å være med på det.

Planlegg skikkelig i forveien slik at ingenting blir satt til tilfeldighetene.

Pakkeliste høst/ vinter:

PåkledningSikkerhetTur-/Værforbehold
og på hyttene
Langt undertøy (ull)Kart og kompass
(alt. i kartmappe)
Solbriller, alpinbriller
Tykk genser (ull/fleece)FørstehjelpssakerSolkrem
UllsokkerReparasjonsutstyrStrømpeskift
Fjelljakke m.hette (vindtett)StøvlesmøringEkstra votter/hansker
Fjellbukse (vindtett)ReserveproviantLangt ullundertøy
Vindtett lueVindsekkBalaclava/Hals
Ull- og vindvotterSpadeRegntøy (hvis man ikke har
vanntett fjellbekledning)
GamasjerTermos og matpakkeLette innesko/ lette inneklær
Skistøvler(Hodelykt) lykt m.
ekstra batterier
Toalettsaker
Ski (min. 50 mm helst
med stålkanter)
KnivLite håndkle
StaverFyrstikker/LighterPenger (kredittkort)
Skismurning, skrapeLiggeunderlagDNT-nøkkel og medlemskort
RyggsekkSovepose(Dunjakke)
 (GPS)(Skifeller)
 (Sondestang)

 

– Alt dette er selvsagt overflødig om man ikke skal på skitur, men man kan aldri passe godt nok på hva som legges i sekken. Det er også viktig å huske på at alle skal ha det bra, men at alle ikke har de samme fysiske forutsetningen får å gå langt. Derfor må marsjfarten settes til den som er yngst, har minst krefter eller den som bare vil være på tur uten stress og jag.

 

Hallingskarvet Geilo.no

 

– Å være ut i det fri, i naturen, sette opp telt, grille eller fiske og fortelle spøkelseshistorier rundt primusen eller bålet kan bli en eventyrlig opplevelse. Det å være sammen med gode venner eller familie ut på tur med eller uten overnatting er ren rekreasjon og burde vært på blåresept.

– Har du små barn er det absolutt ingen hindring for å ta de med på tur, og gjerne på overnatting. Jo før jo heller. Da blir de vant til naturen og friluftsliv fra tidlig alder, og det kan ikke være annet enn bra for ungene. Bare pass på at de har nok varme klær og ikke prøver å hugge ned hele skogen med egen kniv. I hvertfall ikke første dag.

Er man litt kreativ og planlegger godt, så bør alle familier i hele Norge ha muligheten til å finne en skog, et fjell eller en  avkrok der det går an å sette opp et telt og tenne et bål. De aller fleste ville hatt stor glede av å grille sin egen pølse etter å ha laget sitt eget grillspydd i skauen.

Noen har kanskje klagd på kulden eller at de savnet PC eller Playstation den første timen, men så hadde det vært glemt.  

Skal norske barn og unge forstå hvilket land vi bor i med verdens vakreste natur, fjell og daler så må de få sjanse til å se det og oppleve det.

Dessuten er en skikkelig tur med på å skape friske og glade barn. Det gir også foreldre humør og tro på at denne vinteren blir kun en lek.

Spill på lag med naturen, da kan det være deilig å være på tur.

 

God Tur!

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
2005 YU55 – Asteroide svært nær jorden

HVIS Asteroiden 2005 YU55 hadde truffet planeten jorden, ville det være en av de største katastrofene i vår tid. Sjansen...

Norske kvinner hamstrer sexleketøy- mannen utkonkurrert?

Norske kvinner hamstrer sexleketøy- mannen utkonkurrert? Kvinner har en illusjon om at mannen ønsker sex så ofte som mulig, og aller helst...

Lukk