Utbrent? Hva betyr det å være utbrent? Det betyr at batteriene dine er i ferd med å gå tomme. Du kan være mentalt sliten, fysisk tom etter mye jobb, eller være begge deler. Å være utbrent er starten på et større problem du bør ta på alvor. Kjenner du kroppen in godt nok, bør du lytte til faresignalene.

Hva kan man gjøre for å komme seg opp på hesten igjen?

Da bør man ta en time-out. Sykemelde seg, gjøre positive ting sammen med mennesker som gir deg positiv energi. Mange menn sliter mer enn kvinner, ofte fordi det er tabubelagt å søke hjelp, gå til lege eller psykolog. Det er veldig feil.

I disse selvmordstider er det faktisk særlig menn vi bør sette fokus på.

På vei inn i veggen?

Det finnes svært mange tegn på at man er utbrent eller er i ferd med å gå på den berømte veggen. Ofte er det enkle grep som skal til for å komme på rett kjøl igjen, men da bør man innse problemene og faktisk søke gode råd og hjelp. Man klarer sjeldent å komme seg tilbake uten.

Typiske tegn på utbrenthet er følelsen av å være fysisk, følelsesmessig og mentalt utslitt på grunn av lang tids krevende jobbsituasjon. Utbrenthet kan ramme mennesker i alle yrkesgrupper.

NHI.no

Menn i slike situasjoner kan tenke at de er til bryderi, at de er svake eller ikke strekker til som far, ektefelle eller menneske, men det er nettopp nå man ikke bør tenke slik. Maud Angelica, Kongens barnebarn og Ari Behns datter, fikk rettmessig skryt for sin tale – hvor hun satte ord på nettopp slike følelser.

Utbrent?

Det er en styrke, ikke en svakhet å søke hjelp i tide, sa Maud. Det bør du ta til deg. Uansett hvilken type utfordringer du har, det være seg fysisk eller psykisk. Søk hjelp i tide.

Livet vanskelig?

Kjærlighetssorg, fysiske plager, for store forventninger til seg selv og sine arbeidsoppgaver som skal løses raskt, redd for å ikke være bra nok, psykiske plager, angst og depresjon. Du kan finne mange grunner til at man ikke makter å gå på jobb eller man gruer seg til å være sosial.

Lest? 8 bekymringer du bør legge vekk

Norske arbeidsgivere tjener mye penger på å ha fornøyde arbeidstakere, men de gjør ofte ikke nok for at folk skal komme seg på jobb hver eneste dag året gjennom. Med enkle grep kunne de ha spart store summer på å holde produktiviteten oppe ved å lykkes med å senke sykefraværet.

Dessverre er tempoet for høyt for mange, man blir sliten, utbrent, og til slutt sykemeldt på ubestemt tid. Da må man ta tak før det kan gå galt.

Endring og forbedring av arbeidsrutiner kan alene være nok til at får en bedre hverdag. Du må bare tørre å si fra i tide.

Mentale utfordringer?

Det å finne løsninger, knapper å trykke på, mentalt, når tankene blir mange og vanskelige, er selve nøkkelen til et bedre liv. Spiseforstyrrelser, selvmordstanker, panikklidelse, katastrofetanker,  tvangstanker og sosial angst. Mentale plager, sykdommer og lidelser finnes i mange forskjellige former.

Noen trenger langvarig psykiatrisk behandling, andre kan faktisk hjelpe seg selv ved å tenke «riktig».

Professor Ingvard Wilhelmsen, hypokonderlegen du vet, fortalte i et intervju med Nettavisen nylig, om hvilke pasienter som kom til ham med sine plager. Mange kom med med allerede tenkte tanker, som var blitt en plage, ikke faktiske plager. 

Mange går rundt i livet og bekymrer seg helt uten grunn, ifølge legen fra hypokonderklinikken. Legger vi bort bekymringen rundt tema vi ikke kan få gjort noe med, først da kan vi bli sjef i eget liv, sier Wilhelmsen, som har lang fartstid som lege og spesialist i psykiatri.

Sjef i eget liv?

Mange tenkte tanker er det reneste tullball, og vil man komme forbi problemene og videre i livet, må man endre tankemåte, endre holdninger å ta tilbake livet, sier Wilhelmsen til Nettavisen.

De unødvendige tankene som handler om unødig angst og bekymring må bort. Du kommer ikke videre i livet om du ikke legger vekk viktigheten av hva andre mennesker mener om deg. For det er, ifølge professor Wilhelmsen – fryktelig lite viktig. At du har det bra rent mentalt, er svært viktig for deg, hvorfor da bruke energi og engstelse på hva andre mener?

Klarer du å bli sjef over egne tanker og eget liv, makter du raskt å styre negative følelser og tanker vekk – og livet begynner endelig å ta form igjen.

Om du er allerede utbrent, eller i ferd med å bli det, er først bud å innse det faktum at du ikke kan fortsette på samme måte. Du bør tørre å hjelpe deg selv gjennom å søke råd og hjelp.

Det er en styrke.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Ruben Neves fra Wolves til Manchester United?

Ruben Neves fra Wolves til Manchester United? Overgangsvinduet er åpent fram til 31. januar, som betyr at klubber i de...

Lukk