Mange eksperter mener det meste om fotballen på øverste nivå i f.eks. England. Var det så smart med VAR, best kjent som videodømming? Nå ca 10 kamper ut i den første sesongen, har ikke en eneste runde endt opp uten overskrifter – der Video Assistent Referee har hovedrollen.

Selvsagt er det ødeleggende for fotballen, både på kort og lang sikt. Den diskusjonene må vi tørre å ta allerede nå, få uker inn i den første sesongen.

Det opereres til og med en egen tabell for hvor videodømmingen er fjernet, og der den er med, som kilde til sluttresultat. Slik kan vi vel neppe fortsette? FIFA vil det nok vel, få fotballen så rettferdig som mulig, men har de ikke glemt noe vesentlig på veien?

Lest denne? De beste fotballspillene for alle konsoller!

Hva med underholdningen? Hva med publikum som betaler store beløp, flere ganger per uke, for å se at dommeren, som ikke er sikker i sin sak, stå å peke på øret, for at et dommerpanel, skal sjekke hendelsen på video, for så å ta avgjørelsen på dommeren vegne? Var det så smart med VAR?

At publikum sitter og ikke vet hva som foregår på banen, fordi dommeren har fått et signal om at VAR vil se på en situasjon, og dermed stopper spillet – forringer alt som har med den gode underholdningen å gjøre. At det går fort, for fort for dommeren, er jo en viktig del av det som har med den moderne fotballen å gjøre. Vi vil at det skal gå fort.

Var det så smart med VAR?
En usikker dommer trenger hjelp fra VAR Foto: FIFA.com

Altså. Å se fotball live, enten det er på stadion eller via ‘seksti-tommer’ TV’n hjemme i god stolen, har for de fleste med god underholdning å gjøre. Alle som elsker fotball vil gjerne se favorittlaget sitt vinne flest mulige kamper på ærlig og rettskaffent vis. Men vil vi ha stopp i spillet, se situasjoner i opptak, gang etter gang, for å vite om det ble straffe eller mål? Nei, de fleste vil ikke det altså.

Var det så smart med VAR?

Vi vil ha tilbake fotballen, slik den VAR før VAR ble et ødeleggende element i det moderne spillet vi elsker så høyt. Ja, det går for fort for dommerne til å se om det var straffe eller ikke i visse situasjoner, men hva så? Gjennom en hel sesong, vil sannsynligvis slike situasjoner jevnes ut, fordeler for og i mot det respektive laget.

Selvsagt kan mektige FIFA bestemme seg for å endre reglenes tilbake til slik vi opplevde god underholdning forrige sesong, helt uten korte og lengre avbrytelser, der dommeren gjør det tradisjonelle tegnet for VAR, med å tegne en firkant i luften, for deretter peke på øret sitt. Og flere minutter senere tas det en avgjørelse, som sannsynligvis er riktig.

Som igjen betyr, venter på svar fra de som har sett på situasjonen – gjentatte ganger. Som om det er dette man betaler penger for å se. Vi vil se ballen suse i nettet og kunne juble uhemmet for scoringer i stedet for å bli livredd for, at VAR forteller oss at det ikke var mål allikevel.

Om fotballen som vi kjenner den i dag, fra eksempelvis Premier League, bør faktisk vakthavende organer ta grep allerede nå. VAR har absolutt ikke fungert som forventet, VAR har vært en gedigen fiasko fra første stund og bør fjernes snarest mulig.

I den tyske Bundesligaen har VAR overlevd på den tredje sesongen, men her er det da også høylytte diskusjoner og demonstrasjoner av samme årsak. publikum føler seg snytt for de faktiske resultatene som ligger til grunn for dømmingen. Lange avbrudd med stopp i spillet fordi VAR-systemet skal dobbeltsjekke situasjoner som kan gjøres om. Det være seg straffesituasjonen, offside eller mål.

Lest denne? Lønningene i engelsk fotball …

Vi kan vel allerede begynne å snakke om tidenes skandale i den moderne fotballen om ikke VAR forsvinner. Vi kan vel gå så langt som å spå en snarlig død for Premier League, slik vi kjente det før VAR. Spenningen om hvem som scorer flest mål i løpet av 90 minutter, pluss tillegg, bør jo være det vi får svar på i løpet av en kamp.

Ikke om en spiller var en millimeter i offside eller ikke idet han sparket ballen i mål. La dommerne få dømme som før. Det fungerte jo fint i drøyt hundre år. Gjorde det ikke det da? Ok, vi kan beholde Hawkeye, målteknologien som forteller dommeren at hele ballen faktisk var over mållinjen, via armbåndsuret han har på hånden. Så legger vi vekk resten.

Kanskje er ikke all teknologi smart å ta i bruk i alle typer situasjoner, verken i idrett eller i andre situasjoner. Kanskje er det nok å bruke sunn fornuft og en dose lidenskap for the portugiserne kaller jogo bonito = The Beautiful Game. Er det ikke det vi ønsker å beholde? Spenningen, stemningen, målene og det uforutsette resultatet? At lille David slår Goliat.

At Wolves kan slå Manchester City på Etihad med 2-0 til 20 ganger pengene. Selvsagt er det det vi vil se, uten at dommerne skal stoppe kampen flere ganger i løpet av 90 minutter for å fortelle oss at målene må annulleres, av en eller annen grunn – fordi VAR sier det.

VAR må vekk før det er for sent.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Hva er det med far?

Hva er det med far som er så viktig? Jo, han er familiens overhode, sjefen i huset. Far er viktigst...

Lukk