Alkoholen henger i kroppen mye lengre enn man skulle tro. Spesielt etter julebordet der man kanskje begynner å drikke alkohol tidligere enn ellers med «vorspiel» og det som hører med. Det er ikke uvanlig at man drikker ukjente ting som det er verre å bergene hvor mye man tåler av. Øl, Aquavit, og rødvin på samme kveld kan fort bli for mye for de fleste. Da bør du vente lenge eller aller helst la bilen stå dagen derpå. 

Straffen for å bli stoppet med alkohol i blodet er streng i Norge. Det er selvsagt fordi at man har begrenset kjøreegenskaper i påvirket tilstand, og i verstefall kan man kjøre på å drepe et eller flere mennesker.

Promillekjøring straffes ved bøter, fengselsstraff og inndragning av førerkort. Normalt vil du bare få en bot hvis du blir tatt med 0,2-0,5 i promille. Førerkortet kan likevel bli inndratt, men i kortere tid enn ett år.

-Har du mellom 0,5 og 1,0 i promille venter betinget fengsel, en bot tilsvarende halvannen måneds bruttolønn og inndragning av førerkort i 18 måneder. Ligger du mellom 1,0 og 1,5 i promille kan du få betinget eller ubetinget fengsel, og førerkortet ryker for minst halvannet år. Ved promille over 1,5 idømmes nesten alltid ubetinget fengsel.

Foto: VTDragoon/ Flickr.com

– Stopper du i tide, feks ved midnatt og spiser før du hopper til køys vil promillen være lavere enn hvis du drikker til du sovner. Dette er en selvfølge for de fleste. Er du usikker på om du har promille så kan du gå til anskaffelse av en promillemåler. Disse fines i mange forskjellige modeller og prisklasse, men gir deg en god pekepinne på om det er smart å la heller bilen stå.

– Å miste førerkortet pga for mye alkoholinntak dagen før, kan få store konsekvenser for deg og din familie. Er du avhengig av å bruke bilen i jobbsammenheng vil det i seg selv være en katastrofe. Tap av arbeidsinntekt kan i verstefall ende med salg av bolig pga store økonomiske problemer.

Ta en drink, kos deg masse på julebordet. Eller gå ut og ta en øl eller ti med «guttaboys» eller jentegjengen, men la bilen stå dagen derpå.

Førerkortet er uunnværlig, det merker du best når du må gi det i fra deg.

Vargas

Kilde

Dagbladet.no

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Britney Spears er 30 år i dag

  Britney Spears (30) Foto: Flickr.com Britney Spears begynner å komme seg bort i fra ungpike idolet som hun slo...

IDOL- Ny «skandale» i kveld? Er det Isak som må gå ut?

  IDOL er en sangkonkurranse der TV- seerne stemmer på den artisten de vil skal gå videre  hver fredagskveld. Dommerne som bestemte...

Lukk