Vepse invasjon

 

 

 

Er du allergisk mot veps så vær på vakt. Et stikk fra det gule og sorte lille insektet på » feil » sted og det kan få fatale følger. Jeg merket det faktisk allerede denne uken at det var langt mere veps enn normalt uansett hvor jeg var ute. Og har du gode råd om hvordan man får vepsen på avstand så vil jeg gjerne ha gode råd-

 

– Vi merker at det drar seg til med mye veps nå. Den siste uka har det akselerert kraftig, sier entomolog Lars Ove Hansen ved Naturhistorisk museum i Oslo til Fædrelandsvennen.

Og skal vi tro Hansen, blir det enda mer i ukene som kommer, både på Sør- og Østlandet.

Årets sommervær har ført til at vepsen har formert seg i hopetall. Ekspertene mener det er langt flere veps enn normalt – i hele Sør-Norge.

Veps til oktober?

– Slik som juli har vært, med mye fuktighet, men også varmt, er det helt logisk at det blir mye veps. Det er godt mulig at vi i år vil ha mye veps til langt ut i september, og kanskje også oktober, sier Hansen.

Det er flere tusen ulike vepsearter i Norge, men 13 arter stikkeveps. Vanligst i og rundt hus er jordveps og tysk veps. Disse er samtidig de mest aggressive, med mest smertefulle stikk.

Overlegen ber folk være på vakt ved andre symptomer etter stikk og kontakte legevakt eller ringe 113 umiddelbart hvis man:

1) tidligere har hatt alvorlig allergisk reaksjon på vepsestikk.

2) får pustevansker eller nedsatt bevissthet.

3) får utslett andre steder på kroppen og ikke bare rundt stikkstedet.

Det er vanskelig å vite om man er allergisk mot veps. Vepseallergi kan utvikles i løpet av livet, og alvorlige allergiske reaksjoner kan dermed oppstå selv om man tidligere er blitt stukket uten å reagere.

Vepsestikk er vondt! Og det er ikke så mye som hjelper annet enn å la det gå over av seg selv. Eller har du gode råd mot hva som hjelper mot vepsestikk?

Og er du redd for og eller plaget av veps der du bor?

Les mer på Aftenposten.no

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3760549.ece

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
For kåthet og glede

  Si meg hva slags sjokolade du spiser og jeg skal si deg hvem du er, sier forskerne. Du blir...

Det er liv der ute i universet- helt sikkert!

  VI ER IKKE ALENE   Finnes det noen andre enn oss i universet? Røed Ødegaard mener dette spørsmålet er...

Lukk