Den fjerde statsmakt er i Norge og Danmark en betegnelse som brukes om pressen, særlig om dens rolle som kritiker og overvåker. De andre statsmaktene er nasjonalforsamlingen, regjeringen og domstolene.

I Norge er det Verdens Gang, populært kalt VG som er den største avisen, og VG.no som er den desidert største nettavis eller nettside. En fantastisk avis med dyktige folk som avdekker smuss i det offentlige og peker på de som gjør urett på bekostning av oss skattebetalere.

Det får vi bare håpe de fortsetter med.

Allikevel står det for mange helt tindrende klart at det blir feil å forlange statsministerens avgang etter 22. juli.

I dagens VG kan man lese at det er grunn til å forlange Statsminister Jens Stoltenbergs avgang pga de graverende punktene Alexandra Bech Gjørv kom med i 22. juli rapporten.

-«Mer demokrati, mer åpenhet, og mer trygget, og vi skal ikke la oss bombe til Taushet», sa Jens Stoltenberg 23. juli i fjor. Bare timer etter at Norge hadde blitt rammet av terror.

Etter mitt syn stod Jens Stoltenberg som en bauta midt i kaoset, midt i sorgen av å ha mistet mange han kjente godt, og midt i en nasjonal tragedie.

– Selvsagt så er det den politiske ledelse som skal måtte kunne ta ansvaret for at politiet ikke brukte helikopter, og ikke reiste rett til Utøya der mennesker var i livsfare. Det er også de som sikter med makten som har ansvaret for at ikke onde og gale mennesker skal ta seg til rett og drepe for fote, eller lage bomber på egen gård for å drepe enda fler.

Hvordan dette skal avdekkes for å stoppe slike onde handlinger er det PST og politiet som må ha ansvaret for. Dessverre ble ikke Behring Brevik oppdaget og stoppet i tide.

Derfor har har vi nå fått oppgjørets rapport som tydeligvis legger lite i mellom og gir en klar forklaring at det er politiet som sviktet mest på den mørkeste dagen i moderne norsk historie.

Det MÅ få konsekvenser, og de bør stilles til ansvar de som ikke gjorde jobben sin i forkant av 22. juli. Den jobben er det nettopp Jens Stoltenberg som bør gjøre, sett i lys av 22. juli rapporten.

VG har en arsenal med glitrende journalister, Men her tar de mannen og ikke ballen.

– VG har stor makt, de er nesten den fjerde statsmakt alene, og det er bra at vi har gode aviser, med dyktige folk på riktig plass. Men det er ikke riktig VG, at Stoltenberg må gå pga 22. juli tragedien.

Alexandra Bech Gjørv og statsminister Jens Stoltenberg Foto: Erlend Aas / Scanpix)

Selvsagt har det blitt gjort store feil under hans politiske ledelse, men han alene kan ikke få skylden for at en manns handlinger som ingen visste noe om. Bortsett fra PST.

– Man kan i ettertid peke på den øverste politiske ledelse med ansvaret for norske borgeres sikkerhet. PST burde ha fanget opp Behring Breivik tidligere pga kjøp av materiale på Internett til å lage en hjemmelagd bombe. Politiet fikk tips fra Tollvesenet uten å bruke dette.

Politiet kunne ha vært på Utøya mer enn en time tidligere enn de var, og det alene kunne ha spart nesten tjue ungdommer.

– 22. juli rapporten var en knusende dom over hvor mye som bør gjøres raskest mulig etter at terroren rammet oss alle. Det er jobben statsminister Jens Stoltenberg bør kunne få lov til å rydde opp i. VG skyter fra hofta og treffer feil mann, Stoltenberg kan ikke gjøre mer enn å brette opp armene og få på plass de mangler Gjørv presenterte i rapporten.

– Stoltenberg kan ikke få skylden for at politiet ikke hadde god nok beredskap, godt nok utstyr eller ikke var i stand til på annen måte å beskytte mennesker i livsfare.

Ingelin Killengreen (64) satt som politidirektør fra 2000-2011, i 11 år. Og hadde nylig godt av da bomben og skuddene falt. Skulle VG finne en syndebukk å peke på etter det sørgelig dårlige politi-håndarbeid etter 22. juli så er det selvsagt hun som skulle ha vært stilt til ansvar.

– Øystein Mæland ble ansatt som politidirektør 27. mai i 2011. Han kan umulig stilles til ansvar for slett politiarbeid, men er tvunget til å beklage til det norske folk på vegne av sin forgjenger, Killengreen.

Alle de graverende punktene 22. juli rapporten kommer med, der politiet er nevnt- er saker Killengreen hadde ansvaret for.

VG, med all sin ekspertise og journalistiske kunnskap bør holde seg for god til å kritisere enkeltpersoner mer enn organisasjoner og offentlige myndigheter. Regjeringen Stoltenberg bør rette de feil og mangler rapporten viser til, ikke kaste Norge ut i et nytt kaos ved å gå av fordi VG synes at det er det eneste riktige.

 For de fleste er det ikke greit at det er Stoltenberg som må ta skylden for at norsk politi ligger brakk, men det er hans ansvar å få politiet på fote igjen raskest mulig.

Den muligheten fortjener han å få.

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Kon-Tiki – Filmen du aldri vil glemme!

Eventyret om Kon -Tiki er en fortelling fra virkeligheten. Om heltemot, svik, venner og ære. Thor Heyerdahl var forut for...

22. juli rapporten som rammer norsk politi og alle berørte nok en gang

Dette er en uavhengig kommisjon for å gjennomgå og trekke lærdom fra angrepene på Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011,...

Lukk