Vi må snakke litt om Finland. Verdens lykkeligste folk, bader ute hele året, bruker badstue, drikker seg dritings og knuller i det fri. Finnene lever et annerledes liv enn andre europeer. Og som nærmeste nabo til Putins Russland, må de ha et solid forsvar, det har Finland.

Estimated reading time: 6 minutter

Helsinki

Om Norge skulle komme i en potensiell væpnet krig med Finland, hadde vi ikke hatt en sjanse. Finland har en større hær enn Danmark, Sverige og Norge til sammen, om vi tar med reservestyrkene. Og finnene har flere tilfluktsrom enn samtlige skandinaviske land til sammen. Vi må snakke litt om Finland.

Les også: Reisebrev fra storslotte Hafjelltoppen

Ca 20 meter under Helsinki, hovedstaden, er det en egen by av tunneler, tilfluktsrom og bunkere. Her får alle de 1,2 millioner innbyggerne og tilreisende plass. Om noe svært alvorlig skulle skje og man måtte søke seg i sikkerhet.

Du vil garantert besøke dette landet du også, Finland, som vi normalt ellers snakker svært lite om. Men nå skal både Finland og Sverige inn i NATO, etter all sannsynlighet. Noe som gjør at vi automatisk vil samarbeide tettere med vår nabo i øst.

Hva vet du om Finland? Tusen sjøers land, hovedstaden, Helsinki og at de har en ung og festglad statsminister.

Sanna Marin (36) er verdens yngste regjeringssjef, men har kommet i søkelyset fordi hun har vært på fest, litt oftere enn statsledere flest. Verre er det altså ikke. Vi tipper at den gjennomsnittlige finne, er stolt av sin statsminister.

Vi må snakke litt om Finland

Språket

Vi nordmenn er ganske gode i engelsk. Finsk er vi dermed litt dårligere på, de fleste av oss.

Mulig er språket en barriere som gjør oss litt mindre tilgjengelig for å velge Finland som destinasjon. Nordmenn trives aller best i Danmark og Sverige, vi forstår språket bedre enn finsk. Men det er på tide at vi endrer på dette.

Les også: Slik reiser du trygt i sommer

Vi må snakke litt om Finland, for det er ikke lenger noen hemmelighet at finnene gjør ting på en annen måte. Finnene er bedre enn oss på veldig mange måter. Ikke bare har de et langt mer solid Forsvar, de er også lykkeligere.

I en digital verden der engelsk blir brukt i dagligtale over store deler av verden. Språket burde ikke være noe hindring for oss i å reise på besøk, eller for finnene å besøke Norge. Men fram til i dag fortrekker nordmenn Island, Sverige og Danmark som ferieland. Det bør vi kanskje endre på?

Det vi kjenner igjen fra Finland er altså badstuene, Mumitrollet, innsjøene, elsken de har på å bade utendørs hele året. Og at det er svært mye skog der. Mye mer vet vi faktisk, men vi er nysgjerrig og skal på besøk, veldig snart, uten å kunne et ord finsk.

Forsvaret

Finlands nærhet til Russland, har tvunget fram et solid Forsvar eller forsvarsmakt. Finlands medlemskap i NATO, styrker NATO, betraktelig. Årsaken er at landet har en diger hær, en solid marine og et slagkraftig flyvåpen.

Puolustusvoimat eller Försvarsmakten er Finlands militærvesen. Det er underlagt Forsvarsministeriet og består av en armé, en marine og et flyvåpen. Den finske grensevakten er underlagt Innenriksministeriet, men kan gjennom en særlig beslutning tilføres forsvaret i en krigs- eller trusselsituasjon

Wikipedia.org

Finland har like mange soldater som det norske forsvaret, men har en stående reservestyrke på 350.000 soldater. Norge har 22.000. Den finske hæren består av 35.000 soldater, 4500 soldater i marinen, underlagt en tonnasje på 10.000 tonn. Flyvåpenet alene har 3000 soldater og mer enn 60 jagerfly.

Finland har også bestilt 64 nye F-35A kampfly, som skal være stasjoner i Rovaniemi fra 2026.

La oss håpe at også Norge ruster opp sitt Forsvar med tanke på en langt mer spent situasjon etter Russlands angrep på Ukraina.

Lykke

Finland er ikke bare verdens mest stabile land, landet rangeres også på førsteplass når man har målt “lykke” i befolkningen. Finnene er fornøyd med tilværelsen, til tross for at de har de samme utfordringene som oss nordmenn.

Forskerne mener å vite at økonomi, landets sosiale goder, landet bruttonasjonalprodukt (BNP) og forventet levealder. Påvirker forventningene og dermed kan man måle hvor lykkelige innbyggerne i et land er. Frihet til å ta egne valg og oppfatning om korrupsjon i staten – påvirker livsgleden og følelse av lykke.

Finland has four main regions that offer various activities and attractions, and they’re all worth visiting. To learn more, visit the LaplandLakelandCoast and Archipelago, and Helsinki Region pages

Visitfinland.com

Finnene lever i harmoni med hverandre i et stabilt og velfungerende samfunn. Og har blitt kåret til verdens beste land å bo i, flere år på rad. Vi må snakke litt om Finland, for vi vil jo leve lykkelig vi også, ikke sant?

Badstue

Om de er lykkelige fordi de lever i pakt med naturen, på en anne måte enn alle andre, kan være en årsak. Innbyggerne i Finland elsker å bade hele året, de har ca 3 millioner badstuer på en befolkning som teller 5,6 millioner. I snitt er det en badstue per husstand. De bader mye og ofte, finnene.

I Finland finnes det altså én badstue for hver tredje innbygger. Og det er byen Tampere som er badstuens-hovedstad. Badstue eller sauna, som finnene kaller det, er ikke bare kos, det er for finnene den eneste måten å leve ordentlig på.

Selvsagt finnes det utfordringer og problemer i Finland som ellers i Skandinavia, men finnene har en særegen evne til å finne ut av det, på. De tar nok livet mer bokstavlig og lever dag for dag, som om morgendagen var en selvfølge.

Vi nordmenn har mye å lære av finnene. Derfor kan det faktisk være på tide å bestille første tur til Finland, i dag.

Vargas

Pin It on Pinterest