Vi må snakke litt om penger. Fordi det er noe de aller fleste er opptatt av med ujevne mellomrom. Du er særlig opptatt av penger når du ikke har så mye av dem. Og kanskje mindre opptatt av penger, når du har så mye at de ikke lenger skaper noen bekymring.

Bergenet lesetid: 4 minutes

Table of Contents

Lise

Å ha nok penger uten at du behøver å snu på krona ved kjøp eller bruk, er de færreste forunt. Derfor må vi ofte sett av til sparing eller gjøre kloke økonomiske valg, for å få endene til å møtes.

Les også: Trender for Casino i Norge

Vi vil anbefale Norge befolkning å lytte til podkasten, “Pengesnakk” for å bli litt smartere økonomisk. Lise Vermelid Kristoffersen har lykkes til full med sin karriere. Hun er nå økonomisk uavhengig ved å ha skrevet blogg, laget podcast og skrevet bøker om privatøkonomi. Her er det mye å lære for de fleste.

Vi må snakke litt om penger for å gjøre deg litt mer rustet mot tidene som kommer.

Fordi det blir trangere tider for alle nordmenn i år, neste år og kanskje i årenes løp. Har du boliglån bør du notere deg at rentene vil stige, mye. Drivstoff stiger i pris og det samme gjør strømprisene. Dessverre blir også maten dyrere. Mye dyrere. Da er det ikke så enkelt å kunne sette av penger til tøffere tider.

Vi må snakke litt om penger

Forbruk

Hva bruker du på penger på? Kunne du ha brukt mindre eller latt være å kjøpe ting du faktisk ikke behøver? Å spare er det den aller beste måten å komme bedre ut av dagene hvor ting blir dyrere enn i dag. Det er ikke snakk om å ikke bruke penger i det hele tatt, men spare litt – hver gang.

Hva med å investere i et globalt indeksfond eller i aksjer, i stedet for å la pengene forsvinne i kostbar inflasjon i banken?

Ved å bruke mindre penger, kanskje klare å tjene mer og vite hva du skal bruke de pengene du har, på, vil du skjønne poenget. Det er nemlig ganske så enkelt om man klarer å ha disiplin på pengebruken. For at pengene skal vare så lenge som mulig. Penger gir frihet til å velge på sikt.

Les også: Tips til en bedre økonomisk hverdag

Sløsing og forbruk er ikke nødvendigvis beslektet. Man må ha penger til mat og litt klær. Men bruker man penger som en full sjømann i en hver anledning man ser en butikk. Vil det før eller siden bli lite penger igjen til sparing.

Frihet

Man må ikke være styrtrik for å være lykkelig. Men det hjelper utvilsomt å ha en enorm frihet ved å ha nok penger til å kjøpe hva man vil, når man vil. Eller reise hvor man vil, når det passer aller best. Penger gir frihet, utvilsomt.

Og når kan du lykkes med å være så fri eller ha så mye penger at du selv kan bestemme? Det kommer an på hvor mye du klarer å spare. Jo færre utgifter, jo større inntekt gir større mulighet til å spare mye. Er du med?

Om du klarer å spare 75% av nettoinntekten din hver eneste måned, vil det i gjennomsnitt ta bare 7 år, før du kan si opp jobben og pensjonere deg. Det er ganske utrolig, ikke sant? Sparing er altså nøkkelen til endeløs økonomisk frihet. Du bør begynne å spare så mye du kan, i dag.

Vi må snakke litt om penger, fordi det er veien til frihet for deg. En frihet du ikke kan sammenligne med noe annet. Fordi du er bundet til jobb og forpliktelser om du har mye lån og mye gjeld. Forpliktelser som tvinger til å være låst til en arbeidsgiver. Det er ingen frihet.

Skal du få tid til å gjøre det du vil med livet ditt, kan altså sparing være nøkkelen. Men du bør begynne nå. I dag.

Vargas

Pin It on Pinterest