Norge er muligens verdens rikeste land. Det har mange fordeler, men det gjør oss late og vi  kaster mat uten å ta den ut av emballasjen engang. Dette overforbruket kan selvsagt ikke fortsette. 

– Over 70 prosent av all spiselig mat som kastes, stammer fra forbrukerne, ifølge matsvinnprosjektet ForMat, som er et samarbeid mellom en rekke ulike private og offentlige aktører. Totalt kastes det 377 000 tonn mat i Norge.

Vi er så rike i dette landet at vi kan kjøpe den maten vi har lyst på, spise det vi orker og kaste resten. Dessverre så ser det ut til at det er det faktisk mange som gjør.

Norske forbrukere har så mye penger at det er få om noen som gidder å ta vare på og pakke inn mat som er åpnet, den kastes heller og det kjøpes nytt.

Det er en dårlig løsning.

Norge ligger helt i toppskiktet på verdensbasis når det gjelder antall kilo hver innbygger generer av søppel pr. dag.

Fra et forurensningsperspektiv er det økende søppelberget alarmerende fordi det betyr at man også forbruker mer.

– Utslippene er først og fremst knyttet til produksjon av nye varer. I Norge forbruker vi mye mer enn vi burde og bidrar til økte utslipp.

Med enkle grep kan du spare store summer hver eneste måned om du tenker på hva du kjøper, hvordan det brukes og hvordan det pakkes inn for å kunne brukes igjen.

Husk at mat holder seg lenge og det er forskjell på datostempling som «Best før» og «Holdbar til». Alle produsenter av norsk mat har et strengt regelverk å forholde seg til mht datostempling. Maten holder ofte lengre enn det dato merkingen tilsier.

Nå skal man ikke måtte spise gammel mat, men spise det man kjøper, og tenk over hva du kaster før du gjør det. Mange munner kan mettes av reste-middager. Har man noe kjøtt igjen, kok litt ris eller poteter og spis restene dagen etter.

Som en fast regel bør man sette opp en handle liste og kun kjøpe det man trenger. Ikke overdriv innkjøpet. Spis før du handler, ellers kan du komme til å kjøpe mer enn det du faktisk har behov for, fordi alt frister.

25 prosent av all mat vi kjøper, kastes. Mange kan bli flinkere til å beregne porsjoner til antallet i husholdningen.

En av verdens største framtidige utfordringer er nettopp å produsere nok mat til verdens befolkning.

Da skal man ikke måtte være rakettforsker for å forstå at man ikke kan kaste mer enn halvparten av maten vi kjøper inn.

Vær smart, spar penger. Kjøp kun den maten du faktisk har bruk for og som du vet blir spist. Tenk over hvor bortkastet det er å betale for dyr norsk mat, bare for å dra den hjem for å kaste den i søpla.

Hver og én av oss kaster drøyt 50 kilo mat i året – som tilsvarer 25 prosent av all maten som omsettes.

Dette representerer en verdi på 18 – 20 milliarder kroner og er ikke medregnet data fra primærproduksjon og storhusholdning, hoteller og restauranter.

Undersøkelser viser at nær 40% av norske husholdninger kaster mat som fortsatt er i den originale emballasje som den ble kjøpt.

Det er ikke annet enn direkte skammelig…

 

Kilde: Aftenposten.no

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Du som er en lesehest, hvorfor låner du ikke bøker på biblioteket?

Du som er glad i å lese bør selvsagt gjøre det så ofte du kan. I de fleste større byer...

Slik ser mennesker ut når de kommer…

På Internett er det mer enn mellom to permer på biblioteket, og levende bilder er mer populære enn bilder i seg selv....

Lukk