[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FwJi-l37-VA[/youtube]

I skrivende stund er seks astronauter på vei til planeten Mars- Ikke helt på ordentlig, men i simulator.

Framtidens reiser går kanskje til vår nest nærmeste planet. Men det er en enorm utfordring. Og svært mange spørsmål man må få svar på, før en reel reise blir satt ut i live. Øvelsen, eller reisen foregår i en bunkers i Moskva-

Hadde du hatt psyke nok til å være borte fra dine nærmeste i mer enn halvannet år og kun se fem andre menn?

– De vil savne familie, nærhet, mat de er vant til å spise, frisk luft og fysisk nærhet. I tillegg er de sammen med de samme menneskene hele tiden på et isolert område. De har stort arbeidspress og et stramt program, sier professor og ekspert i romfartspsykologi ved Universitetet i Bergen, Gro Mjeldheim Sandal til NRK.no.

– Det er mange mennesker som er så psykisk sterke at de kan gå gjennom enorme påkjenninger uten at det gir de nevneverdige problemer, hverken før under eller etter hendelsen. Hvorfor er det så store forskjeller på den menneskelig psyke?

De aller fleste mennesker er bekymret for et eller annet, har en fobi for noe, eller sliter psykisk pga omstendigheter som er belastende.

Nesten ingen kan forestille seg å frivillig bli med på et slikt prosjekt som er så omfattende som dette.

-Sett i lys av hvilken enorm verdi dette gir forskningen, er dette en milepæl for romfartens utvikling, og vil gi menneskeheten svar man tidligere ikke kunne drømme om. Innen hundre år, og kanskje før- bor det muligens mennesker på en annen planet enn Tellus.

Det er i senere tid mye som tyder på at det har vært vann på Mars. 

Bilder fra NASAs Mars Reconnaissance Orbiter, som har gått i bane rundt Mars siden 2006, at mørke strømmer dukker opp i flere områder hver vår, for så å forsvinne igjen når det går mot vinter.

Fenomenet er blant annet observert i det såkalte Newtonkrateret.

– Den beste forklaringen vi har på disse observasjonene så langt, er at det er vannstrømmer, sier Alfred McEwen ved University of Arizona.

En skremmende tanke, med det kan skje.

– Mange i besetningen har hatt problemer med søvnen. Dette tror vi at delvis har sammenheng med mangel på naturlig dagslys som til vanlig regulerer døgnrytmen vår. Dette er noe vi kjenner igjen fra virkelige romferder hvor omtrent halvparten av astronautene sliter med å sove, forklarer Mjeldheim Sandal.

Mennesker har siden tidenes morgen ønsket å få svar på om det er mennesker på andre planeter enn vår jordklode. Dette er også i moderne tid et meget aktuelt spørsmål. Problemet er at avstandene i universet er så enorme, at teknologien gir oss ikke mulighet til å reise raskere enn at det er kun Mars som er aktuell å komme fram til, ennå.

SETI er en forkortelse for Search for Extraterrestrial Intelligence (leting etter utenomjordisk intelligens), og er en privat stiftelse. SETI ble skilt ut fra NASA i 1994, men fortsetter driften med over 100 forskere, lærere og andre ansatte. Private sponsorer holder liv i det unike instituttet.

SETI bruker verdens mest avanserte «høreapparater» til å lytte etter signaler fra andre planeter. Instituttet har utviklet mye egen teknologi, og er nå i ferd med å bygge opp Allen Telescope Array, hvor flere hundre avanserte «parabol-antenner» kobles sammen. Dette vil utgjøre det kraftigste og mest avanserte radioteleskopet laget for å oppdage liv på andre planeter. I tillegg har SETI begynt å se etter livsstegn i form av infrarøde eller synlige lysglimt rettet mot jorda som budskap fra fjerne planeter.

Romfartsorganisasjonene bruker resultatene i forbindelse med utvelgelse og trening av astronauter, og for å utvikle metoder som kan hindre psykologisk svikt blant mannskapet under reiser i rommet.

Det betyr at resultatene vil kunne brukes den dagen det er klart for en virkelig reise til Mars.

Hvilke verdier har du i ditt liv? Er du villig til å være med på en reise ut i rommet, og være borte fra det trygge, kjente og kjære og kanskje få ditt navn inn i romfartshistorien med gullskrift?

Det er ikke sikkert du kommer hjem igjen, men skulle du overleve så blir det etter 17- 18 måneder…

Mars500 (Foto: ESA)

Foto: NRK.no

 

 

 

 

Vargas

 

Kilde

 

http://www.nrk.no/vitenskap-og-teknologi/1.7738781

http://www.nrk.no/vitenskap-og-teknologi/1.7529198

http://www.romsenter.no/Norsk/Verdensrommet/Liv_i_universet/SETI__lytting_etter_liv/

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Skal 13 åringer få P-piller? Er det ok å debutere så tidlig?

Når er ungdommen klar for å debutere, lar du din 13 åring ha sex? - Jeg mener at de som...

Afrikas barn sulter ihjel- voldtekter i flyktningeleirene

Tørken som rammer store deler av Afrika kan ta livet av 14 millioner mennesker. - Afrikas Horn opplever den verste tørken...

Lukk