[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-1cZ03aW2xE[/youtube]

Sjakten er ferdig nå kan alle de 33 gruvearbeiderene hentes ut fra gruven 700 meter under jorden- der de har vært i ukesvis! Verdenspressen er på plass utenfor minen, og det er knyttet stor spenning til redningsaksjonen som snart skal starte. Det er flere usikkerhetsmomenter knyttet til redningsaksjonen, men chilenske myndigheter håper gruvearbeiderne kan hentes opp i løpet av få timer-

Under store deler av redningsaksjonen har de innesperrede gruvearbeiderne vært i kontakt med verden utenfor gjennom et lite hull. Gjennom dette hullet har gruvearbeiderne blitt tilsendt mat, vann, og andre nødvendige artikler.

Prosessen med å føre gruvearbeiderne gjennom tunnelen begynner om to til tre dager, melder BBC. 65 lange, pinfulle dager uten dagslys vil dermed være over.

– Redningsaksjonen er ikke over før vi har fått opp den siste gruvearbeideren.

Etter planen skal gruvearbeiderne hentes opp en og en i en spesialbygd kapsel som har en ytre diameter på 58 centimeter.

Siden det tar minst en halvtime å heise hver av dem opp, vil det gå minst 24 timer til den siste av de 33 er oppe i dagslyset igjen.

Gruvearbeiderne har også forberedt seg til den store dagen. De har fulgt et spesialprogram for å holde seg i form, spist regelmessig og fulgt normal døgnrytme. Blant annet må de mer omfangsrike av gruvearbeiderne være slanke nok til å passe inn i redningskapselen.

Gruvearbeiderne skal etter planen hentes opp en og en i en spesialbygd kapsel som har en ytre diameter på 58 centimeter.

Den chilenske marinen har laget et bur eller en kapsel i metall, døpt Phoenix, som arbeiderne skal hentes opp i en og en. Ingeniørene vil forsikre seg om at sjakten ikke kollapser under operasjonen, noe som i verste fall kan ta livet av alle de 33 som er fanget under jorden.

Lyset i tilfluktsrommet er sparsomt og direkte overgang til dagslys blir for stor. Hver arbeider vil derfor få solbriller for å beskytte øynene når de når overflaten.

Først får de besøk av maksimalt tre familiemedlemmer, før de fraktes videre til en militærbase og til slutt til sykehuset i byen Copiapo. Mennesker over hele verden har fulgt gruvedramaet i to måneder, derfor blir også medietrykket som venter en utfordring.

De 33 arbeiderne ble fanget da San José-gruven nord for byen Copiapo kollapset 5. august. For 66 døgn siden…

Etter noen få uker med mat og hvile er det nok ut i arbeislivet igjen for alle de 33 gruvearbeiderene, i en annen gruve mest sannsynlig…

Kilder

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10033572

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10025293

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article3848826.ece

http://www.tv2nyhetene.no/utenriks/gjennombrudd-i-chile-boret-har-naadd-ned-3311246.html

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
VIDEO-Tysklands Løw må spise i seg ordene sine

  Den "buse" spisende tyske landslagssjefen må snart også spise i seg ordene han kom med til TV -sporten nylig....

Priskrig mellom mobilopperatørene

  Mobiloperatørene er nå i full krig om kundene. I dag klinket Tele2 og Chess til med fri mobilbruk ut...

Lukk