[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HNgH3Vgnas8&feature=fvsr[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rBd0sG559aA[/youtube]

Se hvordan en tornado kan ødelegge alt som kommer i dens vei! Den kan løfte trær rett opp av bakken. Løfte biler høyt opp i luften, og smadrer hus som fyrstikker-

Er dette klimaendringene som gjør at dette værfenomenet også er å se i Norge? Det er lett å tro det-

Heldigvis er dette bare en «light» sammenlignet med de på videoene-

Bjørg Holm er riktignok glad for at minitornadoen hun fikk øye på i formiddag ikke kom inn til land.

– Nei, vi snakket om det og hvis den hadde kommet innover land så måtte vi kommet oss i hus, sier Bjørg Holm til VG Nett.

52-åringen er på ferie i sommerhuset sitt på øya Flosta utenfor Arendal. Sammen med familien ble hun vitne til det uvanlige værfenomenet ved 10.00-tiden i formiddag.

– Jeg tenker vi så på det i snaue 20 minutter. Jeg så ikke hvor det kom fra, men oppdaget den øst for Ytre Møkkalasset fyr. Deretter gikk den litt øst, for så å snu igjen å bevege seg vestover, forteller hun.

– Tok opp mye vann-

Det er ikke første gang Holm ser en minitornado i dette området. For åtte år siden ble hun vitne til fenomenet for første gang. Da skal minitornadoen ha gått innover Sandøya, ikke langt fra Lyngør.

Ifølge vakthavende meteorolog Håkon Mjelstad ved Meteorologisk institutt oppstår slike skypumper som følge av ustabile luftmasser i forbindelse med bygevær.

– Dette er det vi kan kalle en miniutgave av tornadoer vi blant annet kjenner fra USA. I Norge oppstår slike fenomener stort sett i Sør-Norge, ofte på sensommeren, sier han.

Han understreker at stor aktivitet i atmosfæren ikke nødvendigvis fører til at det dannes slike skypumper. Fenomenet er imidlertid svært lokalt, og derfor vanskelig for meteorologene å melde på forhånd.

Kan rive med seg telt-

– Det er ikke veldig vanlig. I Norge har vi rundt ti slike observasjoner i løpet av en sommer, sier han.

Ifølge meteorologen er det sjelden at skypumber forårsker store materielle skader.

– En slik skypumpe kan rive med seg telt og gjenstander som ligger på bakken, men er sjelden kraftige nok til å gjøre stor skade, påpeker han.

Kilde VG.no

http://www.vg.no/nyheter/vaer/artikkel.php?artid=10026687

http://www.vg.no/nyheter/vaer/artikkel.php?artid=10026649

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
En «kjappis» er best

Rask sex er best! Om du dropper trusene under skjørtet, ligger mye til rette for en «kjappis» på toalettet- Litt...

Camilla Läckberg krimforfatter i verdensklasse

    Camilla Läckberg er svært talentfull. Det bærer Isprinsessen preg av.  Og med bøkene om politimannen Patrik Hedström og forfatteren...

Lukk