[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sJISN__-BI0[/youtube]

– Hvorfor skulle jeg være så sprø i skallen at jeg fortsetter å mase om min uskyld om det ikke var fordi jeg ønsket at det skulle komme frem de forhold som jeg mener er riktige?

Det er en sliten, men kampklar Arne Treholt som møter VG Nett i Stockholm før flyturen tilbake til Norge, hjemlandet hvor han igjen – 25 år etter at han ble dømt – har vært på forsiden av alle landets riksaviser.

I så fall så snakker vi også tidenes erstatningskrav også- hvis det lar seg gjøre å bevise at det er et sjokkerende justismord.

Det er jo et tankekors at tidligere etterforskere er villig til å komme med sin historier om at det er bilder som er manipulerte blant annet.

Bak lukkede gardiner og låst dør fant Håvard Hådem og faren teipbiten de mener kan slå fast at pengebeviset mot Arne Treholt ble fabrikkert.

– Det var en merkelig følelse. Der satt vi med kofferten til Arne Treholt og så at noe virkelig ikke var som det skulle, sier Håvard Hådem.
Han er sønnen til Ingolf Hådem, en av de sakkyndige i Treholt-saken. Han er også den som først oppdaget teipbiten på Treholts koffert – teipbiten som han tror kan bevise at det ble trikset med bevisene i saken.

Ingolf Hådem sier at han reagerte på flere ting da han ble satt til å granske kofferten til Treholt.

– Jeg trodde først at jobben min ville bli enkel og at jeg ville finne bevis som ville tale i aktoratets favør. Jeg reagerte blant annet på at at bakgrunnen på bildene ikke var identifiserbar, sier Hådem.

Han mener at alle opplysningene som er kommet fram i det siste taler for at saken må bli gjenopptatt.

Etterforskningslederen i Treholt-saken, Ørnulf Tofte, ønsker ikke å kommentere saken overfor VG Nett.

Til NTB har Tofte tidligere avvist påstandene om planting av falske bevis.

– Dette er hårreisende og usanne påstander, sier Tofte til NTB.

Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad og riksadvokat Tor-Aksel Busch var aktorer i straffesaken mot Arne Treholt. Nå mener Treholt selv at de to ikke bør vurdere opplysningene om at bevis skal ha vært fabrikkert i spionsaken.

– Min helt umiddelbare reaksjon er at jeg har vanskelig for å se for meg at tvilen som er sådd om habiliteten til Tor-Aksel Busch blir mindre aktuell av Aftenpostens reportasjer, sier Arne Treholt.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch og førstestatsadvokat Lasse Qvigstad var begge aktorer i saken mot Treholt på 1980-tallet.

Etter at de nye opplysningene om bevisjuks dukket opp i boken ”Forfalskningen”, ga Busch Qvigstad og statsadvokat Stein Vale i oppdrag å vurderer påstandene-

27 år er lang tid- og mye tyder på at saken kan være foreldet. Det er merkelig om det er avgjørende bevis som kommer fram så lang tid etter avsløringene.

Treholt ønsker nå at Justisminister Knut Storberget kommer på banen og vurderer Qvigstads habilitet.

Han viser til Straffeprosesslovens paragraf 61, der det heter: ”Dersom det er reist spørsmål om riksadvokatens ugildhet, kan departementet avgjøre at han ikke er ugild”.

Den endelige beslutningen om Riksadvokatens habilitet må tas av Regjeringen.

Treholt ble dømt til 20 års fengsel. Strafferammen for å ha laget falske bevis eller forklart seg falskt er 21 års fengsel, dersom noen er dømt til mer enn fem års fengsel (straffelovens paragraf 168 og 169) ved hjelp av de falske bevisene.

Det bekrefter Treholts forsvarer, advokat Harald Stabell, som imidlertid har sin innsats fokusert mot andre ting.

– Vi konsentrerer oss nå om gjenåpningsbegjæringen, så får andre ting komme etter hvert, sier Stabell til Aftenposten.

Arne Treholt har hatt et meget dramtisk liv. Hans nye kone tok sitt liv etter alvorlig sykdom, og han selv lå i koma i seks uker pga av gule stafylokokker- som kunne være grunn til blodforgiftningen han ble rammet av i 2006-

Gjenopptakelseskommisjonen vil se på Treholt-saken på nytt.

Det ble klart da Gjenopptakelseskommisjonen fredag kom med sin konklusjon om Treholt-saken. De siste to dagene har kommisjonen sittet i møte for å finne ut om de nye opplysningene i saken tilsier at den bør vurderes på nytt for gjenopptakelse.
– Det som kommer, er en ørefik til riksadvokaten, var Treholts umiddelbare reaksjon overfor NTB etter at han ble orientert om konklusjonen rett før pressekonferansen.

Arne Treholt har i de siste årene hatt sin base på Kypros

Siste ord er slett ikke sagt i tidenes største norske spionsak…

 

Kilde VG.no og Aftenposten.no

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10036608

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10036546

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10027257

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3817826.ece

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Hvordan snu en dritt dag

Bruk dagen godt, og lev i nuet. Det kan være for sent i morgen-   Du merket det allerede da...

VIDEO- Paradise Hotel er mest pop reality

Ville du tillatt datteren eller sønnen din å være med på Paradise Hotel? Ikke jeg heller. Jeg ser på det...

Lukk